Koop op maat

No waste: koop op maat!

Van al het voedsel dat we kopen, gooien we uiteindelijk ongeveer 10% onnodig weg. Denk aan bedorven groente en fruit, oud brood, zuivel over de datum, verschrompelde en uitgelopen aardappels. Zonde van het geld én zonde voor het milieu. Doe daarom je inkopen op maat met deze tips: 

  • Maak altijd een...
Lees meer
Bananenmeel is het nieuwe amandelmeel

Bananenmeel is het nieuwe amandelmeel

Boekweitmeel, speltmeel, rijstmeel, amandelmeel, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nu is er ook bananenmeel. Het meel kun je zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.

Vrij neutraal van smaak
Je zou verwachten dat bananenmeel altijd heel zoet en naar bananen smaakt. Dat gaat niet op voor...

Lees meer
Spaghetti bolognese

Waarom is mijn pastamaaltijd altijd ‘papperig’ als het uit de vriezer komt?

Als je regelmatig een (pasta)maaltijd invriest, herken je wel dat het na opwarmen meestal minder lekker smaakt dan toen je het de eerste keer at. Dat komt vooral doordat invriezen de structuur van eten beschadigt. Eten bestaat meestal voor een groot deel uit water. Tijdens het invriezen zetten de...

Lees meer
Rode kool: winter- en zomergroente!

Rode kool: winter- en zomergroente

Wist je dat rode kool het hele jaar rond geteeld wordt? Er is een oogst in de zomer en eind herfst. Die laatste teelt is vooral een “bewaarteelt” voor de winter. Daarom is de rode kool nu voordelig en volop verkrijgbaar. Net als witte kool, spitskool en savooiekool is rode kool een zogenoemd...

Lees meer
Bietensalade

Kun je salades ook in de winter eten?

Jazeker! Er zijn genoeg groenten die zich perfect lenen voor een salade. En daar kun je, in de winter, bijvoorbeeld tijdens de lunch van genieten. We hebben wat ideetjes voor je verzameld:
- een zuurkoolsalade met rozijnen en stukjes appel
- een salade van witte kool en wortelreepjes met walnoten...

Lees meer
De ideale rijst voor paella, risotto of pilav

De ideale rijst voor paella, risotto of pilav

Paella: het nationale gerecht in Spanje, waarvoor Spanjaarden bij voorkeur Calasparra rijst gebruiken. Niet zo gek, want deze rijst heeft een bijzondere korrel: hij neemt maar liefst 4-5 keer zijn gewicht aan vocht op. Dat is 2-3 keer meer dan een gewone rijstkorrel. Daarom is de Spaanse Calasparra...

Lees meer
hoe populair is puurgezond

Hoe populair is PuurGezond eigenlijk?

We vinden het hartstikke gaaf dat we mogen concluderen dat jullie best graag op onze website komen. Als we kijken naar het afgelopen jaar, het jaar waarin we onze nieuwe website lanceerden, hebben ongeveer 1 miljoen mensen onze website bezocht. Daar zijn we best trots op.

En wat iedereen hier...

Lees meer
Kurkuma voor een heerlijk aroma en mooie gele kleur

Kurkuma voor een heerlijk aroma en mooie gele kleur

Heb je ze al eens zien liggen bij de groentespecialist of de natuurvoedingswinkel: die kleine worteltjes? Ze liggen vaak in de buurt van de gemberwortel. Kurkuma is ook wel bekend onder de naam geelwortel of koenjit. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten. Het zorgt voor...

Lees meer

Hoe maak ik het kerstdiner kindvriendelijk?

Supergezellig, met z’n allen aan tafel voor een uitgebreid kerstdiner. Maar voor sommige kinderen is al dat ‘nieuwe’ eten best een uitdaging. Plus dat zo’n diner een lange zit is voor ongedurige kinderbillen. Dit zijn onze beste tips:

  • Maak ’s middags een lekkere wandeling, voor de frisse neus en om...
Lees meer
App: afgeprijsd

App: afgeprijsd

De app Afgeprijsd is er al even, namelijk sinds januari 2016. Toch brengen we deze app tegen voedselverspilling graag onder je aandacht, omdat er inmiddels ruim 160 supermarkten zijn aangesloten.
Supermarkten geven vaak korting op voedsel dat tegen de verkoopdatum aanzit. Met deze app van...

Lees meer
Dikbuikige knol met zoete smaak: koolraap

Dikbuikige knol met zoete smaak

Decennia geleden zat de koolraap in het verdomhoekje en was alleen voedsel voor armelui. Wat zonde… Oké, deze groente moet het niet van zijn uiterlijk hebben, maar de binnenkant en natuurlijk de smaak zijn super!

Citroen van het noorden
De koolraap behoort tot de familie van de kool, maar groeit in...

Lees meer
Noten

Zijn ongebrande noten beter dan gebrande noten?

Ongebrande noten zijn iets gezonder, maar het maakt niet veel uit. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Door de hitte van de olie gaat er iets van de vitamines en mineralen verloren. De hoeveelheid vet in gebrande noten is niet heel anders dan de hoeveelheid in ongebrande noten. Doordat noten...

Lees meer
Zoet met rood-witte ringen: Chioggia biet

Zoet met rood-witte ringen: Chioggia biet

Deze prachtige biet staat in de Verenigde Staten ook bekend onder de naam “Candy Stripe Beet”. En dat candy in de naam heeft de biet te danken aan de iets zoetere smaak dan de gewone rode biet. Aan de buitenkant ziet de biet er niet erg anders uit dan rode biet, maar als je hem doorsnijdt zie je...

Lees meer
Vinaigrette

Waarom moet er mosterd in een vinaigrette?

Een vinaigrette is een mengsel van olie en azijn. Nu kan vet (olie) niet mengen met water (azijn) en juist daarom heb je mosterd nodig. Dat werkt als emulgator: het zorgt dat het vet in de olie een emulsie maakt met de azijn. Probeer het maar: als je olie en azijn klopt, gebeurt er niet veel. Als je...

Lees meer
Zet eens schorseneren op het menu

Zet eens schorseneren op het menu

Nu te koop: schorseneren! Schorseneren of in de volksmond winter- of armeluisasperges worden ook wel “keukenmeidenverdriet” genoemd. Ooit heeft de wortelsoort deze naam gekregen vanwege het witte kleverige sap dat vrijkomt tijdens het schillen en uiteindelijk zorgt dat je handen bruin kleuren. Dat...

Lees meer