Ziekelijke neiging

Het is een akelige aandoening waar ik aan lijd: nutritionisme. En met mij nog veel meer voedingswetenschappers, diëtisten, artsen en levensmiddelenmarketeers. Nutritionisme is de ziekelijke neiging om voedsel niet als voedsel te zien, maar als dragers van calorieën, eiwitten, vitamines en vezels. Een nutritionist denkt dus niet: ‘Ha, een lekkere boterham met kaas!’ Maar hij of zij denkt: ‘Ha, een pakketje koolhydraten en eiwitten, rijkelijk voorzien van calcium, vitamine B2 en B1.’

Je zult het maar hebben! En het ergste is: het is hartstikke besmettelijk. Ik hoor mensen praten over hoeveel koolhydraten ze zichzelf per dag gunnen. Ik zie op bijna elke verpakking een voedingswaardedeclaratie. Ik lees dat ouders zich zorgen maken over de calciuminname van hun grut. Ik ken lui die de calorietabellen uit hun hoofd leren en daarom altijd voor witte wijn kiezen, en nooit voor rode.

Het is natuurlijk mooi en machtig interessant, die kennis over voedingsstoffen. Toch eten we in de dagelijkse praktijk geen voedingsstoffen, maar eten we eten. Het liefst in de vorm van maaltijden, aan tafel en met familie en vrienden. Voedsel is géén scheikundig en natuurkundig gebeuren, het is een basisbehoefte, het kietelen van de zintuigen en een sociale noodzaak.

Zou het helpen als we het voortaan alleen nog maar over maaltijden hebben in plaats van over voedingsstoffen? In Brazilië hebben ze dat allang begrepen. Daar wordt in de voedingsvoorlichting alleen nog maar gesproken over eten en niet over voedingsstoffen. In de 10 basisregels voor gezond eten staat daar op nummer 1: maak je maaltijden zelf, van verse ingrediënten. Andere regels: eet regelmatig, verspreid over enkele maaltijden per dag. Nog een belangrijke regel: eet die maaltijden het liefst in gezelschap van anderen. Zo simpel kan het zijn!

Dus ja, ik lijd aan nutritionisme. Maar daar word ik voor behandeld. Met driemaal daags een maaltijd, in goed gezelschap.

357505359446359447359448364091 357506 365312
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
11  
Vind ik leuk
11
1 reactie1
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:
Marianne Aarts
Vind ik leuk
0

Marianne Aarts -   2 weken 1 dag geleden   1507543612 nog geen score.
Uit mijn hart gegrepen. Sinds een paar jaar krijg ik bij vraag in de voedingsanamnese over de warme maaltijd het antwoord 'als koolhydraten eet ik......' Terwijl die term voorheen in het lijstje te moeilijke woorden stond.

Antwoorden op reactie
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Het GROEN(t)E boekje

Het GROEN(t)E boekje

Heb je een tuin, een balkon of alleen maar een vensterbank? Met dit boekje van de oprichter van SowHow kun je zelf kruiden en groenten kweken. Auteur en grafisch ontwerper Paul Matson vroeg zichzelf af, nadat hij een volkstuin in Bristol had...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Leve het vet!

De afgelopen dagen is verzadigd vet weer volop in het nieuws. Zo concludeerde een jonge Australische onderzoeker dat hij geen spoor van bewijs kan vinden dat verzadigd vet echt zo ongezond is. En er verscheen deze (Engelstalige)

podcast van een... Lees meer
Herken je honger

(H)erken je honger!

Wist je dat er maar liefst 15 verschillende soorten honger bestaan? Diëtist Marie-José Torenvliet kwam ze in de loop der jaren allemaal tegen in haar diëtistenpraktijk. Denk aan vermoeidheidshonger, verveelhonger, concentratiehonger, zintuigenhonger,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Is glutenvrij gezond?

In de tijd dat ik mijn opleiding als diëtist deed, was het heel zielig als je glutenvrij moest gaan eten. Een complete inbreuk op je eetgewoonten en die van het hele gezin. Geen brood, geen pasta en geen koekjes van gewone tarwe. En heel erg oppassen...

Lees meer
Easy vegan met Julie

Easy vegan met Julie

Vegan koken lastig en tijdrovend? Nee hoor, dat bewijst Julie van den Kerckhove met haar nieuwe boek “Easy vegan met Julie”. Deze Vlaamse is al 6 jaar met vegan eten bezig. Het succes van Julie begon met een blog toen ze in Californië een...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Eet PuurGezond

Oh, wat ben ik ongegeneerd trots op PuurGezond. Deze website is echt ontstaan uit liefde voor gezond en lekker eten, en dat zie je. Al 8 jaar geven we je de lekkerste recepten en de beste tips. Maar één van de mooiste dingen op deze website vind ik...

Lees meer
De Beste Burgers

De beste burgers

Back to the roots, Waikiki Beach, Cyprus: 12 points, Deep Forest en Vegan Delight. De burgers in dit boek hebben de mooiste namen. En je maakt ze helemaal zelf met dit “bouwboek” voor homemade burgers. Het boek start met recepten voor broodjes, 5 in...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Loflied

Voor een groot project ben ik de laatste tijd wat vaker de voedingswaarde van dagmenu’s aan het berekenen. Leuk! Nee, denk niet dat ik nou ineens een fan ben van calorieën tellen en  vitamines becijferen. Maar al dat rekenwerk heeft me wel weer...

Lees meer
Wat moet ik nu geloven dokter?

Wat moet ik nu geloven dokter?

Is verzadigd vet echt zo slecht? En kun je nu beter wel of niet calorieën tellen? Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer als het gaat om voeding en je gezondheid? Dan is dit boek een aanrader! Verwacht geen dieetboek of concrete...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie...

Lees meer
Zoete aardappel

Zoete aardappel

Ken je Colette Dike van Fooddeco? Ze maakt prachtige foto’s en heerlijke recepten en heeft een hoeveelheid volgers op Instagram om jaloers op te zijn. Mede dankzij de Nederlandse Dike zijn prachtige avocadoroosjes op Instagram zo’n hit. Haar eerste...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de...

Lees meer
Salades, 120 x inspiratie uit de hele wereld

Salades, 120 x inspiratie uit de hele wereld

Hou je net zoals de redactie van PuurGezond van veel groenten, dan is dit boek Salades een aanrader. Groente hebben namelijk echt de hoofdrol in de 120 recepten in dit boek. Na een korte les ‘hoe maak je een perfecte salade’ en de instructies voor 8...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Karine hartje kaasschaaf

Na deze column zal iedere culi zich van mij afwenden, mij ontvrienden en beschimpen, maar dat geeft niet. Het moet er gewoon eens uit.

Goed. Daar komt het.

Ik geef niks om keukenmessen. Ik word niet warm of koud van kinky messenblokken, van...

Lees meer
Kom en Vork

Kom & Vork

Eten uit een kom, met alleen maar een vork, lepel of eetstokjes, is hartstikke hip. Dit boek staat vol recepten die je in een kom kunt serveren. Zo’n kom met eten is lekker als comfortfood, als je in je eentje onder een dekentje op de bank zit. Maar...

Lees meer
Suzanne Brink

Eén glaasje en ik zie de wereld in perspectief

‘Jij moest eens wat minder drinken’, zeg ik tegen dikke rode hoofden met gele tanden op tv. Ik heb namelijk het licht gezien. Dit jaar las ik het ene na het andere artikel over de schadelijke effecten van alcohol en terwijl ik bij het eerste nog...

Lees meer
Het beste uit Delicious.

Het beste uit Delicious.

Hou je van koken? Dan ken je Delicious. vast: al 10 jaar lang hèt kooktijdschrift van Nederland. Om dat 10-jarige bestaan te vieren, is er nu het boek “Het beste uit Delicious.”.  Dit boek bevat de 212 favoriete recepten van de redactie van...

Lees meer
Nicole Baars

Overgewicht en kritiek op jezelf

Wie met overgewicht kampt, heeft vaak heel wat te stellen met de innerlijke criticus. Als je te zwaar bent, geef je jezelf daarvoor vaak op je kop. Je moppert op jezelf dat je te slap bent om een dieet vol te houden. Je preekt tegen jezelf dat je...

Lees meer
Nel van kop-tot-kont-chef

No waste: Nel van kop-tot-kont-chef

Het weekend voor Kerst 2016 was de laatste kans dat je kon eten bij Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk. Kok Nel Schellekens zwaaide daar als “van-kop-tot-kont chef” de scepter in de keuken. Fijn voor ons dat ze nu in dit boek laat zien hoe je...

Lees meer
Mary Stottelaar

Stamppot in plaats van smoothie

Raw juices, boerenkoolsmoothies en  superfoods zijn verleden tijd. Tenminste, dat zeggen veel trendwatchers. Ze kondigen aan dat 2017 het jaar van het gewone eten wordt.

Maar…. Wás het nou allemaal wel zo’n hype? Ja, op Instagram en Facebook...

Lees meer