wite bonen

Witte bonen

Je kent vast wel witte bonen, al is het van de witte bonen in tomatensaus! Witte bonen behoren net als bruine bonen, kidneybonen en linzen tot de peulvruchten. En wekelijks een portie peulvruchten hoort bij een PuurGezond eetpatroon.

Je kunt witte bonen kopen in veel verschillende groottes. Van...

Lees meer
Zwanger noten

Mag je noten eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

Dat mag zeker. Sterker nog, de Gezondheidsraad adviseert om het dagelijks te doen. Als je zwanger bent, is het advies om iedere dag 25 gram noten te eten. Als je borstvoeding geeft, heb je zelfs 50 gram noten per dag nodig.
Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine E, calcium en...

Lees meer
Pistachenoten

Pistachenoten

 

 

Lees meer
Verse kaas

Welke kaas kan ik nemen als in een recept bij ingrediënten “verse kaas” staat?

Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor cottage cheese/Hüttenkäse, kwark, ricotta, en roomkaas als mon chou of zachte geitenkaas.

Lees meer
Brinta

Klassieker: Brinta

Er zijn hele generaties mee groot geworden: Brinta. De ingrediëntenlijst blinkt uit in eenvoud, want Brinta bestaat uitsluitend uit volkorentarwemeel en zout. Zo hoort het, geen geknutsel! Samen met warme melk, eventueel wat suiker, honing of rozijnen is dit een lekker en stevig ontbijt.

Lees meer
Tosti

Boterham versus tosti?

Zit er gezondheidskundig een verschil tussen een dubbele boterham met kaas of een tosti, gemaakt van dezelfde boterham en dezelfde kaas?

Nee, de voedingswaarde van de gewone dubbele boterham of de tosti is hetzelfde. Tijdens het roosteren verdwijnt er wel een heel klein beetje water uit het brood....

Lees meer
Walnoten

Walnoten: voedzaam en PuurGezond

Echt een herfstproduct: walnoten. En niet zo maar een product, walnoten zijn zeer voedzame noten. Is je wel eens opgevallen dat de vorm van deze noten een beetje lijkt op onze hersenen? Toevallig zijn ze ook rijk aan omega 3 vetzuren (alfalinoleenzuur), die ook de bouwstoffen van onze hersenen zijn....

Lees meer
minder of helemaal geen brood

Waar moet ik op letten als ik minder of helemaal geen brood eet?

Steeds meer mensen laten brood staan of eten er veel minder van dan voorheen. Bijvoorbeeld als je koolhydraatarm eet of als je een glutenovergevoeligheid hebt. Ook bij PuurGezond adviseren we geen hele grote hoeveelheden brood. Op zich kan dat prima, maar je moet wel een aantal zaken goed in de...

Lees meer

Pompoen: veelzijdige groente

Heb je ze al zien liggen: die mooi oranje pompoenen? Prachtig als decoratie, maar ook heerlijk voor bijvoorbeeld een pompoensoep. Voor een heerlijke soep heb je een pompoen nodig van ongeveer 1200 gram. Verder kun je pompoenblokjes ook uitstekend roerbakken, verwerken in een hartige taart of in een...

Lees meer
Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Niet altijd! Er zijn 2 verschillende houdbaarheidsdata: de TGT- en de THT-datum, die alleen gelden zolang de verpakking niet geopend is. Het verschil:

  • THT: tenminste houdbaar tot

Deze datum staat op niet zo bederfelijke producten, zoals suiker, pasta, conserven en chocolade. Tot de genoemde datum...

Lees meer
Pruimen

Pruimen

Het gezegde “tot in de pruimentijd” betekent “tot over een onbepaalde tijd”, of “misschien wel nooit”. Maar de echte Hollandse pruimentijd is nu! Het oogsten van deze zoete vruchten is medio juli begonnen. Maar waar komt dan toch die uitdrukking vandaan?  

Pruimen favoriet op Muiderslot
Met...

Lees meer

Wat is het verschil tussen bospeen en waspeen?

Waspenen zijn bospeentjes die gewassen zijn en waarvan het loof verwijderd is.

Lees meer
Kersen: ze zijn er weer

Kersen: ze zijn er weer!

Geen zomer zonder kersen, oftewel de prunus avium. Deze steenvrucht is maar kort verkrijgbaar. Niet voor niets is er de uitdrukking “kersvers”, dus grijp je kans! Let bij het eten van dit sappige zomerfruit wel op je kleren, want kersensap is lastig te verwijderen. Kersen eet je gewoon zo, maar...

Lees meer
Groenten in juli
No waste: granola van overgebleven bierborstel

No waste: granola van een wel heel bijzonder ingredient

Natuurlijk blijven we gek op onze zelfgemaakte PuurGezonde granola en hebben we vele fans die deze granola regelmatig maken. Maar de granola van overgebleven bierborstel mag even wat aandacht. Het is namelijk ontwikkeld om de reststroom van bier te redden van verspilling. Natuurlijk ook gewoon...

Lees meer