Is het koken in een pan met anti-aanbaklaag gezond?

Super handig zo’n pan met anti-aanbaklaag! Het eten bakt minder snel aan en de pan is gemakkelijk schoon te maken. Nog een voordeel is dat je minder vet nodig hebt in vergelijking met andere pannen. Maar zijn er ook nadelen? Beweerd wordt dat de anti-aanbaklaag giftig zou zijn bij hoge hitte. Veel pannen hebben een anti-aanbaklaag van teflon, een chemische verbinding die behoort tot de plastics. Bij dit soort pannen is de ideale baktemperatuur ongeveer 170 °C. Volgens de website van een bekende fabrikant kunnen bij te hoge verhitting (boven de 260 °C) dampen vrijkomen. Voor kleine dieren, zoals vogels, kan dit schadelijk zijn. Een gezondheidsrisico voor mensen is niet aangetoond.
Wel is bekend, dat de productie van teflon pannen met PFOA erg slecht is voor het milieu. Perfluoroctaanzuur (PFOA), wordt vaak gebruikt bij de productie van teflon. In 2015 wordt PFOA verboden vanwege de belasting voor het milieu.
Tegenwoordig komen er wel steeds meer nieuwe varianten op de anti-aanbakpan. Zo zijn er op dit moment ‘groene’ pannen met een anti-aanbaklaag van thermolon. Beter voor het milieu en er komen geen schadelijke stoffen vrij bij verhitting.