Met de billen bloot

Chagrijnig werd ik ervan, toen ik een tijd terug een peesontsteking had. In mijn bil notabene! Hoe ik eraan kwam, weet ik niet, maar ik verdenk de kanotocht op vakantie, toen ik in een ondiepe stroomversnelling omsloeg en op mijn achterste terecht kwam. Een paar dagen later, tijdens de ellenlange...

Lees meer

De lege Schijf van Vijf

Heb je de nieuwe Schijf van Vijf al gezien? Wat een contrast met de vorige Schijf, die bomvol voedingsmiddelen en cryptische boodschappen als ‘Niet te veel & beweeg’ stond. Het Voedingscentrum heeft er echt de bezem door gehaald. Als een rechtgeaarde Nederlander die in het voorjaar zijn tuintje...

Lees meer

Flappie

Een paar keer heb ik het gedaan. Een jaar of 6 à 7 was ik. De naam van de eerste weet ik nog: Darteltje. In het voorjaar mocht ik haar uitkiezen uit een nestje bij opa. De hele zomer speelde en knuffelde ik met haar. Ze werd vertroeteld met hooi, vers gras en paardenbloemen die ik in de berm ging...

Lees meer

PuurGezond piramide is tijd ver vooruit

We moeten dagelijks noten eten, elke week peulvruchten en meer groenten. De kranten stonden er vorige week vol mee na het uitkomen van de Richtlijnen goede voeding 2015, dé bijbel voor voedingsvoorlichters. Het Voedingscentrum deed noten jarenlang in de ban vanwege hoge gehalte aan vet en calorieën....

Lees meer

Ook de hond eet PuurGezond!

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een hondenpup. Nou, dat heb ik geweten; er ging een wereld voor me open. En dan heb ik het niet over dat springerige, aanhankelijke en vertederende bolletje hondenhaar, dat te pas en te onpas z’n behoefte in huis doet, overal tegenop springt en aan alles...

Lees meer

Het groene geheim van de glastuinbouw

De grootste vitaminefabriek van misschien wel de hele wereld ligt in Nederland. Om precies te zijn in het Westland, waar het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied ter wereld is gehuisvest. Hierdoor is het kleine Nederland wereldwijd de nummer één exporteur van verse groenten. De Westlandse...

Lees meer

Dieetgoeroes kunnen de Hollandse pot op

Hoe hard de zandloper van Kris Verburgh ook stroomt en hoe overtuigend dr. Frank ook klinkt, wij laten ons niet gek maken. Nederlanders zijn niet gevoelig voor voedseltrends en dieetgoeroes, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van NVVL, het netwerk voor food experts. Superfoods? Van alle...

Lees meer

De ene calorie is de andere niet

Ieder pondje gaat door het mondje. Wie meer calorieën binnenkrijgt dan hij er weer af beweegt, wordt dikker. En een calorie is een calorie, of die nu afkomstig is van zalm, olijfolie, witte rijst of wodka. Tenminste, dat is wat ons steeds is voorgehouden. Maar nu zijn er 2 Amerikaanse professoren...

Lees meer

Eigenwijs in de keuken

Van huis uit ben ik een scheikundige en dat verklaart waarom ik onder het koken wel hou van een "chemisch experiment". Ik volg zelden een recept van A tot Z en geef er al vanaf de eerste keer mijn eigen draai aan. Chai latte had ik nog nooit zelfgemaakt, tot mijn collega Mary een recept op...

Lees meer

Supermarkt van de toekomst

Loopt bij jou het water in de mond als je rondloopt in de supermarkt? Krijg je zin in koken en word je ter plekke verleid om ’s avonds wat anders te eten dan je vooraf had gedacht? Bij mij niet. Tenminste niet in de supermarkt waar ik normaal kom. Eigenlijk is een supermarkt maar een kille plaats,...

Lees meer

Onze veggiechallenge

‘Het zou me niet verbazen als jij later vegetariër wordt’, sprak mijn moeder toen ik een jaar of 14 was. Ik had blijkbaar niet de typische kindersmaakpapillen. Van jongs af aan hield ik van alle soorten groenten, van spruitjes tot witlof en van tuinbonen tot andijvie. Ik kan geen groente bedenken,...

Lees meer

PuurGezond op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… noten, druiven, no rise kwarkbroodjes, gedroogde abrikozen, snacktomaatjes en picknickbrood. En o ja, ook gekookte eieren en dadels. Echt! Zo kom ik de 1600 kilometer lange autorit – 2 hele reisdagen – gezond door. Mij zal het niet meer gebeuren dat ik op weg naar een...

Lees meer