Verse kaas

Welke kaas kan ik nemen als in een recept bij ingrediënten “verse kaas” staat?

Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor cottage cheese/Hüttenkäse, kwark, ricotta, en roomkaas als mon chou of zachte geitenkaas.

Lees meer
Tosti

Boterham versus tosti?

Zit er gezondheidskundig een verschil tussen een dubbele boterham met kaas of een tosti, gemaakt van dezelfde boterham en dezelfde kaas?

Nee, de voedingswaarde van de gewone dubbele boterham of de tosti is hetzelfde. Tijdens het roosteren verdwijnt er wel een heel klein beetje water uit het brood....

Lees meer
minder of helemaal geen brood

Waar moet ik op letten als ik minder of helemaal geen brood eet?

Steeds meer mensen laten brood staan of eten er veel minder van dan voorheen. Bijvoorbeeld als je koolhydraatarm eet of als je een glutenovergevoeligheid hebt. Ook bij PuurGezond adviseren we geen hele grote hoeveelheden brood. Op zich kan dat prima, maar je moet wel een aantal zaken goed in de...

Lees meer
Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Als de houdbaarheidsdatum op een product is verlopen, moet ik het dan weggooien?

Niet altijd! Er zijn 2 verschillende houdbaarheidsdata: de TGT- en de THT-datum, die alleen gelden zolang de verpakking niet geopend is. Het verschil:

  • THT: tenminste houdbaar tot

Deze datum staat op niet zo bederfelijke producten, zoals suiker, pasta, conserven en chocolade. Tot de genoemde datum...

Lees meer

Wat is het verschil tussen bospeen en waspeen?

Waspenen zijn bospeentjes die gewassen zijn en waarvan het loof verwijderd is.

Lees meer
Groenten in juli
Waar kan ik tomaten het beste bewaren?

No waste: waar kan ik tomaten het beste bewaren?

Tomaten zijn vruchtgroenten, net als courgette, aubergine en paprika. Vruchtgroenten bewaar je bij voorkeur op een koele plek van rond de 12 °C. Ze blijven dan ongeveer een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast omdat dit het narijpingsproces verstoort.

Lees meer
wat mag er op de composthoop

No waste: wat kan er op de composthoop?

Compost kan gemaakt worden door alles op een hoop te gooien, maar kan ook in een vat. Voor optimale compost moet de hoop luchtig zijn, uit gevarieerde producten bestaan en een beetje vochtig zijn. Voeg kalk of stalmest toe om het composteren te versnellen. Maar wat mag er op de composthoop? Rauwe...

Lees meer
Groenten juni

Welke producten zijn goed verkrijgbaar in juni?

Deze soorten groenten zijn nu goed verkrijgbaar, een goede keus voor het milieu én ze komen uit Nederland:
Andijvie
Asperge
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Chinese kool
Doperwt
IJsbergsla
Komkommer
Koolrabi
Kropsla
Lamsoren
Paksoi
Peultjes
Postelein
Prei
Raapjes
Rabarber
Radicchio
Radijs
Rettich
...

Lees meer
Trek na het sporten

Wat kan ik het beste eten na het sporten?

Als je één uur of langer intensief hebt gesport, is het goed voor het herstel van je spieren om iets te eten. Neem dan een maaltijd met koolhydraten en een beetje eiwitten. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit, muesli en granen. Eiwitten zitten onder andere in zuivel. Een schaaltje kwark met...

Lees meer
Nitraatrijke groenten

Mag ik vaak nitraatrijke groenten eten?

Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven.
Nitraatrijke groenten zijn...

Lees meer
Waarom moet je de groenten in een soeprecept eerst fruiten?

Waarom moet je groenten vaak eerst fruiten?

Door het fruiten van de groenten beschadig je de celwanden. Hierdoor komen smaak- en geurstoffen vrij die voor een lekkere smaak zorgen. En dus je gerecht zoals een soep meer smaak geven.

Lees meer