Rode kool: winter- en zomergroente

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas. Een verse kool herken je dan ook aan een gesloten krop, die stevig aanvoelt. Maak je niet druk om lichte beschadigingen op de buitenste bladeren, als ze maar knapperig zijn en mooi glanzen. Koop dus geen krop waarvan de bladeren loszitten. Er zijn tegenwoordig ook kleinere 1-2 persoons kooltjes verkrijgbaar.

Niet rood maar dieppaars
Ondanks de naam is de kleur van de kool meestal dieppaars en ook nog afhankelijk van het ras. De buitenste bladeren hebben vaak een blauwige tint. De mooie rode kleur die je kent van de kool op je bord ontstaat vaak bij de bereiding. De paarsige kleur verandert namelijk door zuur in rood of zelfs roze. De paarse of rode kleurstof waaraan de kool de kleur dankt, een anthocyaan, is overigens een antioxidant. Goed voor je gezondheid, maar de kleurstof maakt ook heel gemakkelijk vlekken op je kleding die moeilijk weg te wassen zijn. Wees dus voorzichtig of draag een keukenschort als je deze groente bereidt.

Zo maak je rode kool schoon
Verwijder als eerste de buitenste bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de kool af en snij met een scherp groot mes in 4-6 parten. Snij vervolgens de harde stronkachtige stukken aan de onderkant weg. Dan kun je hem verder in reepjes snijden of schaven.

Rauw, gekookt of stamppot
Meestal eten we rode kool fijngesneden of geraspt. Om de kool wat zachter te maken, kun je de kool even marineren in een dressing met wat zuur, zoals azijn of yoghurt. Of overgiet de kool na het snijden even met kokend water. Zo is het hele rauwe ervan af. Je kunt van rode kool natuurlijk een stamppot maken met bijvoorbeeld wat rozijnen, appel en uitgebakken spekjes. Of roerbak de kool met zuidvruchten.

Verse kool koel bewaren
Na aankoop kun je rode kool zo’n 1-2 maanden op een droge en koele (12-15 °C) plaats bewaren. Is de kool aangesneden of voorgesneden, bewaar de kool dan goed afgedekt in de koelkast. Dan blijft de kool nog enkele dagen goed. 

436489434920434921434922436490 436491 435972
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Puur! uit eten

Puur! uit eten

Op zoek naar (h)eerlijk eten en drinken buiten de deur? Neem dan eens een kijkje op de site van culinaire gids Puur! uit eten, met enkel biologische, fair traide en duurzame aanraders.  Op de site vind je restaurants, cateraars, boerenmarkten,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Alle aandacht voor de kerstdis

De Goedheiligman heeft zijn hielen nog niet gelicht of we worden overspoeld door folders en reclames met de heerlijkste ingrediënten voor de gezelligste kerstdiners. Nee, ik ga nu niet schrijven hoe zeer ik me erger aan alle kant-en-klaar producten...

Lees meer

Witlof: lekker Hollands

Lekker lang houdbaar, Hollands, ook verkrijgbaar in najaar en winter, zeer veelzijdig en helemaal niet duur: witlof is een supergroente! Perfect voor een winterse rauwkost met mandarijn en appel. Of natuurlijk uit de oven met ham en kaas. Of maak dez...

Lees meer
Stevige trommel

Stevige trommel

Geef de lunch mee in een stevige trommel en stop eventueel groenten, salade of klein fruit in een apart bakje. Op deze manier wordt de lunch niet geplet in de tas, blijft het lekkerder tot het middag uur en gebruik je geen milieuonvriendelijke...

Lees meer
Ga voor 4 °C

No waste: Ga voor 4 °C

Bij 4 °C is vers eten het langst houdbaar. Stel je koelkast er op in als hij nu nog hoger staat. Zo kun je voedselverspilling tegen gaan.

Lees meer
Angela Severs

De overeenkomst tussen spruitjes en kruidnoten

Ik ben dol op seizoensproducten. Zoals spruitjes. Zodra ik die bittere groene balletjes in de winkel zie, loopt het water me al in de mond en tot de laatste snik – ergens in maart of zo - eet ik ze wekelijks (wat mijn kinderen me niet in dank...

Lees meer
Amandelmeel

Amandelmeel: prima alternatief voor tarwemeel

Vind je het leuk om te experimenteren in de keuken? Kies dan eens voor amandelmeel tijdens het bakken. Dit meel van gemalen amandelen geeft je baksels een heerlijke spijsachtige smaak en bevat gezonde vetten.

Amandelmeel bevat in tegenstelling tot...

Lees meer
Gerechten als je verkouden bent

Verkouden en grieperig? Dit zijn de beste gerechten voor jou!

Als je verkouden bent, dan is rust en uitzieken natuurlijk het beste. Maar wat extra vitamines en verwarmende dranken helpen om de keel te verzachten en om je weerstand te verhogen. We hebben twee recepten voor je:

  1. Kippenbouillon of soep
  2. Fruitsmoothi...</li>
Lees meer
Boerenkool

Boerenkool of krullenkool volgens de Fransen

“Krullenkool” (chou frisée), zo noemen de Fransen deze diepgroene kool toepasselijk. Boerenkool is op z’n lekkerst als de nachtvorst is geweest.

Overbekend als stamppot met rookworst, maar je kunt boerenkool ook roerbakken met ui en chorizo,...

Lees meer
Minestronesoep

Video: hoe maak je minestronesoep?

Ideaal voor het verwerken van restjes, en nog voedzaam ook. Deze heerlijke minestronesoep. Maak ‘m deze herfst of winter (zo vaak als je wilt)!
Het recept vind je hier.

Als je het filmpje bekijkt op YouTube, klik dan even op de knop "Abonneren" onder...

Lees meer
Prei

Prei: pittig en goedkoop

Familie van de ui en dat proef je. Een lekker pittige groente, die goedkoop is, in Nederland wordt geteeld en het hele jaar door verkrijgbaar is. Wat wil je nog meer? Nu is de stevige, blauwgroene winterprei in de winkel. Gebruik prei in een soep, in...

Lees meer
Pompoenpitten

No waste: kun je pompoenpitten ook zelf roosteren?

Het is een flinke klus, maar het kan. Week de ongepelde pitten eerst gedurende 8 uur in zout water. Droog ze daarna goed en leg ze op bakpapier op een bakblik. Zorg dat de pitten vrij verdeeld liggen, dus niet op elkaar. Verwarm de oven voor op 100 –...

Lees meer
wite bonen

Witte bonen

Je kent vast wel witte bonen, al is het van de witte bonen in tomatensaus! Witte bonen behoren net als bruine bonen, kidneybonen en linzen tot de peulvruchten. En wekelijks een portie peulvruchten hoort bij een PuurGezond eetpatroon.

Je kunt witte...

Lees meer

Video: hoe maak je PuurGezonde hummus?

In dit filmpje zie je hoe eenvoudig je zelf een PuurGezonde hummus maakt. Het recept vind je hier

Als je het filmpje bekijkt op YouTube, klik dan even op de knop "Abonneren" onder de video. Dan ben je direct op de hoogte van nieuwe video's die...

Lees meer
Eat vegan

Eat vegan

Het is niet zo gek dat het ene na het andere vegan kookboek verschijnt, steeds meer mensen kiezen immers voor een voeding zonder dierlijke producten. Volgens het CBS zijn er momenteel in Nederland 70.000 mensen veganist. Voor al die mensen maar ook...

Lees meer
Pistachenoten

Pistachenoten

 

 

Lees meer
Brinta

Klassieker: Brinta

Er zijn hele generaties mee groot geworden: Brinta. De ingrediëntenlijst blinkt uit in eenvoud, want Brinta bestaat uitsluitend uit volkorentarwemeel en zout. Zo hoort het, geen geknutsel! Samen met warme melk, eventueel wat suiker, honing of...

Lees meer
De kracht van kruiden

De kracht van kruiden

Kruiden en specerijen: die maken een gerecht pas echt helemaal af. Chefkok Peter Lute weet dat als geen ander. Hij laat in dit boek zien hoe je het beste uit kruiden en specerijen haalt. Het boek opent met Kruidenpaspoortjes. Daarin zet Lute de...

Lees meer
Walnoten

Walnoten: voedzaam en PuurGezond

Echt een herfstproduct: walnoten. En niet zo maar een product, walnoten zijn zeer voedzame noten. Is je wel eens opgevallen dat de vorm van deze noten een beetje lijkt op onze hersenen? Toevallig zijn ze ook rijk aan omega 3 vetzuren...

Lees meer
Pindakaas

Pindakaas

Pindakaas is gezond vanwege de goede onverzadigde vetten en de vitamines die erin zitten. Wat betreft calorieën is er slanker broodbeleg te vinden.

Toch kun je best genieten van pindakaas als je op je gewicht let. Besmeer bijvoorbeeld één boterham...

Lees meer