Pruimen

Het gezegde “tot in de pruimentijd” betekent “tot over een onbepaalde tijd”, of “misschien wel nooit”. Maar de echte Hollandse pruimentijd is nu! Het oogsten van deze zoete vruchten is medio juli begonnen. Maar waar komt dan toch die uitdrukking vandaan?  

Pruimen favoriet op Muiderslot
Met pruimentijd wordt eigenlijk de tijd bedoeld waarin de pruimen rijp zijn, grofweg van juli tot en met september. Een mogelijke verklaring is dat “Tot in de pruimentijd!” bedacht is door de beroemde dichter en schrijver P.C. Hooft en zijn collega’s als Vondel en Huygens. Hooft ontving hen vaak op zijn Muiderslot. Aan het eind van de zomer zeiden de vrienden bij wijze van afscheid "Tot in de pruimentijd!" tegen elkaar, waarmee ze de volgende zomer bedoelden. Deze groet zou later spreekwoordelijk zijn geworden (bron: OnzeTaal).

Lekker Hollands
Wel zeker is dat de Hollandse pruimen inderdaad iets zijn om naar uit te kijken. Niet alleen is de pruim zoet en vol van smaak, maar zit ook nog eens vol met antioxidanten en vezels. ‘Er zijn vele soorten pruimen, met elk een eigen smaak’, aldus pruimenteler Frederik Bunt, ‘zoals de Opal, rond van vorm, die van de vele pruimenrassen het vroegst rijp is en als eerst wordt geoogst. Daarnaast zijn er nog de wijnpruimen en Lazoet, blauw van kleur, en de wat roder gekleurde Reine Victoria.’ 

Voldoende rijp
Let er bij aankoop op dat de pruimen gaaf en niet gekneusd zijn. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. De meeste soorten kleuren donker naarmate ze rijpen. Eet ze als ze rijp zijn snel op, want een rijpe pruim rot snel weg.

Vrucht met vele mogelijkheden
Natuurlijk kun je pruimen zo uit het vuistje eten. Maar verwerk ze ook eens in een fruitsalade, in fruitig gebakken ricotta of maak er deze heerlijke pruimenplaattaart van.

274119267662267663267664273686 274120 273900
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Afzuigleed

Voor mij is de keuken een soort tempel. Niets om moeilijk of spiritueel over te doen, maar je brengt tenslotte levende zaken als dieren en planten op het vuur samen en probeert er alle zintuigen mee te plezieren. Daar hoort een zekere sereniteit bij....

Lees meer
Arganolie

Arganolie: geurige olie uit Marokko

Een geurige en lekkere olie uit Marokko, afkomstig van de vruchten van de ”Argania Spinosa”. De noten van deze boom zijn 18 keer harder dan hazelnoten. Berbervrouwen kraken ze en persen er een bijzondere olie van. Die ruikt naar hazelnoten, sesam en...

Lees meer
Adopteer een kip

Adopteer een kip

Nee, geen getok en gescharrel in de achtertuin, want de kip blijft bij de boer. Maar wie een biologische kip adopteert, krijgt wel de eieren.

Je kunt een kip adopteren voor € 24,50 per jaar en krijgt hiervoor dan waardebonnen voor 6 doosjes eieren....

Lees meer
Verse vis

Hoe herken je verse vis?

In ieder geval niet aan de visgeur, want verse vis(filet) heeft nauwelijks geur. Kijk goed of de vis glanst en geen verkleuringen heeft. Verse visfilet ziet er een beetje glazig uit. En als je het echt goed wilt doen, gebruik je – net als in veel...

Lees meer
Volkoren brood

Volkoren brood: het échte!

‘Tijd is smaak’, zegt de bakker van Hartog's Volkoren Bakkerij en Maalderij in Amsterdam. Daar bakt men nog volkorenbrood van zelfgemalen meel, gist en water. Puur brood. En dat is het waard om voor in de rij te staan. Meer weten? Kijk op de website...

Lees meer

Veel van weinig

Mijn lievelingsgezond is Aziatisch: Thais, Indiaas, Vietnamees, Sri Lankees. In deze barre dagen waarin ik moet besparen op geld en calorieën is het de perfecte keuken. Kleine beetjes saaie groente kosten niks: winterpeen, taugé, kool en ui. Met...

Lees meer
Mark Nieuwenhuizen

Goede minnaar

‘Een goede minnaar is tevens een goede kok en omgekeerd’, leg ik een vriendin uit die twijfelt aan haar laatste verovering. Laat ‘m voor je koken en je weet gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Gaat ie voor puur en echte smaken of probeert ie je...

Lees meer
Waterlant's Weelde

Goed vlees uit Waterland

Waterlant’s Weelde verkoopt vlees uit de streek Waterland (Noord-Holland). Al het vlees is van uitstekende kwaliteit en geproduceerd volgens de strenge normen van de Stichting Keurmerk Waterland en het keurmerk voor scharrelkip en...

Lees meer
Groenpas

Schaf de groenpas aan

Overweeg eens een “Groenpas” als je in Amersfoort of Rotterdam woont. Zo draag je, samen met winkeliers, bij aan het verder laten groeien van biologische producten.
Het concept is eenvoudig: voor € 100,- krijg je een jaar lang “belastingvrijkorting”....

Lees meer

Integratiedebat

Terwijl Geert Wilders ons wil laten geloven dat een behoorlijk deel van de Nederlanders problemen heeft met allochtonen, zie ik met genoegen dat de Turkse groenteboer goede zaken doet. Het valt me op dat steeds meer blanke mensen deze...

Lees meer
Christel Vondermans

Help, hormonen?

De hormonen gieren door m’n lijf. Nee, ’t is niet uit verliefdheid, hoewel ik veel van m’n man hou. Het zijn de zwangerschapshormonen die overheersen, inmiddels al 6 maanden lang. Af en toe heb ik vanuit het niets een huilbui, en waarom? Geen idee....

Lees meer
Margot Tacken

Franse pannenkoek

De tijd nemen om rustig te eten. Op dat punt kunnen we van de Fransen wel wat opsteken. Geen snelle boterham om twaalf uur, maar een uitgebreide warme maaltijd. In zomers Frankrijk volgen ook wij dit dagritme regelmatig; tot een uur of twee zijn de...

Lees meer
Abrahams Groninger mosterd

Abrahams grove Groninger mosterd

De provincie Groningen is - samen met de Zaanstreek - van oudsher een gebied waar veel mosterd werd bereid. In Abraham’s mosterdmakerij in Eenrum wordt de mosterd nog ambachtelijk bereid. In de mosterdmakerij bevind zich niet alleen een malerij, maar...

Lees meer
Milieuvriendelijk koken

Milieuvriendelijk koken

Met milieuvriendelijk koken kun je beginnen wanneer je wilt. Je hoeft er namelijk meestal niets extra’s voor aan te schaffen. En je profiteert meteen van de voordelen, want het is niet alleen beter voor het milieu maar vaak ook een stuk gezonder én...

Lees meer
groenten op de barbecue

Milieubewust barbecueën

Zelfs barbecueën kan milieubewust! Door bijvoorbeeld rekening te houden met de grootte van de barbecue als je er een aanschaft. Eten gaar maken op een te grote barbecue zorgt voor onnodig hoog gebruik van brandstof en uitstoot van broeikasgassen. Een...

Lees meer
Mark Nieuwenhuizen

Roestige liefde

“Ik dacht dat jij van koken hield", roept een vriendin die ik heb uitgenodigd om te komen eten. Ze kijkt wat meewarig naar de voor haar beperkte hoeveelheid spullen op mijn  aanrecht. Haar keuken puilt bijna uit van de laatste designspullen die een...

Lees meer
Puur! uit eten

Puur! uit eten

Op zoek naar (h)eerlijk eten en drinken buiten de deur? Neem dan eens een kijkje op de site van culinaire gids Puur! uit eten, met enkel biologische, fair traide en duurzame aanraders.  Op de site vind je restaurants, cateraars, boerenmarkten,...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Kromkrommer

Hèhè. Van die politieke lui in Europa mogen ze nu eindelijk in de winkel liggen: kromme komkommers. Net zoals wrattige worteltjes en knullige knoflook. Het is echt een mijlpaal, want voorheen golden er Europese schoonheidsnormen voor maar liefst 26...

Lees meer
Margot Tacken

Kinderkookdag

Mama, mag ik je helpen met koken? Een vraag als deze komt meestal op een ongelegen moment. Net terug van zwemles probeer ik gauw een makkelijke wokschotel op tafel te zetten.  Of na een hectische dag heb ik een snelle maaltijdsoep in gedachten. En...

Lees meer
Hoeksche Chips

Hoeksche Chips, met de schil gebakken

Gemaakt van duurzaam geteelde aardappelen, gebakken in zonnebloemolie, met alleen zeezout als toevoeging. Lekker puur dus! Hoeksche Chips worden met de schil gebakken, waardoor ze extra lekker smaken. Er is niet alleen puur en paprika, maar ook met...

Lees meer