leren koken

PuurGezond eten dat doe je niet van vandaag op morgen. Dat kost tijd, net zoals je niet opeens zomaar een marathon rent.

Ik ben opgegroeid met pakjes macaronimix en blikjes Smac, met vissticks uit de diepvries en huzarensalade uit potten, met aardappelpureepoeder en Saromapudding en met één keer per week frites van de friettent. En ik vond het lekker. Ik wist niet beter, ik ben er niet ziek van geworden en mijn smaak heeft er niet onder geleden.

Ik had vast nog steeds zo gegeten, als ik niet ooit begonnen was met koken. Door te leren koken, is de kiem gelegd voor PuurGezond. Niet gewoon blikken en potten opwarmen en pakjes en zakjes op tafel zetten, maar echt koken. Ik leerde de kneepjes van het vak tijdens de lessen ‘de fijne keuken’ in mijn opleiding tot diëtist. Ik maakte kennis met kooktechnieken, met bijzondere en pure producten en moest mijn levensmiddelenkennis op peil brengen. Niet alleen tijdens kooklessen onder streng toeziend oog van de ‘kookjuf’, maar ook daarbuiten merkte ik hoe leuk het was om een mooie schaal eten op tafel te zetten en daar samen met anderen van te genieten. Ik verlegde mijn grenzen en ging meer experimenten en van lieverlee verdwenen de kant-en-klaar producten naar de achtergrond en werd mijn voeding puurder. Serveerde ik mijn kinderen jaren geleden nog wel eens een saus uit een pot, nu maak ik die altijd zelf. Gewoon omdat zelf koken leuk is, het me steeds gemakkelijker afgaat en omdat puur zoveel lekkerder smaakt. De laatste jaren is het aandeel kant-en-klaar in mijn voeding zo goed als verdwenen.

Of ik ooit helemaal Puur eet? Ik denk het niet, al streep ik nog steeds af en toe een product van mijn boodschappenlijst. Laatst nog: de zadencrackers. Ik dacht heel goed bezig te zijn met het eten van volkoren crackers waarin zaden en pitten meegebakken waren. Tot ik opeens de kleine lettertjes ging lezen van het pak dat ik altijd zo gedachteloos in mijn karretje leg. Wat een hoop ingrediënten, en waarom moet er palmolie in mijn crackers zitten? Een absoluut niet duurzaam ingrediënt dat helemaal uit Azië moet komen. De zoektocht naar een meer pure cracker viel zwaar tegen. In bijna elke cracker in de supermarkt zit wel palmolie. Uiteindelijk heb ik er een gevonden: ouderwets knäckebröd dat alleen uit roggemeel en water bestaat. Weer een stap gezet.

Mary

Mary is diëtist en het kooktalent van PuurGezond. Ze kookt heel graag met pure Hollandse ingrediënten, leest veel kookboeken en heeft het PuurGezond boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" geschreven. In dit boek staan 100 van haar lekkerste recepten.

 

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.