Mary Stottelaar
Mary Stottelaar is redacteur van PuurGezond, diëtist, tekstschrijver en kookgek

Al zolang ik kan koken, probeer ik de hachee van mijn oma te evenaren. Maar het lukte me nooit, die smaak –die ik precies in mijn hoofd had– kreeg ik er niet aan. Ik experimenteerde met toevoegen van azijn, ontbijtkoek, andere kruiden dan laurier en kruidnagels. Het was allemaal lekker, maar nooit zoals de smaak die ik in mijn hoofd had van hoe het vroeger bij oma was. Tot ik een paar weken geleden in de Volkskrant een artikeltje las over Zoer Vleisj, oftewel ‘zuur vlees’ in Venloos dialect.

Dat was het! Mijn oma was een echte Venloose en die hachee van haar was natuurlijk zuur vlees. Ik heb er meteen recepten bij gezocht en toch ook maar eens even met mijn moeder gebeld of het echt waar was: dat ik het vlees minimaal 8 uur in azijn moest marineren? Ja, zo deed oma dat ook!

Meteen geprobeerd. Mooie stukken runderlappen in blokken gesneden en gemarineerd in natuurazijn, zodat het vlees net onderstond. Daar peperkorrels, laurier, kruidnagel en jeneverbessen aan toegevoegd. De volgende dag 4-5 uien in stukken gesneden en in de boter bruin gebakken. Het vlees laten uitlekken en goed drooggedept. Dit bij de uien bruin gebakken, vervolgens de marinade er weer bij geschonken, 2 plakken ontbijtkoek door, een eetlepel appelstoop en alles lekker laten sudderen tot het vlees gaar was. De stoofschotel werd prachtig donker van kleur en rook heerlijk vertrouwd. En de smaak? Ik zat weer bij mijn oma aan tafel.

Traditioneel wordt in Venlo bij zoer vleisj frites gegeten. Maar aardappelpuree of gewoon gekookte aardappels smaakt ook prima!