No waste: gebruik ook de steeltjes van kruiden

De blaadjes van peterselie, basilicum en koriander, de dunne sprietjes van dille… Wanneer jij ze verwerkt hebt in de meest heerlijke gerechten, houd je een minder fraai bosje stengels over.

Als je geluk hebt groeien de kruiden weer aan in je kruidentuintje op balkon, vensterbank of in je tuin....

Lees meer
hoe maak je shoarmakruiden

Hoe maak je shoarmakruiden?

Shoarma op PuurGezond? Ja hoor, want je kunt shoarmavlees prima zelf maken. Zonder al het zout en toevoegingen die in kant-en-klaar gekruid shoarmavlees of potjes shoarmakruiden zitten.

Lees meer
Verse kruiden

Hoe kan ik verse kruiden goed bewaren?

Je kunt verse groene kruiden lang bewaren door ze in een vel keukenpapier te rollen en het keukenpapier licht vochtig te maken. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!

 

Lees meer
kip piri piri

Hoe maak je piri piri?

Een pittige klassieker, afkomstig uit de Portugese keuken: Kip piri piri. In de supermarkt koop je kant-en-klaar gemarineerde kip of alleen het kruidenmengsel in een zakje. Maar je kunt de marinade heel gemakkelijk zelf maken! Precies zo pittig al je zelf wilt. En gegarandeerd met minder zout of...

Lees meer
Vijzel

Pletten in de vijzel

Verse kruiden kun je malen in een keukenmachine, knippen met een schaar of hakken met een scherp keukenmes. Maar vergeet ook de vijzel niet! In een vijzel snijd je de ingrediënten niet, maar plet je ze. Daarmee komt veel smaak en aroma vrij uit de kruiden. Vooral bij een mengsel van kruiden, worden...

Lees meer
Kurkuma voor een heerlijk aroma en mooie gele kleur

Kurkuma voor een heerlijk aroma en mooie gele kleur

Heb je ze al eens zien liggen bij de groentespecialist of de natuurvoedingswinkel: die kleine worteltjes? Ze liggen vaak in de buurt van de gemberwortel. Kurkuma is ook wel bekend onder de naam geelwortel of koenjit. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten. Het zorgt voor...

Lees meer
Hoe maak je pizzakruiden

Hoe maak je pizzakruiden?

Als je zelf pizza maakt, neem je natuurlijk geen genoegen met een kant-en-klaar potje pizzakruiden. Dat kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. En zonder zout. Want dat zit vaak in de mix die je in de supermarkt koopt.

Lees meer
nasi zelf gemaakt

Hoe maak je nasi?

Je kunt het halen bij de Chinees of bij de slager, kant-en-klaar kopen in de supermarkt of maken met hulp van een pakje: nasi. Maar deze PuurGezond nasi bevat gegarandeerd de grootste portie groenten van allemaal en heel zeker heel veel minder zout.

Lees meer
Theetuin

Theetuin

Ben je gek op thee? Dan kun je van je eigen tuin of balkon je eigen theepluktuin maken. Hoe? Lees dit boek van Modeste Herwig. Van bladeren, bloemen, bessen en ander lekkers uit de tuin kun je heerlijke en geurige thee maken. Oké, het is dan officieel geen thee, want thee is pas thee als het van de...

Lees meer
Lavendel: geurig én lekker!

Lavendel: geurig én lekker!

Heb jij ook lavendel in je tuin of op je balkon staan? Wat ruikt dat heerlijk! Lavendel is niet alleen geschikt voor geurzakjes in bijvoorbeeld je kledingkast. Wist je dat je lavendel ook in de keuken kunt gebruiken? Kies dan wel voor de soort "Lavandula officinalis”. Andere lavendelsoorten kunnen...

Lees meer
Hoe maak je kruidenzout ?

Hoe maak je kruidenzout?

Zout kun je met diverse kruiden kopen. Zo'n duur kruidenzout maak je heel gemakkelijk zelf.

Lees meer
Saghetti met doperwten en basilicum

Pasta met doperwtjes en basilicumolie

hoofdgerecht
4 personen

Lees meer
Daniëlles kruidenomnibus

Daniëlles kruidenomnibus

Daniëlle Houbrechts is als kruidendame (officieel herborist) in België bekend van radio. Bovendien heeft ze al tientallen boeken op haar naam staan. Dit boek is bedoeld om je leven leuker en gezonder te maken. Als herborist weet Houbrechts als geen ander wat je met kruiden kunt doen én wat kruiden...

Lees meer
Mexicaanse kruiden

Hoe maak je Mexicaanse kruidenmix?

Ook zo’n fan van chili, tortilla’s en taco’s? Maak zelf je Mexicaanse kruidenmix, veel goedkoper dan zo’n kant-en-klare kruidenmix, waar ook nog eens veel zout en smaakversterkers in zitten.

Lees meer

Welke kruiden en specerijen worden veel gebruikt in de Aziatische keuken?

De belangrijkste met een gebruiktip:

  • Djahé (gemalen gemberwortel) – hoort thuis in alle kerrierecepten en in Indonesische vleesgerechten.
  • Djintan (gemalen komijnzaad) – heeft een opvallend en scherp aroma en geeft daardoor een uitgesproken smaak. Vooral veel gebruikt in Indonesische en Indiase...
Lees meer