Loflied

Voor een groot project ben ik de laatste tijd wat vaker de voedingswaarde van dagmenu’s aan het berekenen. Leuk! Nee, denk niet dat ik nou ineens een fan ben van calorieën tellen en  vitamines becijferen. Maar al dat rekenwerk heeft me wel weer geleerd dat er één absolute voedingswaardekampioen in ons eten voorkomt.

En dat is groente. Als het gaat om het gehalte aan vitamines en mineralen, dan heeft groente echt de X-factor. Groente bevat daarnaast ook ontstellend weinig calorieën. Je kunt het met recht onbeperkt eten. En dan bevat groente ook nog eens een hoog gehalte aan vezels en bio-actieve stoffen. Kortom: groente is echt Superfood.

Gelukkig is groente ook nog eens verkrijgbaar in een stuk of 100 varianten, zodat je je nooit en te nimmer hoeft te vervelen. Van bloemkool tot zeekraal, van pastinaak tot lof: allemaal lekker. Zeker als je ook nog eens varieert in de bereidingswijze en je uitleeft met soepen, wokschotels, gegrilde groenten en salades.

De huidige aanbeveling voor groenten is 250 gram per dag. In mijn ogen is dat dus echt heel erg aan de krappe kant. Eet meer groenten! Met simpelweg twee tomaten of een kop groentesoep bij de lunch, een paar worteltjes tegen de knaagtrek om vijf uur en standaard twee groentegerechten (een salade en een warme groente) bij het diner kom je met gemak vér boven die schamele aanbeveling. En daarmee bezorg je je gezondheid en je figuur een heel goede dienst. Zing het loflied op groenten! Elke dag!

361044359446359447359448363693 360925 363597
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
1  
Vind ik leuk
1
1 reactie1
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:
Yvonne Brandenburg
Vind ik leuk
0

Yvonne Brandenburg -   6 maanden 55 minuten geleden   1492689888 nog geen score.
Behandelaar(ster), Pagina over waarom moet je groenten eerst verhitten (wokken) voordat ...wordt niet geladen vanaf de site. Melding FOUT 404.
Groet, Yvonne.

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Mary Stottelaar

Geef jezelf dat inzicht

Afgevallen, een slanker figuur en een betere conditie? Dan straal je waarschijnlijk net zo als die vriendin van mij die afgevallen is. En terecht, want afvallen en een goed gewicht bereiken is iets om trots op te zijn. Het is een prachtprestatie die...

Lees meer
Eat vegan

Eat vegan

Het is niet zo gek dat het ene na het andere vegan kookboek verschijnt, steeds meer mensen kiezen immers voor een voeding zonder dierlijke producten. Volgens het CBS zijn er momenteel in Nederland 70.000 mensen veganist. Voor al die mensen maar ook...

Lees meer
Karine

Ziekelijke neiging

Het is een akelige aandoening waar ik aan lijd: nutritionisme. En met mij nog veel meer voedingswetenschappers, diëtisten, artsen en levensmiddelenmarketeers. Nutritionisme is de ziekelijke neiging om voedsel niet als voedsel te zien, maar als...

Lees meer
Jamie Oliver 5 ingredienten

5 ingrediënten, Snel & Simpel koken

Jamie Oliver, de ‘king’ in eenvoudig en simpel koken en pleitbezorger van gezond eten, heeft weer een nieuw boek. In dit boek wordt elke maaltijd gemaakt van slechts 5 ingrediënten. Dat maakt dit nieuwe kookboek nog toegankelijker dan de boeken van...

Lees meer
Mary Stottelaar

Weer thuis. Lekker!

Wat is het toch altijd weer heerlijk om na een vakantie thuis te komen. Weer te kunnen slapen in mijn eigen bed met de vertrouwde geluiden om me heen, weer mijn eigen uitgebreide keukeninventaris te kunnen gebruiken in plaats van uitgeleefde pannen...

Lees meer
De kracht van kruiden

De kracht van kruiden

Kruiden en specerijen: die maken een gerecht pas echt helemaal af. Chefkok Peter Lute weet dat als geen ander. Hij laat in dit boek zien hoe je het beste uit kruiden en specerijen haalt. Het boek opent met Kruidenpaspoortjes. Daarin zet Lute de...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Respect

Twee konijnen. Acht konijnen. Dertien konijnen!

Ik geef de tel op: tijdens mijn vroege loop door de duinen schieten honderden witte staartjes voor me weg. Het is een koele septemberochtend, de herfst hangt al een beetje in de lucht. Ik ben om 6 uur...

Lees meer
Bowls of goodness

Bowls of goodness

Eten uit een kom, het is dé trend van 2017. Op ieder festival, in restaurants en op Instagram: volledige maaltijden uit een kom zijn hot. Soms worden het ook wel pokébowls genoemd. Pokébowls zijn van oorsprong Hawaïaanse komgerechten. De auteur van...

Lees meer
Mary Stottelaar

4 redenen waarom ik bowls wel zie zitten

Voedselhypes wisselen elkaar tegenwoordig sneller af dan de seizoenen. Na de kokosolie en avocado’s staan de zeewier en bloemkool alweer in de startblokken om de nieuwe hypes te worden. Ik denk meestal “het zal mijn tijd wel duren”. Natuurlijk is...

Lees meer
Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Niet altijd! Er zijn 2 verschillende houdbaarheidsdata: de TGT- en de THT-datum, die alleen gelden zolang de verpakking niet geopend is. Het verschil:

  • THT: tenminste houdbaar tot

Deze datum staat op niet zo bederfelijke producten, zoals suiker,...

Lees meer
Lagom, De Zweedse kunst van een leven in balans

Lagom, De Zweedse kunst van een leven in balans

De nieuwste trend op het gebied van gezond en gelukkig is Zweeds. De Zweden hebben een manier gevonden om op een relaxte manier met de uitdagingen van het leven om te gaan. En wel zo dat de Zweden steevast in de top 10 van de gelukkigste mensen op...

Lees meer

Hoe écht eten je gewicht op peil houdt

Somber gestemde wetenschappers zeggen vaak dat we in een dikmakende maatschappij leven. Er is een continu groot aanbod van goedkoop voedsel in supermarkt en op straat. Terwijl het aan de andere kant steeds moeilijker wordt om al dat eten ook weer te...

Lees meer
Het visboek

delicious. Hét visboek!

Een keer per week vis op het menu is een gezonde gewoonte. Mocht je de neiging hebben daarvoor steeds maar weer zalmfilet of makreel te kiezen dan is dit boek een aanrader voor je. Met deze 100 visrecepten kun je even vooruit. Het zijn de 100...

Lees meer
Mary Stottelaar

Uien, uien en nog eens uien

Het schijnt dat er mensen zijn die geen ui meer in huis hebben. Ik zou het niet kunnen, leven zonder uien! En wat kost het nou: een ui. Met voor een euro aan uien kun je een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Elke dag gebruik ik op de een of andere...

Lees meer
Power Bowls

Power bowls

 

Instagram staat er vol mee: foto’s van power bowls! Complete maaltijden in een kom. Of het nu om een ontbijt, een lunch of een avondmaaltijd gaat, de maaltijd wordt in een bowl per persoon opgediend. De kunst is de ingrediënten zo te kiezen dat de...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Het geheim van het leven

Stokoud en toch nog fit en vitaal? Ja, zo wil iedereen wel oud worden. Onmisbaar zijn dan natuurlijk een goed stel genen en een portie geluk. Maar zelf kun je ook veel doen om langer gezond te blijven.
Spieken bijvoorbeeld! Want er zijn plekken op de...

Lees meer
Groente & fruit

Groente & Fruit, recepten van verse oogst

Wij zijn dol op boeken die over groente en fruit gaan. En helemaal als het zo’n leuk en praktisch boekje is als deze van oorsprong Scandinavische uitgave. De schrijfster vertelt in het voorwoord dat ze dol is op het bezoeken van groentemarkten in het...

Lees meer
Tessa Stottelaar

De billen van Doutzen

Ik zou best graag zoals Doutzen Kroes willen zijn. En met mij heel veel fitgirls denk ik. Strakke billen, benen en buik, dik golvend  haar; geen foutje te bekennen. Maar toch ben ik daar het laatste jaar anders over gaan denken.  

Het is bekend dat...

Lees meer
Vliesbloesemlimonade

Hoe maak je vlierbloesemlimonade?

Op het blog Greendelicious vonden we het recept van een lekkere vlierbloesemlimonade. Heerlijk verfrissend en je bepaalt zelf hoeveel suiker je erin doet. Dus staat de vlier in je tuin nog in bloei, of weet je er een te staan in bos of park? Probeer...

Lees meer
No Waste: Keukenkastje

No waste: Keukenkastje

Dit boek leert je koken uit je keukenkastje en is gebaseerd op 2 stappen. Stap 1: zorg dat in je keukenkastje altijd een paar voedzame basisproducten staan, inclusief een aantal gedroogde kruiden en specerijen. Stap 2: combineer zo’n...

Lees meer