Heb je werkelijk géén idee wat er elke dag in je mond verdwijnt? Ben je een "rommelige" eter of eet je veel tussendoortjes? Dan kan een eetdagboek, eventueel met het bijhouden van calorieën, tijdelijk een goed idee zijn. Doe het bijvoorbeeld twee weken, zodat je een goed beeld krijgt van je eetgedrag, van je zwakke punten en de momenten op de dag waarop je gevoelig bent voor snacken en snoepen.
Ben jij het type “eeuwige lijner”, kijk je altijd naar calorieën op de verpakking en ben je je heel bewust van wat je eet? Dan voegt calorieën tellen en een eetdagboek bijhouden voor jou niet zoveel toe. Sterker nog, het kan je relatie met eten verstoren omdat je er te fanatiek mee bezig bent en omdat de focus alleen op calorieen niet gezond is. Voor jou is het waarschijnlijk beter om je te richten op de kwaliteit van wat je eet. Kies voor maaltijden en producten die echt iets bieden voor je gezondheid en die een lage dooreetfactor hebben.