Appels

Nu zijn er appels van nieuwe oogst. Dat zie je, dat ruik je en dat proef je. Het je veel appels gekocht of heb je appels uit eigen boomgaard over? Je kunt er ook zelf appelsap van maken.

Was de 1 tot 2 kilo appels en snij ze in stukjes die in je sapcentrifuge kunnen. Schil, steeltjes en pitjes kun je laten zitten. Duw de appelstukjes door de sapcentrifuge en pers troebel sap; vang dit op in een schone kan of schaal. Zeef het troebele sap door een schone kaasdoek of theedoek. Je hebt nu ongeveer 0,7 liter sap. Er zijn 2 mogelijkheden:

  • drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar
  • maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren). Dat gaat als volgt:

Maak de glazen flessen (met metalen schroefdeksel) goed schoon door het glas en de deksel even te koken in ruim water met een schepje soda; spoel af met kokendheet water. Je kunt de flessen en deksels ook in de vaatwasmachine schoonmaken. Gebruik het programma met de hoogste temperatuur. Vul de flessen met het koude sap en schroef de deksel erop. Plaats de flessen in een grote pan met ruim koud water, zodat ze onder water staan. Verhit het water met de flessen tot 90°C en pasteuriseer door de flessen 30 minuten bij 90°C te verhitten. Zorg dat de flessen de rand van de pan of elkaar niet raken. Haal de flessen met een platte schuimspaan of wecktang uit de pan en laat ze afkoelen. Til de potten niet aan het deksel uit de pan en laat de flessen niet op een tochtige plaats afkoelen. Drink als je er zin in hebt!

Dit recept komt uit het kookboek “Van eigen erf” van Iris van de Graaf (ambassadeur van Puur Gezond) en Maria van Boxtel

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.