Bijna plofkip-vrij

Goed begin van 2016: de 3 grootste supermarktketens (Albert Heijn, Jumbo en Lidl) halen begin dit jaar nog de plofkip uit hun vleesschap. De impact hiervan is groot: bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is hiermee in één klap plofkip-vrij.

De 3 supermarkten stappen ieder over op een...

Lees meer

Wat zijn de meest milieuvriendelijke eiwitrijke voedingsmiddelen?

  1. Plantaardige producten als peulvruchten, noten, tofu, tempé en groenteburgers. Per kg product wordt er 2 kg CO2 uitgestoten
  2. Rundergehakt, kalfsvlees, konijn, varken, kalkoen, kip, kaas, eieren en Valess. Per kg product wordt er 5 kg broeikasgassen in kg CO2 uitgestoten
  3. Runderlappen, lamsvlees en...
Lees meer

Korting op “Vlees van de Woeste Grond”

De redactie van PuurGezond is enthousiast. Niet voor niets, want het “Vlees van de Woeste Grond” dat we proefden is eerlijk, puur én heerlijk. De runderen krijgen ten eerste de tijd om in het tempo van de natuur te groeien. Ze hebben alle ruimte, zijn altijd buiten, bepalen zelf wat en wanneer ze...

Lees meer
Vissoorten

Waarom zijn niet alle verse vissoorten het hele jaar door verkrijgbaar?

Dat is eigenlijk niet zo vreemd: door schommelingen in de aanvoer en de invloed van het seizoen is het aanbod wisselend. In sommige periodes kun je bepaalde vissoorten bijvoorbeeld het beste met rust laten omdat het de paaitijd is. Vis is dus echt een echt seizoensproduct. Op de “Vis en seizoenen...

Lees meer
Angela Severs

Flappie

Een paar keer heb ik het gedaan. Een jaar of 6 à 7 was ik. De naam van de eerste weet ik nog: Darteltje. In het voorjaar mocht ik haar uitkiezen uit een nestje bij opa. De hele zomer speelde en knuffelde ik met haar. Ze werd vertroeteld met hooi, vers gras en paardenbloemen die ik in de berm ging...

Lees meer

Goed nieuws: we kopen milieu- en diervriendelijker

Voor het vijfde jaar op een rij hebben consumenten meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht (+ 18% in 2014).

De grootste stijging, van maar liefst 74%, vindt plaats in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering. Maar ook in de supermarkt en de...

Lees meer

Er komt een Beter Leven-keurmerk voor zuivel

De Dierenbescherming werkt aan een Beter Leven-sterrensysteem voor kaas en zuivelproducten. Voor vlees is dit keurmerk er sinds 2007 al. Het aantal sterren laat hierbij zien in hoeverre diervriendelijkheid is gegarandeerd.

De criteria voor kaas en zuivelproducten zijn nog in ontwikkeling. Rond de...

Lees meer
Schotse hooglander

Stoer vlees

Wil je wel vlees eten, maar dan van dieren die echt een goed leven hebben gehad? Wat dacht je van Schotse Hooglanders, die prachtige beesten die in de vrije natuur hebben gestruind? Je kunt het vlees bestellen op www.schotsehooglanders.nl, en het wordt ingevroren per post thuisbezorgd!

Deze...

Lees meer

Steeds meer diervriendelijke producten

Het aantal dieren dat diervriendelijker wordt gehouden neemt gelukkig toe. Het vlees van deze dieren is te herkennen aan het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vergeleken met vorig jaar gaat het om 3 miljoen meer dieren, waardoor het totaal op 20 miljoen komt. Dat is een groei van 17...

Lees meer

Weer een beetje minder vlees

Nederlanders aten in 2014 weer minder vlees. Zo blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR, in opdracht van Wakker Dier. LEI berekende het vleesverbruik per hoofd van de bevolking over de jaren 2005 tot en met 2014. Hieruit blijkt de hoeveelheid vlees die gegeten wordt sinds 2010 met bijna een...

Lees meer

Keurmerken van A tot Z

Een keurmerk helpt kiezen uit verschillende producten, omdat het garanties geeft over eigenschappen zoals dier- of milieuvriendelijkheid. Maar herken je door het woud van keurmerken nog welke keurmerken betrouwbaar zijn?

Milieu Centraal helpt met de KeurmerkenWijzer. Wist jij bijvoorbeeld dat...

Lees meer

Bewuste vis populair

Er wordt steeds meer duurzame vis gekocht met het MSC- of ASC-keurmerk. Het MSC-keurmerk laat zien dat de vis duurzaam gevangen is. Het ASC-keurmerk prijkt op verantwoord gekweekte vis.
Gepensioneerden en gezinnen met kinderen eten samen 35% van alle verkochte “bewuste” vis. Dit blijkt uit onderzoek...

Lees meer