Angela Severs

Pluk de natuur

Polen doen het en ook culi’s, hedendaagse oermensen en trendy stadsmensen. Ja, zelfs mijn bloedeigen collega Mary is eraan verslaafd. Geen wonder, want als paddenstoelen schieten ze uit de grond: de cursussen, boeken, websites en zelfs apps over wildplukken. En ik moet bekennen: zelf heb ik het ook...

Lees meer
Theetuin

Theetuin

Ben je gek op thee? Dan kun je van je eigen tuin of balkon je eigen theepluktuin maken. Hoe? Lees dit boek van Modeste Herwig. Van bladeren, bloemen, bessen en ander lekkers uit de tuin kun je heerlijke en geurige thee maken. Oké, het is dan officieel geen thee, want thee is pas thee als het van de...

Lees meer

Drie Dolle Dagen met Vergeten Groenten

Op 17 oktober, 24 oktober en 14 november 2015 verkoopt de Stichting Vergeten Groenten in de Historische Groentehof alle groenten uit alle tuinen. Voor slechts 15 euro kun je een hele kist groenten oogsten, zoals pastinaak, aardpeer, gele wortel, boerenkool, appels, peren, truffelaardappel en...

Lees meer

Paddenstoelen op je bord

De herfst is begonnen! En daarmee ook de start van het paddenstoelenseizoen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond in het bos en langs de weg. Wist je dat…
…paddenstoelen de vruchten zijn van schimmels?
…in Nederland ruim 5.000 soorten paddenstoelen groeien?
…daarvan ongeveer de helft eetbaar is...

Lees meer
Michiel Bussink

Food from the hood

Wat is lekkerder, voedsel of food? Hu, dat is toch hetzelfde? Nou, het is een letterlijke vertaling, maar toch is er verschil in de beleving. "Powerfood" roept bijvoorbeeld nog wel smakelijke associaties op, maar bij "Krachtvoedsel" denk je toch sterk aan voer, iets animaals, aan noodzakelijke naar...

Lees meer

Laatste jaar “Adopteer een appelboom”

Als je dit najaar nog appels wilt plukken van je eigen boom, dan kan dat via “Adopteer een appelboom”. Voor € 39,50 krijg je een eigen boom met naambordje, een certificaat als bewijs van eigendom en kun je dit najaar plukken. Als je vóór 31 augustus adopteert, betaal je geen inschrijfkosten. Bij het...

Lees meer
Mary Stottelaar

De wilde vrouw in mij

Wilde bramen en bosbessen plukken vindt niemand raar. Maar toen ik afgelopen voorjaar de vlier te lijf ging en de bloesem eruit knipte om vlierbloesemsiroop te maken werd ik wel een beetje gek aangekeken. En toen ik mijn vriendinnen een verse brandnetelsoep voorzette, durfde niet iedereen meteen een...

Lees meer
Fruitpluktuin

Fruitpluktuinen

Wat is er leuker dan zelf fruit plukken? Op je tenen staan om nét die ene mooie rode appel te kunnen plukken. Ervaar het en bezoek deze zomer een fruitpluktuin!

  • Fruittuin Tres Jolie in De Glind (Gelderland): aardbeien, rode bessen, zwarte bessen, witte bessen, blauwe bessen, frambozen en bramen....
Lees meer
Brandnetelsoep

Brandnetelsoep

voor- of lunchgerecht
2 personen
bereidingstijd: 15 minuten

Lees meer
Cathy Verschoor

Expeditie Voedsel

Gewapend met handschoenen, stevige stappers en een linnen tasje trek ik eropuit om boodschappen te doen. Het doel is de berm langs een akker en stil landweggetje: hier groeien de door mij gezochte brandnetels. Brandnetels groeien vooral op plekken waar veel overbemesting is en ruimen het teveel aan...

Lees meer
Plukken in het wild

Plukken in het wild

Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? Gebruik de site of app van de Wildplukwijzer en ontdek waar jij tamme kastanjes en walnoten kunt oogsten. Wildplukwijzer is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde...

Lees meer
Muntthee

Muntthee

drank
voor 6 glazen
bereidingstijd: 10 minuten

Lees meer
Annemieke Dubbeldeman

Wildpluk-antiheld

Laat ik het maar bekennen: ik ben geen wildplukheld. Al jaren is het reuze hip om te eten uit de natuur. Steve Irwin-achterige taferelen ontpoppen zich. Filmpjes waarin charmant enthousiaste mannen met een mandje naast een paddenstoel staan, live verslaggevend van wat ze zien. Een determinatiegids...

Lees meer
Amuses bij brood van het Vlaamsch Broodhuys

Amuses: oerbietenspread en bermgroentenpesto

hapje of voorgerecht

Lees meer
Christel Vondermans

Hoe groeit ham?

‘Mama, hoe maken ze pindakaas?’ Ik zit aan de eetkamertafel met mijn 4-jarige dochter als ze me deze vraag stelt. Gelukkig sta ik niet met mijn mond vol tanden en kan ik haar vraag simpel beantwoorden: ‘In de fabriek mengen ze, in een hele grote kom, olie en een beetje zout goed door elkaar. En wat...

Lees meer