Rottig

Karine is diëtist, auteur van de PuurGezond boeken en redacteur van PuurGezond.nl

Al jaren is het dunne boekje ‘ Food Rules’ van de Amerikaanse schrijver Michael Pollan mijn eetbijbel. Op een nuchtere, praktische manier en met veel gevoel voor humor vertelt Pollan wat je beter wel en beter niet kunt eten. Hij bedacht daarvoor 64 eetregels, de een nog simpeler en doeltreffender dan de ander.

Een van mijn favoriete eetregels is wel ‘Eet alleen voedsel dat kan rotten’. Het klinkt op het eerste gezicht wat smerig, want hoezo zou ik rottend voedsel willen eten? Maar ook deze wijsheid is weer een waarheid als een koe.

Want als ik een koe wil eten, moet ik redelijk snel zijn. Een runderlapje blijft tenslotte maar een paar dagen goed in de koelkast en het rundergehakt -voor door de bolognesesaus - is al snel niet meer veilig te eten. Ook producten als fruit, groenten, melk, brood, vis en verse kruiden gaan vroeg of laat rotten. Allemaal producten die puur en redelijk onbewerkt zijn.

Hoe anders zijn de de producten uit de voedingsindustrie. Die zijn schier oneindig houdbaar. Een pak cornflakes gaat mee tot in de eeuwigheid, net zoals pakjes soep, chips, koekjes en potten mayonaise. Dat lukt alleen door toevoeging van conserveermiddelen, suiker en zout. En door het vervangen van vetten die snel kunnen oxideren (de gezonde vetten) door vetten die wat stabieler en ongezonder zijn. Nee, dan liever de verse, pure, ‘levende’ producten. En wat vaker boodschappen doen.

22923422 23 7
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload 20preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Solo food

Solo food

Voor familie en vrienden staan we graag in de keuken, maar als we alleen zijn… “Dinner for one” is voor Janneke Vreugdenhil intussen een feestje. Dat was een tijd geleden na een scheiding wel anders, zo beschrijft ze in “Solo food”. Toen bestond voor...

Lees meer
Share

Share

Samen koken, eten en genieten, wellicht is dat wel het fijnste wat je op een dag kunt doen. Veggiechef Natascha Boudewijn doet daarom ook niet anders in haar eigen kookatelier De Keuken van Greendelicious. Het kloeke boek Share is overigens alweer...

Lees meer
Karine Hoenderdos

No waste!

De cijfers zijn schokkend. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild! Weggegooid, bijvoorbeeld omdat niemand aan tafel meer trek heeft, omdat het over de datum is, omdat het bijvangst is of door slordigheid.

Het...

Lees meer
Simple Food

Simple Food

Sterrenkok Sergio Herman heeft eindelijk meer tijd om thuis te zijn. Hij kookt daar graag voor familie en vrienden. Hoe? Dat laat hij zien in zijn nieuwste boek “Simple Food”. De recepten worden bereid met pure ingrediënten uit de (Mediterrane)...

Lees meer
Mary Stottelaar

Het wordt een groene Kerst dit jaar

Kalkoen, wildzwijn, ree of varkenshaas? Rollade, rosbief of entrecote? Waarom moet het bij het kerstdiner altijd draaien om het vlees? Het is veel leuker om groenten de hoofdrol te geven: pompoen, pastinaak, spruitjes en spinazie dus. Dat is nog eens...

Lees meer
Kooltje

Kooltje

Kool, als er een groente vaak ondergewaardeerd wordt dan is het wel kool. Maar niet door Pascalle en Matthijs, de auteurs van de boeken “Havermoutje” en “Nootje”. Van hun hand is er nu “Kooltje”. Voor dit boek hebben de auteurs 2 maanden lang...

Lees meer
Karine Hoenderdos

The magic bullet

Voedingswetenschappers zijn bijna allemaal een beetje gek. Of op z’n minst goedgelovig. Stuk voor stuk hopen ze namelijk met hun voedingsonderzoek de Ultieme Oplossing te vinden. Het Geheim van het Eeuwige Leven! Of op z’n minst het Mysterie van een...

Lees meer
Life in balance

Life in balance

De favoriete keukenkoningin van de redactie van PuurGezond is de Australische Donna Hay. In haar nieuwste boek “Life in balance” brengt ze haar nieuwe kijk op vers eten. Donna Hay: ‘Omarm de smaak en rijkheid van onbewerkte, natuurlijk ingrediënten,...

Lees meer
Peter Klosse

Geen smaak

Heb je het gehoord? Eindelijk weten we waarom er zo weinig groente gegeten wordt. Ze hebben gewoon geen smaak! Onlangs onthulden onderzoekers van de Wageningen Universiteit dit grote geheim. Ze hebben het zorgvuldig aangepakt en de conclusies zijn...

Lees meer
Puur pascale

Puur Pascale

Dit boek wordt door velen al het mooiste en meest complete boek van Pascale Naessens genoemd. Niet zo gek, want het mag er wezen! Het boek heeft een groot formaat met schitterende sfeerfoto’s. Maar ook de recepten zijn goed. Naessens weet als geen...

Lees meer
Angela Severs

Pluk de natuur

Polen doen het en ook culi’s, hedendaagse oermensen en trendy stadsmensen. Ja, zelfs mijn bloedeigen collega Mary is eraan verslaafd. Geen wonder, want als paddenstoelen schieten ze uit de grond: de cursussen, boeken, websites en zelfs apps over...

Lees meer
Quinokoekjes uit easy peasy lunchbox

Quinoa koekjes voor de lunchtrommel

voor 6-8 koekjes

Lees meer
Passie voor thee

Passie voor thee

Thee drinken, gaat over de hele wereld anders. De Britten drinken thee het liefst sterk met een wolkje melk. De Japanners drinken hun geliefde matcha thee tijdens een uitgebreid theeceremonie. De Britse thee-experts Louise Cheadle en Nick Kilby weten...

Lees meer
17 doelen die je deelt

17 doelen die je deelt!

In 2015 ondertekenden de 193 wereldleiders van de Verenigde Naties het document waarin de 17 Werelddoelen zijn opgenomen. Deze Werelddoelen moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Kinderen weten haarfijn welke...

Lees meer
José Leeuwenkamp

Okselhaar in de nacht

Ik droomde vannacht dat ineens al mijn okselhaar was gegroeid”, vertel ik terwijl ik me aankleed. “Het was ineens lang! En zwart! En echt heel lang! Wat een gekke droom … wat zou dát nu kunnen betekenen?” “Dat de dingen niet gaan zoals jij het wil”,...

Lees meer
Hoe bak ik zuurdesembrood

Hoe bak ik zuurdesembrood?

Vind je zuurdesembrood van de échte bakker ook zo lekker? Je kunt het ook zelf bakken! Met geduld en het boek “Hoe bak ik zuurdesembrood” gaat het je vast lukken. De auteur Emmanuel Hadjiandreou deelt in het boek zijn kennis als ambachtelijke bakker....

Lees meer
Mary Stottelaar

Pure basis

Ik – en velen met mij denk ik - heb altijd hele romantische ideeën over hoe puur eten is in mediterrane landen. Nu was ik afgelopen maand op het Spaanse platteland, op zoek naar dat pure voedsel. De markten liep ik blijkbaar overal mis, en kramen aan...

Lees meer
Duurzame vis

Eten we steeds meer duurzame vis?

Uit recent markt onderzoek blijkt dat consumenten het belangrijk vinden om duurzame vis te eten. Steeds meer mensen voegen ook de daad bij het woord, zo blijkt uit de allerlaatste verkoopgegevens. In het eerste half jaar van 2016 gaven...

Lees meer
Nieuwe app: ResQ

Red een maaltijd met een app

Met de app ResQ kun je – tegen lage prijzen - maaltijden kopen die restaurants anders zouden weggooien. Aangesloten restaurants, cafés en bakkerijen kunnen met ResQ maaltijden aanbieden die die dag niet zijn opgemaakt. Dat heeft twee grote voordelen....

Lees meer
The Green Kitchen Smoothies

The Green Kitchen Smoothies

Smoothies passen volgens het Voedingscentrum niet in een gezonde voeding, maar wij denken daar ietsjes anders over. Af en toe een smoothie van groenten (en fruit) moet kunnen in een gevarieerde PuurGezonde voeding. Zeker als je ze maakt met de...

Lees meer