Rode kool: winter- en zomergroente

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas. Een verse kool herken je dan ook aan een gesloten krop, die stevig aanvoelt. Maak je niet druk om lichte beschadigingen op de buitenste bladeren, als ze maar knapperig zijn en mooi glanzen. Koop dus geen krop waarvan de bladeren loszitten. Er zijn tegenwoordig ook kleinere 1-2 persoons kooltjes verkrijgbaar.

Niet rood maar dieppaars
Ondanks de naam is de kleur van de kool meestal dieppaars en ook nog afhankelijk van het ras. De buitenste bladeren hebben vaak een blauwige tint. De mooie rode kleur die je kent van de kool op je bord ontstaat vaak bij de bereiding. De paarsige kleur verandert namelijk door zuur in rood of zelfs roze. De paarse of rode kleurstof waaraan de kool de kleur dankt, een anthocyaan, is overigens een antioxidant. Goed voor je gezondheid, maar de kleurstof maakt ook heel gemakkelijk vlekken op je kleding die moeilijk weg te wassen zijn. Wees dus voorzichtig of draag een keukenschort als je deze groente bereidt.

Zo maak je rode kool schoon
Verwijder als eerste de buitenste bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de kool af en snij met een scherp groot mes in 4-6 parten. Snij vervolgens de harde stronkachtige stukken aan de onderkant weg. Dan kun je hem verder in reepjes snijden of schaven.

Rauw, gekookt of stamppot
Meestal eten we rode kool fijngesneden of geraspt. Om de kool wat zachter te maken, kun je de kool even marineren in een dressing met wat zuur, zoals azijn of yoghurt. Of overgiet de kool na het snijden even met kokend water. Zo is het hele rauwe ervan af. Je kunt van rode kool natuurlijk een stamppot maken met bijvoorbeeld wat rozijnen, appel en uitgebakken spekjes. Of roerbak de kool met zuidvruchten.

Verse kool koel bewaren
Na aankoop kun je rode kool zo’n 1-2 maanden op een droge en koele (12-15 °C) plaats bewaren. Is de kool aangesneden of voorgesneden, bewaar de kool dan goed afgedekt in de koelkast. Dan blijft de kool nog enkele dagen goed. 

5033540373403744037544378 44379 48408
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Salade van restjes

No waste: bespaar- en slanktip

Restjes rijst, aardappel of pasta van de avondmaaltijd, hoef je niet weg te gooien. Meng ze een dag later met rauwkost, kruiden, een stukje kip of gekookt eitje en een yoghurtdressing. Zo heb je in no-time een gezonde lunch en hoef je geen eten weg...

Lees meer
Verse kruiden

Hoe kan ik verse kruiden goed bewaren?

Je kunt verse groene kruiden lang bewaren door ze in een vel keukenpapier te rollen en het keukenpapier licht vochtig te maken. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!...

Lees meer
Bewaren in de vriezer

No waste: orde in je vriezer

Wie af en toe z’n vriezer ontdooit, komt vast wel eens producten of gerechten tegen die eigenlijk te lang bewaard zijn. Zonde, want nu kun je ze alsnog weggooien en was je vriezer meer een stroomvretende afvalbak dan een handig bewaarmiddel.
Plak...

Lees meer
No bake Dadelbrownie met sinaasappel en kokos

No bake dadelbrownie met sinaasappel en kokos

12-16 stukjes

bereidingstijd 15 minuten

Lees meer
No waste: Pieper

No waste: Pieper Bier

Wist je dat je bier kunt maken van aardappels? Samen met Brouwerij Troost heeft Instock het initiatief opgepakt om van aardappels een biertje te brouwen. Naast de gebruikelijk ingrediënten van bier is een deel van het mout vervangen door aardappels....

Lees meer
Koop op maat

No waste: koop op maat!

Van al het voedsel dat we kopen, gooien we uiteindelijk ongeveer 10% onnodig weg. Denk aan bedorven groente en fruit, oud brood, zuivel over de datum, verschrompelde en uitgelopen aardappels. Zonde van het geld én zonde voor het milieu. Doe daarom je...

Lees meer
Nel van kop-tot-kont-chef

No waste: Nel van kop-tot-kont-chef

Het weekend voor Kerst 2016 was de laatste kans dat je kon eten bij Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk. Kok Nel Schellekens zwaaide daar als “van-kop-tot-kont chef” de scepter in de keuken. Fijn voor ons dat ze nu in dit boek laat zien hoe je...

Lees meer
Bananenbrood

No waste: hoe maak je bananenbrood?

(Te) rijpe bananen op de fruitschaal? Gooi ze niet weg, maar maak er bananenbrood van!

Lees meer
Bananenmeel is het nieuwe amandelmeel

Bananenmeel is het nieuwe amandelmeel

Boekweitmeel, speltmeel, rijstmeel, amandelmeel, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nu is er ook bananenmeel. Het meel kun je zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.

Vrij neutraal van smaak
Je zou verwachten dat bananenmeel altijd heel zoet...

Lees meer
vega erwensoep

Hoe maak je vega erwtensoep?

Erwtensoep is heerlijk met dit koude weer, ook als je niet van vlees houdt!

Lees meer
Spaghetti bolognese

Waarom is mijn pastamaaltijd altijd ‘papperig’ als het uit de vriezer komt?

Als je regelmatig een (pasta)maaltijd invriest, herken je wel dat het na opwarmen meestal minder lekker smaakt dan toen je het de eerste keer at. Dat komt vooral doordat invriezen de structuur van eten beschadigt. Eten bestaat meestal voor een...

Lees meer

No waste: geef het aan een beest

Heb je schillen, restjes groente of oud brood over? Breng de schillen naar de kinderboerderij of voer de vogeltjes of eendjes met brood. Twee vliegen in 1 klap: je hebt een lekker winterwandelingetje én een goed doel voor je restjes.

De vogels in de...

Lees meer
Boodschappenlijstje

No waste: boodschappenlijstje

Naar de supermarkt: één grote verleiding. Alle producten liggen voor het grijpen en de kans is groot om meer mee te nemen dan je lief is. Onvoorbereid boodschappen doen is daarom niet verstandig. Maak een boodschappenlijstje! Bedenk thuis wat je wilt...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Rottig

Al jaren is het dunne boekje ‘ Food Rules’ van de Amerikaanse schrijver Michael Pollan mijn eetbijbel. Op een nuchtere, praktische manier en met veel gevoel voor humor vertelt Pollan wat je beter wel en beter niet kunt eten. Hij bedacht daarvoor 64...

Lees meer
No waste

Video: No waste

Bij PuurGezond heeft 2017 het thema “No Waste”. Want we kunnen met z’n allen best wat minder verspillen. In deze video van Milieu Centraal zie je waarom slim kopen, slim koken en slim bewaren belangrijk zijn.

Lees meer
Share

Share

Samen koken, eten en genieten, wellicht is dat wel het fijnste wat je op een dag kunt doen. Veggiechef Natascha Boudewijn doet daarom ook niet anders in haar eigen kookatelier De Keuken van Greendelicious. Het kloeke boek Share is overigens alweer...

Lees meer
Hoe maak je gekruid paneermeel?

No waste: hoe maak je gekruid paneermeel?

Kookboeken lezen is niet alleen leuk je leert er ook veel van. Zo leerde ik van Antonio Carluccio – een van de leermeesters van Jamie- een heel lekker paneermeel maken. Hij schrijft dat in het arme Sicilië heel vaak een broodkruimmengsel wordt...

Lees meer
De ideale rijst voor paella, risotto of pilav

De ideale rijst voor paella, risotto of pilav

Paella: het nationale gerecht in Spanje, waarvoor Spanjaarden bij voorkeur Calasparra rijst gebruiken. Niet zo gek, want deze rijst heeft een bijzondere korrel: hij neemt maar liefst 4-5 keer zijn gewicht aan vocht op. Dat is 2-3 keer meer dan een...

Lees meer
Karine Hoenderdos

No waste!

De cijfers zijn schokkend. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild! Weggegooid, bijvoorbeeld omdat niemand aan tafel meer trek heeft, omdat het over de datum is, omdat het bijvangst is of door slordigheid.

Het...

Lees meer
Buurderij

Eerste buurderij van Nederland geopend

Een plek die buren en boeren verbindt; dat is een Buurderij. Je hebt er persoonlijk contact met de boer die jouw groenten net van het land gehaald heeft. Elke week staan boeren er met onder meer hun lokale groente, fruit, brood en zuivel, die je als...

Lees meer