Mary Stottelaar

Italianen zijn meesters in de pure keuken. Of het nu gaat om een kop koffie, een pasta of om vis. Door de eenvoudige bereidingen, de keuze voor vooral verse pure producten en het ontbreken van elke vorm van poespas maken ze overal een hemels gerecht van.

Een weekend in Florence heeft me dit weer eens echt doen beseffen. In deze stad kun je niet alleen een overdosis aan cultuur krijgen maar kun je ook helemaal high worden van al het lekkere eten dat er te koop is. In het straatbeeld weinig snackbars of hamburgergiganten. Wel volop Italiaans ijs (van die grote bergen), bakkers met foccacia’s en ciabatta’s en espressobars met echte koffie in plaats van calorierijke combinaties met veel slagroom en suiker. Het water liep me in de mond bij het zien en ruiken van de vele, vele lekkere producten. Bijna voelde ik me een junkie toen ik een paar keer mijn neus naar binnen stak om de geur op te snuiven bij een winkeltje waar alleen maar truffelproducten te koop waren. Grote verse truffels lagen er mooi te wezen onder een glazen stolp. En de lucht die er vanaf kwam….bedwelmend. Ik ging ook helemaal uit mijn dak op de markt met een enorme aanbod van verse artisjokken, courgettebloemen, wilde spinazie en tomaten in allerlei soorten en maten. Ik zag er zelfs kardoen. Deze groente heb ik Nederland nog nooit gezien, ik had erover gelezen in een van de boeken van Carluccio, een bekende Italiaanse chefkok. Kardoen lijkt op bleekselderij maar is matter van kleur en veel groter. Het moet ongeveer smaken als artisjok maar dan met een bleekselderijstructuur.

Wat vond ik het jammer dat ik niet zelf aan de slag kon in de keuken met deze groente.  Alhoewel, de lunch op de markt bij een klein tentje maakte alles weer goed. De menukaart bestond uit wat antipasti, 3 pasta’s en een paar salades. Ik koos een pastagerecht bestaande uit penne met veel olijfolie, knoflook, rode peper en uitgebakken spek. Hoe simpel, hoe puur en hoe lekker!