Ook Italiaans, maar dan anders

Bij Italiaans koken denk je al snel aan pasta en eventueel aan risotto. Maar er is meer aan koolhydraatbronnen in de Italiaanse keuken: de griesmeelachtige polenta bijvoorbeeld of gnocchi. Gnocchi (je zegt njokkie) zijn een soort deegballetjes van aardappelpuree Het maken van gnocchi is veel werk, maar wel erg lekker. Niet te verglijken met kant-en-klare gnocchi! Vandaag had ik de tijd, dus heb ik ze maar eens gemaakt. Eerst heb ik aardappels in de schil gekookt, even laten afkoelen en vervolgens gepeld. De gekookte aardappels tot puree gestampt en door de puree 2 eidooiers en wat bloem geschept. Hierdoor ontstond een vast deeg. Daarvan heb ik met de hand lange slierten gerold en die in duimdikke stukjes gesneden. Die stukjes zijn vervolgens 10 minuten gekookt in ruim water. En daarmee waren de gnocchi klaar. Ze smaken heerlijk, bijvoorbeeld gemengd met wat gesmolten boter, zout, peper, vers geperste knoflook, verse salie en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Ik heb ze gemengd met gesmolten roomkaas, fijngeknipte tuinkruiden, teentje knoflook, een flinke hoeveelheid gekookte sperziebonen en geblancheerde stukjes courgette. Het geheel heb ik overgedaan in een ovenschaal en bestrooid met Parmezaanse kaas. Dat even onder de grill. Et voila, een fantastische maaltijd!
 
Ingrediënten: 800 gram aardappels, 2 eidooiers, 100 g bloem, 600 g gemengde beetgaar gekookte groenten (bijvoorbeeld sperziebonen en courgette), 1 pakje roomkaas, verse tuinkruiden, 1 teentje knoflook, 50 g geraspte Parmezaanse kaas.