bouillon

Bouillonblokjes zijn niet alleen zout, er zitten vaak ook smaakversterkers, kleurstoffen en andere hulpstoffen in verwerkt.

Maak zelf eens bouillonpasta: dat is heerlijk puur en handig om op voorraad te hebben.

Maak 750 gram rode en/of gele uien, 500 gram wortel, 125 gram prei, 2 groene paprika’s, 250 gram knolselderij, 250 gram bleekselderij en 1 bol knoflook schoon.

Rits de blaadjes van een bosje tijm. Snij alle groenten in stukken. Snij een bosje peterselie fijn en als je hebt een handvol blaadjes van de maggiplant (lavas).

Pureer alle groenten samen in een keukenmachine samen met de kruiden en 50 gram gedroogde paddenstoelen. Voeg 1 eetlepel gemalen peper, 1 eetlepel gemalen piment, 1 eetlepel gemalen venkelzaad en 3 eetlepels gemalen korianderzaad toe en meng het goed door. Schep er 100 gram zout door (dat lijkt veel maar je maakt echt een heel grote hoeveelheid waarmee je lang vooruit kunt).

Spreid de gepureerde massa uit over 2 met bakpapier beklede bakplaten en droog het geheel in de oven op 75-100 °C (geen hete lucht). Dit duurt ongeveer 4 uur. Schep het mengsel af en toe om. Het moet een soort stevige currypasta worden. Je kunt het mengsel in de koelkast ongeveer 1 jaar bewaren. Gebruik voor 1 liter bouillon 1 à 2 eetlepels van deze bouillonpasta.  

Tip

  • Deze bouillonpasta is ook geschikt om soepen, sauzen en andere gerechten mee op smaak te brengen

Eten zonder gebruik te maken van kant-en-klare bouillonblokjes, kruidenmixen, pakjes en zakjes is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over hoe je op een gemakkelijk manier je voeding PuurGezond maakt? Lees ons basisboek 'Eet Meer, Lekker in je vel met PuurGezond' Je bestelt het voor 21 euro in onze webshop

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Soep recepten