Zet eens schorseneren op het menu

Nu te koop: schorseneren! Schorseneren of in de volksmond winter- of armeluisasperges worden ook wel “keukenmeidenverdriet” genoemd. Ooit heeft de wortelsoort deze naam gekregen vanwege het witte kleverige sap dat vrijkomt tijdens het schillen en uiteindelijk zorgt dat je handen bruin kleuren. Dat is ook de reden dat veel mensen deze groente links laten liggen. Dat is ontzettend jammer.

Onder water of in azijn

Het kan ook anders. Trek keukenhandschoenen aan voor je gaat schillen. Borstel de wortels schoon en schil ze met  een dunschiller of nog beter: een aspergeschiller. Tijdens het schillen verkleuren de witte schorseneren snel roodbruin. Dit voorkom je door ze onder water te schillen. En zijn ze eenmaal geschild, doe ze dan in een pan water met een scheutje azijn. Daarmee voorkom je het verkleuren. Je kunt de wortels ook eerst in de schil gaarkoken, dan is het schillen veel eenvoudiger. Dan stroop je de schil er als het ware af. 

Op het menu

Qua uiterlijk en smaak lijken schorseneren op asperges. Je kunt ze daarom heel goed gebruiken in aspergerecepten. Denk aan gekookte schorseneren met boter, ei en ham of schorseneren met roomsaus of kaassaus. Ook lekker om stukjes te roerbakken met ui, paprika en champignons.

Wintergroente

In de maanden oktober tot en met maart zijn schorseneren goed verkrijgbaar. Als je ze koopt, let er dan op dat ze stevig aanvoelen en droog zijn. Je kunt ze na aankoop op een koele (12-15 °C) en droge plaats een paar weken bewaren.

Bijzonder goed voor de darmen

Schorseneren bevatten bijzondere vezels, waar bacteriën in de darmen echt dol op zijn! Je bent lief voor je darmen, als je deze groenten regelmatig op het menu zet. Die bijzondere vezel – inuline – zit trouwens ook in aardperen, artisjokken, asperges en witlof.