Op jacht naar puur

Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

PuurGezond eten dat doe je niet van vandaag op morgen. Dat kost tijd, net zoals je niet opeens zomaar een marathon rent. Ik ben opgegroeid met pakjes macaronimix en blikjes Smac, met vissticks uit de diepvries en huzarensalade uit potten, met aardappelpureepoeder en Saromapudding en met één keer per week frites van de friettent. En ik vond het lekker. Ik wist niet beter, ik ben er niet ziek van geworden en mijn smaak heeft er niet onder geleden.

Ik had vast nog steeds zo gegeten, als ik niet ooit begonnen was met koken. Door te leren koken, is de kiem gelegd voor PuurGezond. Niet gewoon blikken en potten opwarmen en pakjes en zakjes op tafel zetten, maar echt koken. Ik leerde de kneepjes van het vak tijdens de lessen ‘de fijne keuken’ in mijn opleiding tot diëtist. Ik maakte kennis met kooktechnieken, met bijzondere en pure producten en moest mijn levensmiddelenkennis op peil brengen. Niet alleen tijdens kooklessen onder streng toeziend oog van de ‘kookjuf’, maar ook daarbuiten merkte ik hoe leuk het was om een mooie schaal eten op tafel te zetten en daar samen met anderen van te genieten. Ik verlegde mijn grenzen en ging meer experimenten en van lieverlee verdwenen de kant-en-klaar producten naar de achtergrond en werd mijn voeding puurder. Serveerde ik mijn kinderen jaren geleden nog wel eens een saus uit een pot, nu maak ik die altijd zelf. Gewoon omdat zelf koken leuk is, het me steeds gemakkelijker afgaat en omdat puur zoveel lekkerder smaakt. De laatste jaren is het aandeel kant-en-klaar in mijn voeding zo goed als verdwenen.

Of ik ooit helemaal Puur eet? Ik denk het niet, al streep ik nog steeds af en toe een product van mijn boodschappenlijst. Laatst nog: de zadencrackers. Ik dacht heel goed bezig te zijn met het eten van volkoren crackers waarin zaden en pitten meegebakken waren. Tot ik opeens de kleine lettertjes ging lezen van het pak dat ik altijd zo gedachteloos in mijn karretje leg. Wat een hoop ingrediënten, en waarom moet er palmolie in mijn crackers zitten? Een absoluut niet duurzaam ingrediënt dat helemaal uit Azië moet komen. De zoektocht naar een meer pure cracker viel zwaar tegen. In bijna elke cracker in de supermarkt zit wel palmolie. Uiteindelijk heb ik er een gevonden: ouderwets knäckebröd dat alleen uit roggemeel en water bestaat. Weer een stap gezet.

236448231584231585231586236449 236450 236364
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
3  
Vind ik leuk
3
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Power Bowls

Power bowls

 

Instagram staat er vol mee: foto’s van power bowls! Complete maaltijden in een kom. Of het nu om een ontbijt, een lunch of een avondmaaltijd gaat, de maaltijd wordt in een bowl per persoon opgediend. De kunst is de ingrediënten zo te kiezen dat de...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Het geheim van het leven

Stokoud en toch nog fit en vitaal? Ja, zo wil iedereen wel oud worden. Onmisbaar zijn dan natuurlijk een goed stel genen en een portie geluk. Maar zelf kun je ook veel doen om langer gezond te blijven.
Spieken bijvoorbeeld! Want er zijn plekken op de...

Lees meer
Groente & fruit

Groente & Fruit, recepten van verse oogst

Wij zijn dol op boeken die over groente en fruit gaan. En helemaal als het zo’n leuk en praktisch boekje is als deze van oorsprong Scandinavische uitgave. De schrijfster vertelt in het voorwoord dat ze dol is op het bezoeken van groentemarkten in het...

Lees meer
Tessa Stottelaar

De billen van Doutzen

Ik zou best graag zoals Doutzen Kroes willen zijn. En met mij heel veel fitgirls denk ik. Strakke billen, benen en buik, dik golvend  haar; geen foutje te bekennen. Maar toch ben ik daar het laatste jaar anders over gaan denken.  

Het is bekend dat...

Lees meer
Vliesbloesemlimonade

Hoe maak je vlierbloesemlimonade?

Op het blog Greendelicious vonden we het recept van een lekkere vlierbloesemlimonade. Heerlijk verfrissend en je bepaalt zelf hoeveel suiker je erin doet. Dus staat de vlier in je tuin nog in bloei, of weet je er een te staan in bos of park? Probeer...

Lees meer
No Waste: Keukenkastje

No waste: Keukenkastje

Dit boek leert je koken uit je keukenkastje en is gebaseerd op 2 stappen. Stap 1: zorg dat in je keukenkastje altijd een paar voedzame basisproducten staan, inclusief een aantal gedroogde kruiden en specerijen. Stap 2: combineer zo’n...

Lees meer
Het GROEN(t)E boekje

Het GROEN(t)E boekje

Heb je een tuin, een balkon of alleen maar een vensterbank? Met dit boekje van de oprichter van SowHow kun je zelf kruiden en groenten kweken. Auteur en grafisch ontwerper Paul Matson vroeg zichzelf af, nadat hij een volkstuin in Bristol had...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Leve het vet!

De afgelopen dagen is verzadigd vet weer volop in het nieuws. Zo concludeerde een jonge Australische onderzoeker dat hij geen spoor van bewijs kan vinden dat verzadigd vet echt zo ongezond is. En er verscheen deze (Engelstalige)

podcast van een... Lees meer
Herken je honger

(H)erken je honger!

Wist je dat er maar liefst 15 verschillende soorten honger bestaan? Diëtist Marie-José Torenvliet kwam ze in de loop der jaren allemaal tegen in haar diëtistenpraktijk. Denk aan vermoeidheidshonger, verveelhonger, concentratiehonger, zintuigenhonger,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Is glutenvrij gezond?

In de tijd dat ik mijn opleiding als diëtist deed, was het heel zielig als je glutenvrij moest gaan eten. Een complete inbreuk op je eetgewoonten en die van het hele gezin. Geen brood, geen pasta en geen koekjes van gewone tarwe. En heel erg oppassen...

Lees meer
Easy vegan met Julie

Easy vegan met Julie

Vegan koken lastig en tijdrovend? Nee hoor, dat bewijst Julie van den Kerckhove met haar nieuwe boek “Easy vegan met Julie”. Deze Vlaamse is al 6 jaar met vegan eten bezig. Het succes van Julie begon met een blog toen ze in Californië een...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Eet PuurGezond

Oh, wat ben ik ongegeneerd trots op PuurGezond. Deze website is echt ontstaan uit liefde voor gezond en lekker eten, en dat zie je. Al 8 jaar geven we je de lekkerste recepten en de beste tips. Maar één van de mooiste dingen op deze website vind ik...

Lees meer
De Beste Burgers

De beste burgers

Back to the roots, Waikiki Beach, Cyprus: 12 points, Deep Forest en Vegan Delight. De burgers in dit boek hebben de mooiste namen. En je maakt ze helemaal zelf met dit “bouwboek” voor homemade burgers. Het boek start met recepten voor broodjes, 5 in...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Loflied

Voor een groot project ben ik de laatste tijd wat vaker de voedingswaarde van dagmenu’s aan het berekenen. Leuk! Nee, denk niet dat ik nou ineens een fan ben van calorieën tellen en  vitamines becijferen. Maar al dat rekenwerk heeft me wel weer...

Lees meer
Wat moet ik nu geloven dokter?

Wat moet ik nu geloven dokter?

Is verzadigd vet echt zo slecht? En kun je nu beter wel of niet calorieën tellen? Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer als het gaat om voeding en je gezondheid? Dan is dit boek een aanrader! Verwacht geen dieetboek of concrete...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie...

Lees meer
Zoete aardappel

Zoete aardappel

Ken je Colette Dike van Fooddeco? Ze maakt prachtige foto’s en heerlijke recepten en heeft een hoeveelheid volgers op Instagram om jaloers op te zijn. Mede dankzij de Nederlandse Dike zijn prachtige avocadoroosjes op Instagram zo’n hit. Haar eerste...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de...

Lees meer
Salades, 120 x inspiratie uit de hele wereld

Salades, 120 x inspiratie uit de hele wereld

Hou je net zoals de redactie van PuurGezond van veel groenten, dan is dit boek Salades een aanrader. Groente hebben namelijk echt de hoofdrol in de 120 recepten in dit boek. Na een korte les ‘hoe maak je een perfecte salade’ en de instructies voor 8...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Karine hartje kaasschaaf

Na deze column zal iedere culi zich van mij afwenden, mij ontvrienden en beschimpen, maar dat geeft niet. Het moet er gewoon eens uit.

Goed. Daar komt het.

Ik geef niks om keukenmessen. Ik word niet warm of koud van kinky messenblokken, van...

Lees meer