Op jacht naar puur

PuurGezond eten dat doe je niet van vandaag op morgen. Dat kost tijd, net zoals je niet opeens zomaar een marathon rent. Ik ben opgegroeid met pakjes macaronimix en blikjes Smac, met vissticks uit de diepvries en huzarensalade uit potten, met aardappelpureepoeder en Saromapudding en met één keer per...

Lees meer

Is glutenvrij gezond?

In de tijd dat ik mijn opleiding als diëtist deed, was het heel zielig als je glutenvrij moest gaan eten. Een complete inbreuk op je eetgewoonten en die van het hele gezin. Geen brood, geen pasta en geen koekjes van gewone tarwe. En heel erg oppassen met boodschappen doen, omdat overal gluten in kan...

Lees meer

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie weggewerkt. Ken je dat gevoel? Alsof je dubbel opgeruimd...

Lees meer

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de Himalaya. En in de koelkast tig bijna lege potten:...

Lees meer

Stamppot in plaats van smoothie

Raw juices, boerenkoolsmoothies en  superfoods zijn verleden tijd. Tenminste, dat zeggen veel trendwatchers. Ze kondigen aan dat 2017 het jaar van het gewone eten wordt.

Maar…. Wás het nou allemaal wel zo’n hype? Ja, op Instagram en Facebook struikelde je in 2016 over de gezonde ontbijtjes,...

Lees meer

Het wordt een groene Kerst dit jaar

Kalkoen, wildzwijn, ree of varkenshaas? Rollade, rosbief of entrecote? Waarom moet het bij het kerstdiner altijd draaien om het vlees? Het is veel leuker om groenten de hoofdrol te geven: pompoen, pastinaak, spruitjes en spinazie dus. Dat is nog eens een challenge! Afgelopen weekend heb ik eens...

Lees meer

Pure basis

Ik – en velen met mij denk ik - heb altijd hele romantische ideeën over hoe puur eten is in mediterrane landen. Nu was ik afgelopen maand op het Spaanse platteland, op zoek naar dat pure voedsel. De markten liep ik blijkbaar overal mis, en kramen aan de kant van de weg? Het was veel te warm.

Een...

Lees meer

Puur geluk

Wat moesten we lang wachten op die zomer. Ik vroeg me echt af waar die warme dagen bleven, dagen waarop je de verkoeling wel moet opzoeken in het park, het bos of het zwembad?  En waar bleven die zwoele zomeravonden op het terras?  Ik laat me niet zo snel van de wijs brengen door het weer, regen is...

Lees meer

Terug naar suiker

Ik haalde laatst mijn laatste fles zelfgemaakte vlierbloesemsiroop uit de kelderkast. Het was zo’n prachtige beugelfles van 1 liter, bewaard voor speciale gelegenheden. En omdat de vlier in mijn tuin bijna op bloeien stond, vond ik dat de tijd aangebroken was dit laatste restje van vorige zomer op...

Lees meer

De eerste keer weer!

Ik verheug me nu al op het weekend. Want dan ga ik asperges eten. De eerste van dit jaar! En dat vind ik altijd een happening. Misschien komt dat wel omdat ik ben opgegroeid tussen de aspergebedden van Limburgse aspergedorp Grubbenvorst. Asperges zijn er bij mij met de paplepel ingegaan. En dan echt...

Lees meer

Blij dat ik weer drink!

Ik lust wel een glaasje. Een tintelende prosecco, een droge sauvignon of een volle rode Malbec. Of een rokerige whisky op z’n tijd. En ook een pittige gin-tonic gaat er wel in. Je begrijpt: mijn drankenkast is goed gevuld.

Toch ben ik geen grote drinker. Het blijft allemaal mooi binnen de perken,...

Lees meer

Kookboekeninspiratie-frustratie

Ik heb een kookboekenfrustratie. Er staan namelijk zó veel kookboeken in mijn kast, met zó veel recepten, dat ik nooit van m’n leven in staat zal zijn alles een keer te proberen; zelfs al zou ik elke dag een nieuw recept uitproberen. Daar baal ik enorm van, ik zou zo graag alles proberen. 

Toch...

Lees meer