image-3732

De blaadjes van peterselie, basilicum en koriander, de dunne sprietjes van dille…Wanneer jij ze verwerkt hebt in de meest heerlijke gerechten, houd je een minder fraai bosje stengels over. 

Als je geluk hebt groeien de kruiden weer aan in je kruidentuintje op balkon, vensterbank of in je tuin. Maar als je bosjes kruiden hebt gekocht, houd je soms heel wat steeltjes over. Gooi ze niet weg. Wij hebben 5 tips voor je:

  1. Voeg ze toe aan een neutrale olie zodat ze smaak af kunnen geven. De kruidige olie is heerlijk over een salade. Hierbij kun je ook hardere delen van kruiden, zoals de stengels van rozemarijn gebruiken.
  2. Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei.
  3. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak! Beste voorbeeld is wel pesto.
  4. Gebruik ze als vulling in een vis die je gaart in de oven.
  5. Gooi de kruidensteeltjes op rokende kooltjes van de barbecue. Ze geven geur en smaak af.

Wil je meer tips over duurzamer eten, schaf dan onze korte cursus Duurzamer eten aan

Recepten met kruiden