No waste: granola van overgebleven bierborstel

No waste: granola van een wel heel bijzonder ingredient

Natuurlijk blijven we gek op onze zelfgemaakte PuurGezonde granola en hebben we vele fans die deze granola regelmatig maken. Maar de granola van overgebleven bierborstel mag even wat aandacht. Het is namelijk ontwikkeld om de reststroom van bier te redden van verspilling. Natuurlijk ook gewoon...

Lees meer
wat mag er op de composthoop

No waste: wat kan er op de composthoop?

Compost kan gemaakt worden door alles op een hoop te gooien, maar kan ook in een vat. Voor optimale compost moet de hoop luchtig zijn, uit gevarieerde producten bestaan en een beetje vochtig zijn. Voeg kalk of stalmest toe om het composteren te versnellen. Maar wat mag er op de composthoop? Rauwe...

Lees meer
No Waste: Keukenkastje

No waste: Keukenkastje

Dit boek leert je koken uit je keukenkastje en is gebaseerd op 2 stappen. Stap 1: zorg dat in je keukenkastje altijd een paar voedzame basisproducten staan, inclusief een aantal gedroogde kruiden en specerijen. Stap 2: combineer zo’n keukenkastingrediënt met 2 verse ingrediënten. Resultaat? Een...

Lees meer
Walnootolie van Nederlandse bodem

No waste: walnootolie van Nederlandse bodem

PuurGezond is fan van noten, zoals walnoten. En dan natuurlijk het liefst van Nederlandse bodem. Het bedrijf Tokonoot weet wel raad met de noten uit de regio Bernheeze/natuurgebied De Maashorst. Tokonoot maakt er onder andere heerlijke walnootolie van. Er zijn natuurlijk meer producenten die...

Lees meer

No waste: gebruik ook de steeltjes van kruiden

De blaadjes van peterselie, basilicum en koriander, de dunne sprietjes van dille… Wanneer jij ze verwerkt hebt in de meest heerlijke gerechten, houd je een minder fraai bosje stengels over.

Als je geluk hebt groeien de kruiden weer aan in je kruidentuintje op balkon, vensterbank of in je tuin....

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes – het vervolg

Eindelijk heb je die kledingkast opgeruimd en de eigenlijk-best-nog-wel-leuke-shirtjes-die-je-in-de-praktijk-toch-niet-meer-draagt in een grote zak gestopt en weggebracht. Eindelijk heb je die hele grote stapel achterstallige administratie weggewerkt. Ken je dat gevoel? Alsof je dubbel opgeruimd...

Lees meer
Bouillon

No waste: kleine porties bouillon in de vriezer

 

Heb je zelf bouillon getrokken, van een kipkarkas of van verse groenten? En wat over? Vries dan (ook) enkele kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokhouders. Zo heb je altijd een snelle smaakmaker bij de hand om jus en saus net een beetje extra te geven.

 

Lees meer
risotto met gehakt en groenten

No-waste Groenterisotto met gehakt

hoofdgerecht
4 personen

Lees meer
Mary Stottelaar

Maagdelijke keukenkastjes

Heeft iedereen dat nou? Zo’n la vol met halflege kruidenpotjes – en ook nog wat ruw opengescheurde zakjes -, geopende flessen ketjap, gembersiroop, drie verschillende soorten olijfolie, minimaal vijf soorten azijn, en dat bijzondere zout uit de Himalaya. En in de koelkast tig bijna lege potten:...

Lees meer
Oud brood quiche

Oud-broodquiche uit Lekker koken met restjes

Het nieuwe boek van kliekjeskoningin Daisy Scholte over koken met restjes past perfect bij ons ‘No-waste’ thema van dit jaar. Gemiddeld gooien we 50 kilo voedsel weg per jaar! Maar Daisy bewijst met haar boek dat dit echt niet nodig is. Ze geeft recepten voor alle mogelijke restjes in de keuken. Wat...

Lees meer
Water opvangen

No waste: koud water opvangen

Voordat er warm water uit je kraan komt, stroomt er eerst heel wat koud water weg. Zonde om daar niets mee te doen! Vang het koude water op en doe het in een kan voor drinkwater, in de waterkoker voor de thee of in de gieter voor de planten.

Lees meer
Salade van restjes

No waste: bespaar- en slanktip

Restjes rijst, aardappel of pasta van de avondmaaltijd, hoef je niet weg te gooien. Meng ze een dag later met rauwkost, kruiden, een stukje kip of gekookt eitje en een yoghurtdressing. Zo heb je in no-time een gezonde lunch en hoef je geen eten weg te gooien.

Lees meer