Rode kool

De truc met de rode kool

Dat is een mooie afsluiter van een maaltijd met rode kool: geef ieder kind een eierdopje met een klein beetje rode kool dat je achtergehouden hebt. Daar mogen ze een beetje soda in strooien. Na even roeren wordt de rode kool vanzelf groen. Echte magie!

Lees meer
Boerenkoolsalade met rode kool, mango en sesam uit Vers van Donal Skehan
Kooltje

Kooltje

Kool, als er een groente vaak ondergewaardeerd wordt dan is het wel kool. Maar niet door Pascalle en Matthijs, de auteurs van de boeken “Havermoutje” en “Nootje”. Van hun hand is er nu “Kooltje”. Voor dit boek hebben de auteurs 2 maanden lang geprobeerd om elke dag kool te eten. Niet alleen ’s...

Lees meer
Dikbuikige knol met zoete smaak: koolraap

Dikbuikige knol met zoete smaak

Decennia geleden zat de koolraap in het verdomhoekje en was alleen voedsel voor armelui. Wat zonde… Oké, deze groente moet het niet van zijn uiterlijk hebben, maar de binnenkant en natuurlijk de smaak zijn super!

Citroen van het noorden
De koolraap behoort tot de familie van de kool, maar groeit in...

Lees meer
Spitskool, het veelzijdige neefje van de witte kool

Spitskool, het veelzijdige neefje van de witte kool

Tussen de kolen kun je de spitskool gemakkelijk herkennen. De langwerpige lichtgroene bladeren vormen namelijk samen een krop met een spitse punt. De bladeren zitten wat losser dan bij zijn "oom" witte kool. De bladeren zijn ook iets malser. Spitskool is een veelzijdige koolsoort, ideaal om te...

Lees meer
homermade Coleslaw

Hoe maak je coleslaw?

Als het nu toch nog echt barbecue-weer wordt… maak er dan eens een coleslaw bij. In Amerika ontbreekt deze salade bij geen enkele barbecue, maar toch is het van oorsprong geen Amerikaans recept. Hollandse immigranten brachten het recept ooit mee naar de VS. Je kunt de salade, die traditioneel met...

Lees meer
Groene kool

Groene kool, niet alleen een plaatje om te zien

Deze kool is allereerst een plaatje om te zien: mooi donkergroen met prachtige gebobbelde bladeren en gekrulde randen. Oorspronkelijk komt deze kool, ook wel savooiekool genoemd, uit het gebied rondom de Middellandse Zee. De kool die in de Nederlandse winkels en op de markt ligt, komt meestal gewoon...

Lees meer
cavolo nero

Het Italiaanse neefje van de boerenkool: Cavolo Nero

Een broertje van de boerenkool, maar dan uit Italië. De bladeren zijn iets minder stevig en deze Italiaan heeft een wat zachtere koolsmaak. Lekker om te roerbakken of in de soep (een recept hebben we natuurlijk voor je!).

 

 

Lees meer
Boerenkoolchips in pittige smaken

Boerenkoolchips in pittige smaken

In de Verenigde Staten zijn ze razend populair: boerenkoolchips (gedroogd, niet gebakken!). Want we denken vaak dat boerenkool een typisch Hollandse wintergroente is, maar in Amerika kun je het hele jaar door boerenkool kopen (kale). Nu probeert (de Britse) The Rawlicious Food Co. ook de Nederlandse...

Lees meer
Zuurkool-uit-eigen-vat

Hoe maak je zuurkool?

Het is weer bijna tijd voor zuurkool. De redactie heeft vorige jaar bij De Groene Kookacademie zelf zuurkool ingemaakt. Het is zo eenvoudig en o zo lekker! Veel lekkerder dan de (biologische) zuurkool die je in zakjes of uit het vat koopt. Het is nu hét moment om voor de winter een lekkere voorraad...

Lees meer
Koolraap

Wat is het verschil tussen koolraap en koolrabi?

Eigenlijk zijn het 2 heel verschillende soorten groente waarvan de naam wat gelijkenis vertoont. Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte,...

Lees meer
Chinese kool

Chinese koolstamppot met gemarineerde kip

hoofdgerecht
4 personen
bereidingstijd: 40 minuten

Lees meer
Hoe maak je rode kool, zoals uit een potje?

Hoe maak je rode kool, zoals uit een potje?

Rode kool uit pot of uit de diepvries is altijd heerlijk zacht en vol van smaak. Dat lukt me thuis niet! Tot een vriendin van mij met de oplossing kwam: paprijst meekoken met de kool. Riet bedankt! Ik mocht van haar het recept met jullie delen. 

Lees meer
Tortilla met bonenpuree en gemarineerde wittekool

Tortilla met bonenpuree en gemarineerde wittekool

lunchgerecht of tussendoortje
4 personen
wachttijd: 1 uur

Lees meer
Kool snijden en verwerken

Kool snijden en verwerken

In deze video zie je hoe je eenvoudig een hele kool kunt snijden en verwerken.

Lees meer