Hoe maak je artisjok schoon?

Soms zit er nog een lange steel aan de artisjok. Snij die steel af tot er ca. 10 cm over blijft. Als de bladeren bruine puntjes hebben, knip je die puntjes eraf. Verwijder ook de bovenste bladeren omdat deze meestal wat taaier zijn. Besprenkel wat limoen- of citroensap over de afgeknipte bladeren om te voorkomen dat de artisjok bruin kleurt. 

Je kunt artisjokken grillen in de oven, op het rooster van de barbecue of in een grillpan. Halveer de artisjokken, bestrijk met olie en leg ze met de snijkanten naar beneden. Reken 30 minuten voor kleine artisjokken. Je kunt ze ook koken, dit duurt 15-55 minuten en is afhankelijk van de grootte. Eenmaal gaar kun je de bladeren van de bloem plukken, ze dippen in een vinaigrette en de zachte onderkant van het blad leegzuigen. Als je alle bladen hebt geplukt kun je het “hooi” onderin verwijderen en de bodem opeten.
Artisjokbodems zijn lekker door de pasta, op een pizza of in een salade.

</font">