Yvette van Boven: ‘Ik ben al vanaf heel kleins af aan bezig met eten. Toen ik 4 jaar was tekende ik al kookboekjes. En ik was ook al heel vroeg aan het koken. Ik kom uit Ierland en mijn moeder maakte daar – meer uit noodzaak dan uit culinair oogpunt- altijd heel veel zelf. Er waren gewoonweg geen pakjes en zakjes te koop. Dat zelf bereiden ging heel ver: tot zelf kaas en jam maken aan toe. Koken met pure ingrediënten en met wat de omgeving en het seizoen te bieden heeft, is er bij mij dus met de paplepel ingegoten. Eenmaal in Nederland was mijn moeder blij dat ze het wat gemakkelijker kreeg in de keuken. Maar omdat ze ging werken, zorgde ik als 11 jarige vaak voor het eten. Ik vond dat ontzettend leuk! En nog steeds. Koken is voor mij echt een moment om tot mezelf te komen.
Je hoort wel dat mensen koken zo moeilijk vinden. Dat is jammer. Want dat is het echt niet. Dat probeer ik ook in mijn boek Homemade duidelijk te maken. Ik heb er echt op gelet dat er maar heel weinig ingrediënten nodig zijn en dat het gemakkelijk te bereiden recepten zijn. Ik hoop dat ik hiermee mensen over de streep kan trekken, plezier in koken te krijgen.
Waar ik het liefste mee kook? Met groenten. En dan bedoel ik echt alle soorten groenten. Veel mensen weten niet wat je allemaal met groenten kunt doen en hoe divers je ze kunt serveren. Ik kan er enorm naar snakken om alleen maar groenten te eten. Daarnaast ben ik ook echt een liefhebber van granen als spelt, gerst en bulgur, en niet te vergeten peulvruchten!
Puur eten betekent voor mij dat je weet wat je eet, dat je weet wat je klaarmaakt en dat je weet waar dat eten vandaan komt. Je gaat uit van vers, zonder al te veel bereidingen en niet te veel poespas. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik niet puur zou koken en eten. Ik doe ook geen concessies, alhoewel… een blik tomaten of een blik kikkererwten gebruik ik wel eens. Maar dat is toch eigenlijk ook heel puur?’