Angela Severs

Pluk de natuur

Polen doen het en ook culi’s, hedendaagse oermensen en trendy stadsmensen. Ja, zelfs mijn bloedeigen collega Mary is eraan verslaafd. Geen wonder, want als paddenstoelen schieten ze uit de grond: de cursussen, boeken, websites en zelfs apps over wildplukken. En ik moet bekennen: zelf heb ik het ook...

Lees meer
Paddenstoelen-linzenbrood van Estee Strooker

Paddenstoelen-linzenbrood van Estee Strooker

4-6 personen
bereidingstijd: circa 2,5 uur

Lees meer
Champignons worden na een tijdje een beetje bruin. Hoe komt dit?

Champignons worden na een tijdje een beetje bruin. Hoe komt dit?

Champignons bevatten het enzym polyphenoloxidase. Als een champignon ergens een kleine beschadiging oploopt, wordt op die plek het enzym actief. Het reageert dan met de zuurstof in de lucht en er ontstaat een bruin vlekje.
Je kunt dit verkleuren voorkomen door tijdens het vervoeren en bewaren de...

Lees meer

Paddenstoelen op je bord

De herfst is begonnen! En daarmee ook de start van het paddenstoelenseizoen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond in het bos en langs de weg. Wist je dat…
…paddenstoelen de vruchten zijn van schimmels?
…in Nederland ruim 5.000 soorten paddenstoelen groeien?
…daarvan ongeveer de helft eetbaar is...

Lees meer

Wat is het verschil tussen portobello’s en kastanjechampignons?

Eigenlijk is alleen het formaat anders. Een portobello is namelijk een uit de kluit gewassen kastanjechampignon. Portobello’s zijn ideaal om te vullen doordat de hoed wel een doorsnede van 12 cm kan hebben. Vul ze bijvoorbeeld met basilicum, mozzarella en stukjes vruchtvlees van een tomaat. Na zo’n...

Lees meer

Kikkererwten crêpes met champignons en cherrytomaatjes

hoofd- of lunchgerecht
2 personen
bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Mary Stottelaar

De wilde vrouw in mij

Wilde bramen en bosbessen plukken vindt niemand raar. Maar toen ik afgelopen voorjaar de vlier te lijf ging en de bloesem eruit knipte om vlierbloesemsiroop te maken werd ik wel een beetje gek aangekeken. En toen ik mijn vriendinnen een verse brandnetelsoep voorzette, durfde niet iedereen meteen een...

Lees meer
paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep

voor- of lunchgerecht
4 personen
bereidingstijd: 20 minuten

Lees meer
Champignons

Kun je champignons rauw eten?

Ja, dat kan. Maar hou het bij een paar rauwe champignons. In champignons zit namelijk de natuurlijke gifstof agaritine. In hoeverre deze stof invloed heeft op de mens, en wat deze stof doet  is nog niet helemaal duidelijk. De huidige onderzoeken zijn alleen uitgevoerd bij muizen. Wel is duidelijk...

Lees meer
zomerse groenterisotto

Zomerse groenterisotto met gebakken champignons

hoofdgerecht
4 personen
bereidingstijd: 40 minuten

Lees meer
Zelfgemaakte risotto

Zo maak je risotto met paddenstoelen, courgette en spek

Een lekker recept voor risotto met paddenstoelen, courgette en spek.

Lees meer
chinese fondue

Chinese fondue

hoofdgerecht
4 personen
bereidingstijd: 30 minuten 

Lees meer
Hoe maak je champignonsoep?

Hoe maak je champignonsoep?

Gebonden champignonsoep uit blik: daarin moet je de champignons meestal met een lantaarntje zoeken! Maak het gewoon zelf. In dit herfstseizoen kun je natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken, zoals cantharellen, shiitake of oesterzwammen.

Lees meer
Shiitakes

Shiitake: je kunt hem ook zelf kweken

Hoera, het is weer paddenstoelentijd! De shiitake (uitgesproken als sjie-ie-taake) is een paddenstoel die oorspronkelijk uit Japan komt. Tegenwoordig zijn shiitakes ook in Nederland goed verkrijgbaar. En wist je dat je hem ook zelf kunt kweken op een boomstam in je eigen tuin, zoals ze van oudsher...

Lees meer
Loempia

Kleine loempia's uit de oven

voorgerecht of tussendoortje
10 stuks

Lees meer