Als je minder tarwe wilt eten, is zuurdesembrood dan een goed alternatief?

Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem.

Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel. Als de bakker het deeg voor het brood maakt, voegt hij een beetje van dit zuur geworden deeg toe. Dat zorgt voor rijzen van het brood.

Steviger brood

Desembrood is wat steviger dan ‘gewoon’ brood en heeft een karakteristieke zurige smaak. Door de stevigheid heb je meestal voldoende aan iets minder sneetjes. Het brood vult echt goed. Qua gewicht en hoeveelheid tarwe maakt dat niet uit. Als je gewoon brood eet, eet je iets meer ‘lucht’ doordat het brood luchtiger is en er door het rijzen met gist luchtbelletjes in het brood ontstaan.

Geen grote hoeveelheden brood

PuurGezond gaat uit niet uit van grote hoeveelheden brood. Met een paar sneetje per dag krijg je voldoende voedingstoffen binnen. We kiezen wel liefst voor brood dat goed vult. Dus zuurdesembrood of volkorenbrood. En denk ook eens aan roggebrood.

Meer weten over PuurGezond eten voor je lijn? In PuurGezond! Slank in 8 stappen lees je alles over op een gezonde en verantwoorde manier afvallen. Je koopt het boek in onze webwinkel voor 21 euro

Recepten met brood