Een plek die buren en boeren verbindt; dat is een Buurderij. Je hebt er persoonlijk contact met de boer die jouw groenten net van het land gehaald heeft. Elke week staan boeren er met onder meer hun lokale groente, fruit, brood en zuivel, die je als buur van tevoren online bestelt via www.boerenenburen.nl.
Uniek is dat iedereen zijn eigen Buurderij kan beginnen, met hulp van het platform Boeren & Buren. De allereerste Nederlandse Buurderij werd opgezet door kok Marianne van den Heuvel, student Lotje Hogerzeil, en communicatiedeskundige Anne Verhulp. Als Buurderij-verantwoordelijken zorgen zij voor een gevarieerd aanbod van lokale groenten, fruit en andere producten. Anne: “Het toffe van het starten van je eigen Buurderij is dat je zelf kiest met wie je werkt. Wij kennen de producten en weten dat ze goed zijn; zowel qua smaak als productiewijze. Zo creëren wij ons eigen lokale voedselsysteem”.
Anne Verhulp: ‘Alle producten op onze Buurderij leggen gemiddeld een afstand af van 11 kilometer naar de consument. Dat is veel dichterbij dan de duizenden kilometers die producten normaal naar een supermarkt afleggen.’ In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk zijn buurderijen al een succes. Daar zijn al 800 buurderijen met meer dan een miljoen klanten.
Als buur kun je elke week via de website je eigen boodschappenlijstje samenstellen, waardoor alle producten op bestelling worden geoogst of bereid. Hierdoor zijn ze niet alleen kraakvers, maar gaan de boeren ook zonder overschotten naar huis. Dat betekent minder voedselkilometers en geen voedselverspilling. Op de Buurderij ontvangen boeren maar liefst 80% van de verkoopprijs voor hun producten.
Binnenkort opent ook de tweede Nederlandse Buurderij in De Rijp.