Kooltje

Kooltje

Kool, als er een groente vaak ondergewaardeerd wordt dan is het wel kool. Maar niet door Pascalle en Matthijs, de auteurs van de boeken “Havermoutje” en “Nootje”. Van hun hand is er nu “Kooltje”. Voor dit boek hebben de auteurs 2 maanden lang geprobeerd om elke dag kool te eten. Niet alleen ’s...

Lees meer
Lekker uit zee: Zeewiermix van Zeewaar

Lekker uit zee

Wil je eens echt een andere smaak aan een gerecht geven? Probeer dan de Zeewiermix van Zeewaar. Het bevat duurzaam geteelde royal kombu en zeesla. Nog nooit van gehoord? Beiden zijn zeewieren en door Zeewaar duurzaam geteeld in Zeeland.

De Zeewiermix is heerlijk als “kruid” door hartige gerechten,...

Lees meer
Mary Stottelaar

Pure basis

Ik – en velen met mij denk ik - heb altijd hele romantische ideeën over hoe puur eten is in mediterrane landen. Nu was ik afgelopen maand op het Spaanse platteland, op zoek naar dat pure voedsel. De markten liep ik blijkbaar overal mis, en kramen aan de kant van de weg? Het was veel te warm.

Een...

Lees meer
Appelplukdag

Ga plukken en proeven!

Proef je eigen versgeplukte appels in een boomgaard bij jou in de buurt! Dat kan tijdens de Landelijke Appelplukdag die dit jaar op zaterdag 24 september gehouden wordt.
Tientallen fruitteeltbedrijven in Nederland stellen die dag hun boomgaard open voor het publiek. Op de website www.landelijkeap...

Lees meer

De eerste keer weer!

Ik verheug me nu al op het weekend. Want dan ga ik asperges eten. De eerste van dit jaar! En dat vind ik altijd een happening. Misschien komt dat wel omdat ik ben opgegroeid tussen de aspergebedden van Limburgse aspergedorp Grubbenvorst. Asperges zijn er bij mij met de paplepel ingegaan. En dan echt...

Lees meer
Quinoa, volkoren graan van Nederlandse bodem

Quinoa, volkoren graan van Nederlandse bodem

Quinoa wordt ook wel een supergraan genoemd. En dat is eigenlijk niet zo vreemd, want het zit vol vezels, ijzer, calcium, eiwit en B-vitamines. Vandaar dat quinoa ook in Nederland steeds populairder wordt. Quinoa is overigens, net als rijst, glutenvrij.

Inca’s
Dit graan heeft een bijzondere...

Lees meer
Krombekbonen

Krombekbonen: een oud Hollands ras

In Nederland wordt voornamelijk in Noord-Holland de krombekboon geteeld. Het is een van de weinige overgebleven rassen van de Hollandse witte boon. Wat smaak betreft overtreft de krombekboon alle andere witte bonen, ze zijn smaakvoller. Probeer ze eens uit. De weektijd is minimaal 6-8 uur en de...

Lees meer

Het verdrag TTIP

Chloorkippen in Nederland? Schaliegasboringen? Met het voorstel TTIP van de Amerikaanse overheid en Europese lidstaten komt het wellicht ooit zo ver in Nederland… Wat houdt dit verdrag precies in? Zondag met Lubach zocht het uit.

Lees meer
Boeren-Leidse kaas

Boeren-Leidsekaas: herkenbaar aan de sleutels

Lekker pittig en krachtig van smaak, met extra pit door de komijnzaad: Leidse kaas wordt gemaakt van afgeroomde melk en is dus van nature vetarm (30+). De kaas is herkenbaar aan het reliëfmerk met de gekruiste sleutels, gebaseerd op het embleem van de stad Leiden. Op www.boerenleidsekaas.nl vind je...

Lees meer

Nederlandse streekproducten bij jou in de buurt

Ken je de website streekproducten.nl al?

Jonnie Boer van de Librije in Zwolle zegt: ‘Deze site geeft een helder overzicht van mooie, eerlijke, pure producten. Een geweldig initiatief!’

Neem er dus snel een kijkje en ontdek waar je, bij jou in de buurt, streekproducten kunt kopen.

Lees meer
Anneke Ammerlaan

De zware taak die "kiezen" heet

Langzaam begin ik te begrijpen waarom mensen het zo moeilijk vinden om elke avond iets – en dan heb ik nog niet eens over iets lekkers – op tafel te zetten. Dat komt, omdat ik de afgelopen weken net zoals de meeste Nederlanders elke avond thuis gekookt heb. Uitzonderlijk voor mij, omdat ik door mijn...

Lees meer
Goei Eete

Goei Eete

Lekker lokaal en vers eten kan in Tilburg (en omgeving) met “Goei Eete”.

Lees meer