Rode kool: winter- en zomergroente

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas. Een verse kool herken je dan ook aan een gesloten krop, die stevig aanvoelt. Maak je niet druk om lichte beschadigingen op de buitenste bladeren, als ze maar knapperig zijn en mooi glanzen. Koop dus geen krop waarvan de bladeren loszitten. Er zijn tegenwoordig ook kleinere 1-2 persoons kooltjes verkrijgbaar.

Niet rood maar dieppaars
Ondanks de naam is de kleur van de kool meestal dieppaars en ook nog afhankelijk van het ras. De buitenste bladeren hebben vaak een blauwige tint. De mooie rode kleur die je kent van de kool op je bord ontstaat vaak bij de bereiding. De paarsige kleur verandert namelijk door zuur in rood of zelfs roze. De paarse of rode kleurstof waaraan de kool de kleur dankt, een anthocyaan, is overigens een antioxidant. Goed voor je gezondheid, maar de kleurstof maakt ook heel gemakkelijk vlekken op je kleding die moeilijk weg te wassen zijn. Wees dus voorzichtig of draag een keukenschort als je deze groente bereidt.

Zo maak je rode kool schoon
Verwijder als eerste de buitenste bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de kool af en snij met een scherp groot mes in 4-6 parten. Snij vervolgens de harde stronkachtige stukken aan de onderkant weg. Dan kun je hem verder in reepjes snijden of schaven.

Rauw, gekookt of stamppot
Meestal eten we rode kool fijngesneden of geraspt. Om de kool wat zachter te maken, kun je de kool even marineren in een dressing met wat zuur, zoals azijn of yoghurt. Of overgiet de kool na het snijden even met kokend water. Zo is het hele rauwe ervan af. Je kunt van rode kool natuurlijk een stamppot maken met bijvoorbeeld wat rozijnen, appel en uitgebakken spekjes. Of roerbak de kool met zuidvruchten.

Verse kool koel bewaren
Na aankoop kun je rode kool zo’n 1-2 maanden op een droge en koele (12-15 °C) plaats bewaren. Is de kool aangesneden of voorgesneden, bewaar de kool dan goed afgedekt in de koelkast. Dan blijft de kool nog enkele dagen goed. 

132170125717125718125719132171 122515 128187
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

De Aspergewinkel

Dé Aspergewinkel

Een pop-upstore over asperges! Echt waar. Je vindt Dé Aspergewinkel tijdens het aspergeseizoen in hartje Den Bosch. Tot en met 24 juni kun je bij de winkel terecht voor dagverse asperges, kookgerei, receptenboeken, verse maaltijdpakketten, workshops...

Lees meer
Waarom moet je de groenten in een soeprecept eerst fruiten?

Waarom moet je groenten vaak eerst fruiten?

Door het fruiten van de groenten beschadig je de celwanden. Hierdoor komen smaak- en geurstoffen vrij die voor een lekkere smaak zorgen. En dus je gerecht zoals een soep meer smaak geven.

Lees meer
Brunchbrood met asperges & ei

Brunchbrood met asperges & ei

4-6 personen
bereidingstijd 30 minuten (inclusief marineren)

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie...

Lees meer
Rabarber

Welke groenten zijn goed verkrijgbaar in april?

 

Deze soorten groenten zijn nu goed verkrijgbaar, een goede keus voor het milieu én ze komen uit Nederland:

 

Aardappel
Asperges
Bleekselderij
Chinese kool
Komkommer
Lamsoor
Paksoi
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Radijs
Rode biet
Rode kool
Spinazie
Tomaat
Witlof
W...

Lees meer
Cappuccino

Kindercappuccino

Kleine kinderen doen hun ouders na. Ze zijn een kei in “na-apen”. Maak daar slim gebruik van en geef zoveel mogelijk het goede voorbeeld. Ook als het om eten gaat. Wanneer je als ouders gezond eet, gaat je kind dit als “normaal” beschouwen. Maar niet...

Lees meer
Bouillon

No waste: kleine porties bouillon in de vriezer

 

Heb je zelf bouillon getrokken, van een kipkarkas of van verse groenten? En wat over? Vries dan (ook) enkele kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokhouders. Zo heb je altijd een snelle smaakmaker bij de hand om jus en saus net een beetje extra...

Lees meer
risotto met gehakt en groenten

No-waste Groenterisotto met gehakt

hoofdgerecht
4 personen

Lees meer
Bloedsinaasappel

Bloedsinaasappels: maar kort verkrijgbaar

Je ziet ze nu liggen, op de markt en bij de Oosterse supermarkt: bloedsinaasappels. Koop ze, want deze sinaasappels zijn er maar kort. De smaak is een tikje bitter, net wat "volwassener" dan de gewone sinaasappel.

Maak er heerlijk sap van of...

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de...

Lees meer
Burrito

Groene Maandag

Bijna de helft (45%) van de Nederlanders eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet geen voordelen van minder vlees eten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HelloFresh. Aan het onderzoek namen 1.000 mensen deel. Uit het...

Lees meer
Oud brood quiche

Oud-broodquiche uit Lekker koken met restjes

Het nieuwe boek van kliekjeskoningin Daisy Scholte over koken met restjes past perfect bij ons ‘No-waste’ thema van dit jaar. Gemiddeld gooien we 50 kilo voedsel weg per jaar! Maar Daisy bewijst met haar boek dat dit echt niet nodig is. Ze geeft...

Lees meer
Karine Hoenderdos

Karine hartje kaasschaaf

Na deze column zal iedere culi zich van mij afwenden, mij ontvrienden en beschimpen, maar dat geeft niet. Het moet er gewoon eens uit.

Goed. Daar komt het.

Ik geef niks om keukenmessen. Ik word niet warm of koud van kinky messenblokken, van...

Lees meer
Samen koken

Helpen koken = meer groenten

Kinderen die helpen met koken, eten meer groenten dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder 47 ouderparen met een zoon of dochter van 6-10 jaar. De helft van de kinderen was betrokken bij het koken van een...

Lees meer
Water opvangen

No waste: koud water opvangen

Voordat er warm water uit je kraan komt, stroomt er eerst heel wat koud water weg. Zonde om daar niets mee te doen! Vang het koude water op en doe het in een kan voor drinkwater, in de waterkoker voor de thee of in de gieter voor de planten.

Lees meer
Salade van restjes

No waste: bespaar- en slanktip

Restjes rijst, aardappel of pasta van de avondmaaltijd, hoef je niet weg te gooien. Meng ze een dag later met rauwkost, kruiden, een stukje kip of gekookt eitje en een yoghurtdressing. Zo heb je in no-time een gezonde lunch en hoef je geen eten weg...

Lees meer
Verse kruiden

Hoe kan ik verse kruiden goed bewaren?

Je kunt verse groene kruiden lang bewaren door ze in een vel keukenpapier te rollen en het keukenpapier licht vochtig te maken. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!...

Lees meer
Bewaren in de vriezer

No waste: orde in je vriezer

Wie af en toe z’n vriezer ontdooit, komt vast wel eens producten of gerechten tegen die eigenlijk te lang bewaard zijn. Zonde, want nu kun je ze alsnog weggooien en was je vriezer meer een stroomvretende afvalbak dan een handig bewaarmiddel.
Plak...

Lees meer
No bake Dadelbrownie met sinaasappel en kokos

No bake dadelbrownie met sinaasappel en kokos

12-16 stukjes

bereidingstijd 15 minuten

Lees meer
No waste: Pieper

No waste: Pieper Bier

Wist je dat je bier kunt maken van aardappels? Samen met Brouwerij Troost heeft Instock het initiatief opgepakt om van aardappels een biertje te brouwen. Naast de gebruikelijk ingrediënten van bier is een deel van het mout vervangen door aardappels....

Lees meer