Salade met peulvruchten

Salades zonder honger: peulvruchten!

Lunchsalades zijn superlekker, zeker in het voorjaar. Maar doe er niet alleen maar groenten in, want dat verzadigt niet genoeg. Eiwitten horen erbij!
Natuurlijk kun je kiezen voor dierlijke producten, zoals een gekookt eitje, mozzarella, wat makreel of gerookte kip. Maar vergeet ook de peulvruchten...

Lees meer
Moe na het eten

Waarom heb ik zin in zoet na de maaltijd?

Veel mensen hebben direct na de lunch of het avondeten zin in iets zoets. Gek eigenlijk, omdat je dan toch net gegeten hebt?

Dat werkt zo: alles wat je eet, moet ook verteerd worden voordat je lichaam er echt van kan profiteren. Je maag kan dan wel vol zitten, maar de cellen en spieren hebben nog...

Lees meer
Kookwijs

Kookwijs in de keuken

Het gros van de Nederlanders vindt dat de jeugd moet leren gezond te koken. Gemiddeld geven volwassen Nederlanders zichzelf een 7,1 voor hun eigen kookkunsten. En maar liefst 46% wil nóg beter leren koken. Dat blijkt uit het onderzoek "Hoe kookvaardig is Nederland" uitgevoerd onder 1.553...

Lees meer
Hara hachi bu

Hara hachi bu

Dit zeggen de inwoners van het Japanse eiland Okinawa, waarvan de meeste mensen een zeer hoge leeftijd bereiken door hun gezonde leefstijl. De Japanse wijsheid betekent: eet ongeveer 80% van wat je zou willen eten. Kauw lang, eet rustig en ontdek dat je lichaam het verzadigingssignaal doorgeeft. Dat...

Lees meer

Maak een bucketlist… over eten

Veel mensen maken een bucketlist met dingen die ze nog zeker willen doen in hun leven, zoals die mooie reis, een parachutesprong of het zien van het Noorderlicht.
Je kunt ook eens een bucketlist maken over eten. Welke bijzondere gerechten wil je beslist nog eens proeven? Welke recepten wil je nog...

Lees meer
Edith van Gameren

Bye bye box

Ik ben geen geniale kok. Mijn receptenarsenaal is op het niveau studentenhuis-plus en zo nu en dan overtref ik mezelf door van een blaadje te koken. Echt koken, daar moet je tijd voor hebben en die ontbreekt ten enenmale. Vooral op weekdagen want dat zijn toevallig ook altijd werkdagen. Wat er bij...

Lees meer
Alleen eten

Alleen eten: trap niet in deze valkuilen!

Mensen die alleen eten, eten vaak te snel of te veel. Dit zijn de 2 grootste valkuilen:

Valkuil 1: je eet voor de televisie of met de krant erbij

Afleiding tijdens het eten zorgt dat je niet met je aandacht bij je maaltijd bent. Je eet bijna ongemerkt, proeft het eten minder. Dek de tafel voor...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Voornemen 1: voed jezelf

Als straks de oliebollen op zijn en de champagnefles leeg, dan is het tijd voor de goede voornemens. Elk jaar weer behoort ‘afvallen’ tot de top drie. En elk jaar weer strandt dat goede voornemen een paar weken later. Weer niet gelukt, volgend jaar beter.
En hoe komt dat? Omdat het niet werkt om...

Lees meer
Tessa Stottelaar

Lust ik niet

Toen ik 4 was, vertikte ik het om een spruitje aan te raken. Toen ik 8 was, peuterde ik alle paprika uit de saus. Toen ik 10 was, at ik met lange tanden van draadjesvlees. En tot mijn 12de haalde ik mijn neus op voor vis. Dit is niet verbazingwekkend want we hebben dit allemaal gehad. Want tja, wees...

Lees meer
havermoutpap

6 variaties op de havermoutpap

Lekker warm, je dag starten met havermoutpap. Zelf maken is easy. Met deze toevoegingen is het elke keer weer een beetje anders!

  • Zoet: met een kleine banaan en een theelepel pindakaas
  • Luxe: met pecannoten en een stukje pure chocolade dat je mee laat smelten
  • Herfstig: Stukjes appel, kaneel, rozijnen,...
Lees meer
WUPS

Doe de WUPS in de keuken

Elke kok is dol op WUPS: Wortel, Ui, Prei en Selderij. Dit zijn de beste basisgroenten voor soepen en sauzen. Als je WUPS fijnsnijdt en laat smoren (op zacht vuur in wat vet zachtjes garen) in de pan, dan ruik je wel waarom. Wat een aroma! Zorg dat je altijd WUPS in huis hebt. In de zomer kies je...

Lees meer

Jullie geven tips om minder koolhydraten te eten, maar koolhydraten heb je toch nodig?

Een mens kan met heel weinig koolhydraten toe, veel minder dan de meeste mensen denken. Koolhydraten worden in je lichaam uiteindelijk allemaal afgebroken tot glucose. Je hebt die glucose nodig voor de stofwisseling in de hersenen en voor de stofwisseling in de rode bloedcellen. Alle andere organen...

Lees meer