Het groene geheim van de glastuinbouw

De grootste vitaminefabriek van misschien wel de hele wereld ligt in Nederland. Om precies te zijn in het Westland, waar het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld is gehuisvest. Hierdoor is het kleine Nederland wereldwijd de nummer één exporteur van verse groenten. De Westlandse groenten en fruit zijn in driekwart van de landen ter wereld te koop! ‘Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert’, zo stelde staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs op een groentecongres. Om vervolgens te verzuchten dat het tegendeel waar is: wij Nederlanders eten nog lang niet genoeg groenten en fruit!

Tomatoworld probeert daar verandering in te brengen. Dit informatie- en educatiecentrum van de glastuinbouw is – hoe kan het anders – gehuisvest in een kas middenin het Westland. Hier wordt het verhaal verteld van de meest gegeten groente in Nederland: van zaadje tot tomaatje. Hier hoorde ik dat een kilo tomatenzaad meer waard is dan een kilo goud. De gemiddelde prijs voor een kilo is 150.000 euro! Dat is nodig, omdat het wel 5-10 jaar duurt voordat een nieuw tomatenras is ontwikkeld. En die blijken er meer te zijn dan ik dacht. In de demonstratiekas kon ik me vergapen aan maar liefst 80 verschillende. Gewone rode, gele, bruine en zelfs roze. En flinke jongens als de geribbelde Coeur de Boeuf, snoeptomaatje en zelfs schattige, knikkergrote bestomaatjes, ook wel tomberries genoemd.

Onderwijl zoemden de hommels me om de oren, druk bezig met het bestuiven van de tomatenbloemen. En toen ontdekte ik het groene geheim van de glastuinbouw. Niet alleen de bestuiving gaat op een natuurlijke manier, ook de bestrijding van ziekten en plagen. Geen insect of schimmel, of de tuinbouwers weten wel een natuurlijke bondgenoot te vinden die de vijand te lijf kan gaan. Witte vlieg op de planten? Dan wordt de sluipwesp in de kas losgelaten. En met nestkastjes en vogelvoer worden koolmezen gelokt, want die zijn dol op minuscule rupsjes die soms de kop op steken. In de moderne glastuinbouw hoeft er geen pesticide meer aan te pas te komen.