Patat
Patat van de snackbar of uit de eigen frituurpan is vaak behoorlijk zout en vet. Maak zelf ovenfrites: snijd patat van (ongeschilde) aardappelen. Bedek een bakplaat met bakpapier, leg de aardappelen erop, besprenkel ze met olijfolie en bak ze 30 minuten in de oven. Bestrooi met een beetje zout.
Serveer bij de patat ook friet-groenten. Snijd wortel, komkommer, paprika in frietreepjes en serveer met een lekker dipje.
Pizza
Een (diepvries)pizza bevat nauwelijks vitamines en vezels, maar vooral veel vet en zout. Zelf maken is leuk, lekker én gezonder. Maak deeg van 500 gram bloem, 1 zakje gedroogde gist en bloem. Roer er 10 gram zout door (minder kan, maar dan rijst het deeg minder goed). Maak een kuil in de bloem en schenk hierin 150 ml handwarm water. Roer vanuit het midden de bloem door de vloeistof. Voeg nog minimaal 150 ml lauwwarm water toe en blijf roeren tot een vaste bal ontstaat. Soms heb je wat meer water nodig. Kneed vervolgens de deegbal een aantal minuten flink door tot een soepele deegbal. Leg die in een schaal en laat 1 uur rijzen op een warme plek (in de zon, boven de verwarming). Maak zelf een tomatensaus en laat je kind beleg kiezen, zoals champignons, kaas, paprika, tonijn, artisjokken.
Geen tijd? Serveer dan in elk geval een salade bij de pizza, bijvoorbeeld een salade caprese of een rucolasalade.
Pannenkoeken
Eigenlijk is er niet zo veel mis met pannenkoeken, zeker als je zelf bakt van bijvoorbeeld boekweitmeel of volkoren (spelt)meel. Het is het beleg dat vaak érg zoet is. Zoek het liever in vers fruit, zoals blauwe bessen, schijfjes appel met kaneel of aardbeien. Bestrooid met een dun waasje poedersuiker ziet zo’n fruitpannenkoek er heel feestelijk uit en krijgt je kind meer goeds binnen dan met een stroop of suikerpannenkoek.
Pitabroodjes
Broodjes shoarma, daar maak je met name pubers blij mee. Wist je dat er ook volkoren pitabroodjes te koop zijn? Bak zelf wat kipstukjes met shoarmakruiden, ui en paprika. Maak een homemade knoflooksaus van Griekse yoghurt, fijngeraspte en uitgelekte komkommer en verse knoflook. Wat sla erbij en stiekem… eet je hartstikke gezond.