Rode kool: winter- en zomergroente!

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd sluitkoolgewas. Een verse kool herken je dan ook aan een gesloten krop, die stevig aanvoelt. Maak je niet druk om lichte beschadigingen op de buitenste bladeren, als ze maar knapperig zijn en mooi glanzen. Koop dus geen krop waarvan de bladeren loszitten. Er zijn tegenwoordig ook kleinere 1-2 persoons kooltjes verkrijgbaar.

Niet rood maar dieppaars
Ondanks de naam is de kleur van de kool meestal dieppaars en ook nog afhankelijk van het ras. De buitenste bladeren hebben vaak een blauwige tint. De mooie rode kleur die je kent van de kool op je bord ontstaat vaak bij de bereiding. De paarsige kleur verandert namelijk door zuur in rood of zelfs roze. De paarse of rode kleurstof waaraan de kool de kleur dankt, een anthocyaan, is overigens een antioxidant. Goed voor je gezondheid, maar de kleurstof maakt ook heel gemakkelijk vlekken op je kleding die moeilijk weg te wassen zijn. Wees dus voorzichtig of draag een keukenschort als je deze groente bereidt.

Zo maak je rode kool schoon
Verwijder als eerste de buitenste bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de kool af en snij met een scherp groot mes in 4-6 parten. Snij vervolgens de harde stronkachtige stukken aan de onderkant weg. Dan kun je hem verder in reepjes snijden of schaven.

Rauw, gekookt of stamppot
Meestal eten we rode kool fijngesneden of geraspt. Om de kool wat zachter te maken, kun je de kool even marineren in een dressing met wat zuur, zoals azijn of yoghurt. Of overgiet de kool na het snijden even met kokend water. Zo is het hele rauwe ervan af. Je kunt van rode kool natuurlijk een stamppot maken met bijvoorbeeld wat rozijnen, appel en uitgebakken spekjes. Of roerbak de kool met zuidvruchten.

Verse kool koel bewaren
Na aankoop kun je rode kool zo’n 1-2 maanden op een droge en koele (12-15 °C) plaats bewaren. Is de kool aangesneden of voorgesneden, bewaar de kool dan goed afgedekt in de koelkast. Dan blijft de kool nog enkele dagen goed.