Mary Stottelaar

Geef jezelf dat inzicht

Afgevallen, een slanker figuur en een betere conditie? Dan straal je waarschijnlijk net zo als die vriendin van mij die afgevallen is. En terecht, want afvallen en een goed gewicht bereiken is iets om trots op te zijn. Het is een prachtprestatie die getuigt van wilskracht en doorzettingsvermogen....

Lees meer
Karine

Ziekelijke neiging

Het is een akelige aandoening waar ik aan lijd: nutritionisme. En met mij nog veel meer voedingswetenschappers, diëtisten, artsen en levensmiddelenmarketeers. Nutritionisme is de ziekelijke neiging om voedsel niet als voedsel te zien, maar als dragers van calorieën, eiwitten, vitamines en vezels....

Lees meer
Mary Stottelaar

Weer thuis. Lekker!

Wat is het toch altijd weer heerlijk om na een vakantie thuis te komen. Weer te kunnen slapen in mijn eigen bed met de vertrouwde geluiden om me heen, weer mijn eigen uitgebreide keukeninventaris te kunnen gebruiken in plaats van uitgeleefde pannen en een nauwelijks te controleren elektrisch...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Respect

Twee konijnen. Acht konijnen. Dertien konijnen!

Ik geef de tel op: tijdens mijn vroege loop door de duinen schieten honderden witte staartjes voor me weg. Het is een koele septemberochtend, de herfst hangt al een beetje in de lucht. Ik ben om 6 uur opgestaan. Met moeite, ik geef het grif toe. Een...

Lees meer
Mary Stottelaar

4 redenen waarom ik bowls wel zie zitten

Voedselhypes wisselen elkaar tegenwoordig sneller af dan de seizoenen. Na de kokosolie en avocado’s staan de zeewier en bloemkool alweer in de startblokken om de nieuwe hypes te worden. Ik denk meestal “het zal mijn tijd wel duren”. Natuurlijk is gehypet voedsel op de een of andere manier...

Lees meer

Hoe écht eten je gewicht op peil houdt

Somber gestemde wetenschappers zeggen vaak dat we in een dikmakende maatschappij leven. Er is een continu groot aanbod van goedkoop voedsel in supermarkt en op straat. Terwijl het aan de andere kant steeds moeilijker wordt om al dat eten ook weer te “verbranden”. We bewegen steeds minder. De auto is...

Lees meer
Mary Stottelaar

Uien, uien en nog eens uien

Het schijnt dat er mensen zijn die geen ui meer in huis hebben. Ik zou het niet kunnen, leven zonder uien! En wat kost het nou: een ui. Met voor een euro aan uien kun je een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Elke dag gebruik ik op de een of andere manier wel een ui bij het eten. Alleen de geur al...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Het geheim van het leven

Stokoud en toch nog fit en vitaal? Ja, zo wil iedereen wel oud worden. Onmisbaar zijn dan natuurlijk een goed stel genen en een portie geluk. Maar zelf kun je ook veel doen om langer gezond te blijven.
Spieken bijvoorbeeld! Want er zijn plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan wij. Het...

Lees meer
Tessa Stottelaar

De billen van Doutzen

Ik zou best graag zoals Doutzen Kroes willen zijn. En met mij heel veel fitgirls denk ik. Strakke billen, benen en buik, dik golvend  haar; geen foutje te bekennen. Maar toch ben ik daar het laatste jaar anders over gaan denken.  

Het is bekend dat vrouwen vaak een verkeerd beeld hebben van hun...

Lees meer
Mary Stottelaar

Op jacht naar puur

PuurGezond eten dat doe je niet van vandaag op morgen. Dat kost tijd, net zoals je niet opeens zomaar een marathon rent. Ik ben opgegroeid met pakjes macaronimix en blikjes Smac, met vissticks uit de diepvries en huzarensalade uit potten, met aardappelpureepoeder en Saromapudding en met één keer per...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Leve het vet!

De afgelopen dagen is verzadigd vet weer volop in het nieuws. Zo concludeerde een jonge Australische onderzoeker dat hij geen spoor van bewijs kan vinden dat verzadigd vet echt zo ongezond is. En er verscheen deze (Engelstalige) podcast van een cardioloog, die helder uitlegt dat verzadigd vet niet...

Lees meer
Mary Stottelaar

Is glutenvrij gezond?

In de tijd dat ik mijn opleiding als diëtist deed, was het heel zielig als je glutenvrij moest gaan eten. Een complete inbreuk op je eetgewoonten en die van het hele gezin. Geen brood, geen pasta en geen koekjes van gewone tarwe. En heel erg oppassen met boodschappen doen, omdat overal gluten in kan...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Eet PuurGezond

Oh, wat ben ik ongegeneerd trots op PuurGezond. Deze website is echt ontstaan uit liefde voor gezond en lekker eten, en dat zie je. Al 8 jaar geven we je de lekkerste recepten en de beste tips. Maar één van de mooiste dingen op deze website vind ik wel de PuurGezond Piramide. Een topmodel!

Deze...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Loflied

Voor een groot project ben ik de laatste tijd wat vaker de voedingswaarde van dagmenu’s aan het berekenen. Leuk! Nee, denk niet dat ik nou ineens een fan ben van calorieën tellen en  vitamines becijferen. Maar al dat rekenwerk heeft me wel weer geleerd dat er één absolute voedingswaardekampioen in...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie weggewerkt. Ken je dat gevoel? Alsof je dubbel opgeruimd...

Lees meer