Hoe maak je aïolie?

De Spaanse variant op knoflooksaus heet aïoli. “All i oli” is Catalaans voor knoflook en olie. Natuurlijk kun je deze saus in een potje kopen. Maar, zoals alles wat met “verse” gepelde knoflookteentjes is gemaakt, deze saus smaakt echt veel beter als  je ‘m zelf bereidt.  

Pel 2 teentjes knoflook en wrijf de teentjes knoflook in een vijzel heel fijn. Meng 1 eidooier van een groot ei (maat L) met 1 mespunt zout en 2 theelepels citroensap door de knoflook. Klop het geheel met een mixer 1 minuut door.

Giet al kloppende, beetje bij beetje 150 ml olijfolie (of een mengsel van zonnebloemolie met olijfolie) bij de eidooier. Begin echt heel langzaam, druppel voor druppel. Nadat je ongeveer 3 eetlepels olie hebt toegevoegd en het geheel al wat dikker wordt, kun je in een straaltje de olie toevoegen terwijl je blijft kloppen. Als alle olie is opgenomen, en de saus gebonden is voeg dan naar smaak nog zout, peper of citroensap toe.

Lekker bij brood, gebakken vis, gegrilde garnalen en zelfgemaakte frites of in de oven gebakken aardappeltjes. 

Op zoek naar meer lekkere homemade mediterrane recepten? Wij hebben een compleet slank mediterraan maandmenu voor je gemaakt vol inspiratie voor ontbijt, lunch en diner met een mediterraan tintje. Je schaft deze handige download aan voor €7,50 in onze webwinkel. Kun je er direct mee aan de slag. 

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten van saus