Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de Himalaya. En in de koelkast tig bijna lege potten:...

Lees meer
Oud brood quiche

Oud-broodquiche uit Lekker koken met restjes

Het nieuwe boek van kliekjeskoningin Daisy Scholte over koken met restjes past perfect bij ons ‘No-waste’ thema van dit jaar. Gemiddeld gooien we 50 kilo voedsel weg per jaar! Maar Daisy bewijst met haar boek dat dit echt niet nodig is. Ze geeft recepten voor alle mogelijke restjes in de keuken. Wat...

Lees meer
Salade van restjes

No waste: bespaar- en slanktip

Restjes rijst, aardappel of pasta van de avondmaaltijd, hoef je niet weg te gooien. Meng ze een dag later met rauwkost, kruiden, een stukje kip of gekookt eitje en een yoghurtdressing. Zo heb je in no-time een gezonde lunch en hoef je geen eten weg te gooien.

Lees meer
Spaghetti bolognese

Waarom is mijn pastamaaltijd altijd ‘papperig’ als het uit de vriezer komt?

Als je regelmatig een (pasta)maaltijd invriest, herken je wel dat het na opwarmen meestal minder lekker smaakt dan toen je het de eerste keer at. Dat komt vooral doordat invriezen de structuur van eten beschadigt. Eten bestaat meestal voor een groot deel uit water. Tijdens het invriezen zetten de...

Lees meer
Karine Hoenderdos

No waste!

De cijfers zijn schokkend. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild! Weggegooid, bijvoorbeeld omdat niemand aan tafel meer trek heeft, omdat het over de datum is, omdat het bijvangst is of door slordigheid.

Het is absurd. Zeker als je bedenkt dat er nog steeds...

Lees meer
Instock cooking: nooit meer restjes over

Instock cooking: nooit meer restjes over

In 2014 begonnen 3 gepassioneerde mensen een heel bijzonder restaurant in Amsterdam: Instock (er komt er ook een in Den Haag). In dit restaurant zetten de koks op een positieve manier en letterlijk voedselverspilling op de kaart. Er wordt namelijk gekookt met producten van Albert Heijn die prima...

Lees meer

Eten weggooien? Bespaar een tientje per week!

Eten weggooien is zonde. We gooien maar liefst 50 kilo eten per persoon, per jaar weg, met een waarde van ongeveer 150,-. Voor een gemiddelde gezin is dat meer dan een tientje per week!

Kijk eens even wat jij zoal in de vuilnisbak of groenbak goot. Heb je teveel gekocht? Was je vergeten wat je nog...

Lees meer

Na de vakantie ga ik…

Maak jij ook altijd goede voornemens in de vakantie? Misschien wil je ook wat duurzamer leven? We hebben alvast een lijstje gemaakt met 10 goede voornemens die je leven wat duurzamer maken:

  1. Plan wekelijks 1 of 2 vegadagen in
  2. Breng de kinderen met de fiets naar school en fiets zelf naar je werk
  3. Neem...
Lees meer

Hoe lang kan ik eiwitten bewaren?

Voor het maken van mayonaise heb je alleen eigeel nodig. En er zijn natuurlijk meer recepten waarvoor je alleen de eidooier gebruikt. Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier.
Va...

Lees meer
Léon Boerop

Frikandellenvrees

Nederland voelt zich te goed voor frikandellen. Ook voor picanto's, bitterballen, kroketten en ander kattenvoer uit de frituur trouwens. Ik incasseerde eerder deze week tijdens het verorberen van een pitabroodje met shoarmavlees de opmerking; ‘Bah! Dat eet je toch niet Afvalvlees!

Afvalvlees,...

Lees meer

Hoe ontdooi ik mijn vriezer snel?

Warme dagen zijn niet ideaal om je vriezer te ontdooien, omdat het dan lastiger is de producten uit je vriezer bevroren te houden. Is het toch nodig in de zomermaanden je vriezer van aangevroren ijs te ontdoen? Dan toch maar aan de slag, want een vriezer met een dikke laag ijs verbruikt namelijk...

Lees meer

Dalila: The Zero-Waste Chef

Bij restaurant Instock in Amsterdam wordt elke dag gekookt met ingrediënten die supermarkten anders zouden weggooien. Over het werk van chef Dalila is dit korte filmpje gemaakt.

Lees meer