‘Kinderen lusten alles, het zijn echt wereldeters!’

Marjolein de Vlaam bedacht en schreef “Wereldeters”, een boek dat de titel “kookboek van het jaar 2012” heeft gewonnen.

Marjolein de Vlaam: ‘Mijn kinderen waren gewoon niet van die goede eters. Ik vond dat altijd erg jammer en soms ronduit frustrerend aan tafel. Op een gegeven moment ontdekte ik dat mijn kinderen wel open stonden voor proeven en nieuwe smaken als ik ze aan tafel van alles vertelde over de oorsprong én het land van het gerecht. Dus als ik Zuid-Afrikaanse bobotie maakte, vertelde ik van alles over Zuid-Afrika. Gekke weetjes, bijvoorbeeld dat een legging in Zuid-Afrika een kleefbroek wordt genoemd, of over Nelson Mandela en hoe lang hij gevangen had gezeten op Robbeneiland. Dat soort verhalen vonden de kinderen prachtig en het zorgde dat voor een gezellige sfeer aan tafel zodat ze zin kregen om te proeven. Het werkte écht, er zijn op deze manier veel landen uitgeprobeerd en ik kan nu wel zeggen dat mijn kinderen goede eters zijn. En daarnaast hebben ze een uitstekende wereldkennis dankzij onze gezellige maaltijden.

Dat idee zou ik moeten delen, dacht ik altijd. En toen ik op een goed moment mijn baan had opgezegd, was de tijd er klaar voor. Ik werkte mijn idee uit en zo is het boek “Wereldeters” ontstaan. Ik heb alles in eigen beheer gedaan en een team van ontwerpers en adviseurs om me heen verzameld. Het resultaat was precies hoe ik voor ogen had, misschien zelfs nog mooier: een leesboek, kijkboek en kookboek in één. Samen met een eetpaspoort en landenstickers om kinderen te belonen als ze goed hebben geproefd en gegeten. En een receptenbijlage met per land drie gerechten.

En sindsdien is het balletje gaan rollen: het verkopen en promoten van Wereldeters, met als klap op de vuurpijl de verkiezing tot “Kookboek van het jaar 2012”.

Kinderen willen en kunnen echt alles eten, als je ze maar kunt boeien. Ik grijp alles aan om die boodschap te verkondigen. Ik sta op beurzen, geef lezingen en praat in bibliotheken of boekwinkels. Maar het liefst van al kom ik op scholen. Er is niets leukers dan kinderen smaken laten ervaren. Ik geef ze een blinddoek en laat ze proeven: pasta en pesto uit Italië, mango en pappadums uit India. Na afloop zijn ze supertrots op zichzelf en hebben ze geleerd dat proeven niet eng of vies, maar spannend en leuk is.’

 

 

353847349937349938349939353848 353849 352911
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Nitraatrijke groenten

Mag ik vaak nitraatrijke groenten eten?

Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Loflied

Voor een groot project ben ik de laatste tijd wat vaker de voedingswaarde van dagmenu’s aan het berekenen. Leuk! Nee, denk niet dat ik nou ineens een fan ben van calorieën tellen en  vitamines becijferen. Maar al dat rekenwerk heeft me wel weer...

Lees meer
Joke Boon

‘Goed eten is liefde voor jezelf’

Joke Boon: ‘Als ik bij de kassa van de supermarkt sta, ben ik soms verbaasd wat er allemaal in de karretjes ligt. Veel bewerkte producten, pakjes, zakjes en soms hebben ze dan nog kinderen ook! Goed eten is een daad van liefde, voor jezelf en je...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Boter op je brood?

Bij Puur Gezond zijn we niet zo van de pakjes en de zakjes. We geloven dat je juist met pure ingrediënten het lekkerst en meest gezond kunt eten. Maar wat smeer je dan op je boterham? Kies je voor een industrieel bereide margarine of halvarine, zoals...

Lees meer
Angela Severs

De lege Schijf van Vijf

Heb je de nieuwe Schijf van Vijf al gezien? Wat een contrast met de vorige Schijf, die bomvol voedingsmiddelen en cryptische boodschappen als ‘Niet te veel & beweeg’ stond. Het Voedingscentrum heeft er echt de bezem door gehaald. Als een rechtgeaarde...

Lees meer

Ambassadeurs

Deze deskundigen dragen PuurGezond een warm hart toe.

Lees meer

Persoonlijk advies

Advies op maat? Bezoek het spreekuur van een PuurGezond professional

Lees meer

De makers van PuurGezond

PuurGezond is de passie van 5 voedingskundigen die vooral van écht eten houden.

Lees meer

Wetenschappelijke onderbouwing

PuurGezond is niet zomaar een advies, maar gebasseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer

Aanbevolen hoeveelheden

Hoeveel moet je van alles eten om een gezond voedingspatroon te hebben?

Lees meer

10 basisprincipes van PuurGezond

De tien pijlers waarop PuurGezond gebaseerd is.

Lees meer

PuurGezond Piramide

In de PuurGezond Piramide zie je in een oogopslag hoe je gezond eet.

Lees meer
Yvette van Boven

‘Ik kan me niet voorstellen dat ik niet puur zou koken’

Yvette van Boven: ‘Ik ben al vanaf heel kleins af aan bezig met eten. Toen ik 4 jaar was tekende ik al kookboekjes. En ik was ook al heel vroeg aan het koken. Ik kom uit Ierland en mijn moeder maakte daar – meer uit noodzaak dan uit culinair oogpunt-...

Lees meer

‘Het leven kan zoveel leuker worden met eten dat je eenvoudig zelf bereidt’

Karin Luiten: ‘Veel mensen vragen zich vaak af “wat moeten we nou weer eten” en vinden het moeilijk steeds weer iets te verzinnen, maar koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar ingrediënten kun je koken waarbij het gerecht smaakt...

Lees meer
Peter Klosse

‘De weg terug gaat over lekker’

Peter Klosse: ‘Ere wie ere toekomt: de voedingsindustrie is een meester in het beïnvloeden van onze smaakvoorkeuren en onze ideeën over eten. Dankzij de industrie denken veel mensen nu bijvoorbeeld dat koken veel tijd kost, dat vers eten...

Lees meer
Jolanda van der Jagt

‘Ik word onrustig als de groentela leeg is’

Yolanda van der Jagt: ‘Laat je voedsel gewoon in zijn waarde, dat is mijn streven. Niet te veel versnipperen, niet te veel toevoegingen, uiteindelijk draait het om de pure smaak van het basisingrediënt in mijn gerechten. De producten die ik kies zijn...

Lees meer
Iris van de Graaf

‘Vers eten van dichtbij én biologisch, dat is voor mij PuurGezond'

Iris van de Graaf: 'Doordat je verse producten eet die maar een korte afstand hebben afgelegd, blijven vitamines en andere voedingsstoffen goed behouden. In een groot deel van de wereld  eet men vooral veel verse producten. Dit kun je goed zien in...

Lees meer
Eric van Veluwen

‘Als je kookt met liefde, dan wordt eten weer emotie’

Eric van Veluwen: ‘Een puur product is voor mij een authentiek product, dat past binnen het seizoen. Het is biologisch geteeld door een producent die ik liefst persoonlijk ken en betaald met een eerlijke prijs. Daar word ik blij van.
Het is bizar dat...

Lees meer
jac Nijskens

‘Het gaat mij om de rijkdom aan smaken’

Jac Nijskens: ‘Puur is voor mij vers uit de tuin en zo van de boom geplukt. En dan gaat het voor mij om de rijkdom aan smaken en niet of iets lekker of vies is. Ik wil een zo groot mogelijke variatie van smaken bereiken en die is te vinden in de vele...

Lees meer
Irene Smit

‘Even stilstaan bij wat je aan het doen bent, in plaats van dat gehaaste koken en liefdeloze eten’

Irene Smit: ‘We jagen en jachten. We kopen kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes en staan hyperventilerend in de keuken om snel iets op tafel te zetten. Maar mensen worden zich steeds meer bewust dat het ook anders kan. En dat is dan niet eens...

Lees meer