Is E621, ook wel bekend als MSG, één van de meest schadelijke, synthetische toevoegingen?

Gelukkig loopt het zo’n vaart niet, want dan zouden we een wandelende tijdbom zijn. E621 staat voor natriumglutamaat, een zout (natrium) van glutaminezuur. Glutaminezuur is één van de 20 aminozuren waaruit eiwitten in ons lichaam zijn opgebouwd. Ofwel: het zit in elke lichaamscel. Het heeft zelfs belangrijke functies. Zo is glutamaat een neurotransmitter in de hersenen; het zorgt dus voor de overdracht van prikkels. En het lichaam kan geen onderscheid maken tussen natuurlijk glutamaat uit voedingsmiddelen en het glutamaat uit E621.

Is er dan helemaal geen nadeel aan E621? Jawel, het kan door de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden om een slechte smaak te maskeren. Dus in plaats van mooie, pure ingrediënten gebruiken als basis voor een saus, een extra schepje E621 (en zout) erin doen. En dat past natuurlijk niet bij onze PuurGezond gedachte!