hoe maak je nasikruiden

Toegegeven, zo’n zakje nasikruiden is erg gemakkelijk omdat je dan in één klap je nasi goed op smaak hebt. Maar weet je wel hoe zout zo’n zakje is? Maak je nasikruiden gewoon zelf. 

Voor een flinke pan nasi (op basis van ca 400 gram rijst) meng je 2 theelepels gemalen komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels gemalen koriander en 2 theelepels laos.

Pel 1 ui en 2 teentjes knoflook en maak 1 rode peper schoon. Wil je pittige nasi, laat dan de zaadlijsten in de peper zitten, anders verwijder je ze. Maak in een kruidenmolen, in een vijzel of met behulp van een staafmixer de ui, knoflook en peper heel fijn.

Verhit in een wok 1 eetlepel kokosolie en bak hierin het uienmengsel zachtjes gedurende 1 minuut. Roer het specerijenmengsel erdoor. Dit geheel is de basis voor de nasi. Als je het vlees en/of groenten hebt gebakken kun je deze nasikruiden toevoegen. Daarna bak je de gekookte rijst mee. Je zult merken dat de nasi nu veel minder zout is. Zout kun je naar eigen smaak toevoegen of gebruik wat sojasaus.  

Tips

  • Het mengsel zonder de ui, knoflook en peper kun je natuurlijk in grotere hoeveelheden maken en apart in afgesloten potje bewaren.
  • Dit is ook een prima basis voor bami

Eten zonder gebruik te maken van kant-en-klare kruidenmixen, pakjes en zakjes is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over hoe je op een gemakkelijk manier je voeding PuurGezond maakt? Lees ons basisboek "Eet Meer, Lekker in je vel met PuurGezond" Je bestelt het voor 21 euro in onze webshop.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met kruiden