Groenten in juli
Waar kan ik tomaten het beste bewaren?

No waste: waar kan ik tomaten het beste bewaren?

Tomaten zijn vruchtgroenten, net als courgette, aubergine en paprika. Vruchtgroenten bewaar je bij voorkeur op een koele plek van rond de 12 °C. Ze blijven dan ongeveer een week goed. Bewaar ze niet in de koelkast omdat dit het narijpingsproces verstoort.

Lees meer
wat mag er op de composthoop

No waste: wat kan er op de composthoop?

Compost kan gemaakt worden door alles op een hoop te gooien, maar kan ook in een vat. Voor optimale compost moet de hoop luchtig zijn, uit gevarieerde producten bestaan en een beetje vochtig zijn. Voeg kalk of stalmest toe om het composteren te versnellen. Maar wat mag er op de composthoop? Rauwe...

Lees meer
Groenten juni

Welke producten zijn goed verkrijgbaar in juni?

Deze soorten groenten zijn nu goed verkrijgbaar, een goede keus voor het milieu én ze komen uit Nederland:
Andijvie
Asperge
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Chinese kool
Doperwt
IJsbergsla
Komkommer
Koolrabi
Kropsla
Lamsoren
Paksoi
Peultjes
Postelein
Prei
Raapjes
Rabarber
Radicchio
Radijs
Rettich
...

Lees meer
Trek na het sporten

Wat kan ik het beste eten na het sporten?

Als je één uur of langer intensief hebt gesport, is het goed voor het herstel van je spieren om iets te eten. Neem dan een maaltijd met koolhydraten en een beetje eiwitten. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit, muesli en granen. Eiwitten zitten onder andere in zuivel. Een schaaltje kwark met...

Lees meer
Nitraatrijke groenten

Mag ik vaak nitraatrijke groenten eten?

Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven.
Nitraatrijke groenten zijn...

Lees meer
Waarom moet je de groenten in een soeprecept eerst fruiten?

Waarom moet je groenten vaak eerst fruiten?

Door het fruiten van de groenten beschadig je de celwanden. Hierdoor komen smaak- en geurstoffen vrij die voor een lekkere smaak zorgen. En dus je gerecht zoals een soep meer smaak geven.

Lees meer
Citroensap

Helpt citroensap bij het afbreken van lichaamsvet?

 

Het onderzoeksbureau GfK legde deze vraag voor aan 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Ruim 58% van de Nederlanders geloofde destijds dat citroensap én grapefruitsap zorgen voor vetafbraak in het lichaam.
Beide citrusvruchten breken echter geen vet af; er is geen enkel bewijs dat het drinken...

Lees meer
Brood

Wat is het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood?

Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Wanneer de hele graankorrel (inclusief bijvoorbeeld het vliesje dat om de korrel zit) vermalen wordt, ontstaat volkorenmeel. Dit meel bevat veel vitamines, mineralen én vezels.
Bruinbrood wordt gemaakt van een

combinatie van volkorenmeel en bloem. Dit... Lees meer
Verse kruiden

Hoe kan ik verse kruiden goed bewaren?

Je kunt verse groene kruiden lang bewaren door ze in een vel keukenpapier te rollen en het keukenpapier licht vochtig te maken. Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!

 

Lees meer
Gezond eten

Vinden consumenten en diëtisten dezelfde producten gezond?

Consumenten vinden kokosvet, honing, cruesli, mueslirepen en versgeperste jus d’orange gezonder dan diëtisten. Diëtisten vinden op hun beurt pindakaas, koffie, hummus, margarine en light frisdrank gezonder dan consumenten. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 1.767 consumenten en 725...

Lees meer
Spaghetti bolognese

Waarom is mijn pastamaaltijd altijd ‘papperig’ als het uit de vriezer komt?

Als je regelmatig een (pasta)maaltijd invriest, herken je wel dat het na opwarmen meestal minder lekker smaakt dan toen je het de eerste keer at. Dat komt vooral doordat invriezen de structuur van eten beschadigt. Eten bestaat meestal voor een groot deel uit water. Tijdens het invriezen zetten de...

Lees meer