maken koolhydraten dik?

Maken koolhydraten dik?

Te veel energie maakt dik. Dat is het uitgangspunt van elk afslankdieet. Maar zo eenvoudig is het niet helemaal. Er zijn dieten waarbij de nadruk meer ligt op het eten van eiwit en op het beperken van koolhydraten. Er zijn aanwijzingen dat een eiwitrijk dieet gunstiger is als je wilt afvallen. De...

Lees meer

“Lege” tienermagen

Tieners die uit school komen, hebben vaak een “reuze-honger”. Laat ze liever niet meteen de kast met koek en snoep induiken, maar zorg voor een voorraad fruit, krentenbollen, (ongepelde) noten of rauwkost met dips als hummus of deze frisse dip. Of laat ze een tosti of ei bakken.

Lees meer
Tosti

Boterham versus tosti?

Zit er gezondheidskundig een verschil tussen een dubbele boterham met kaas of een tosti, gemaakt van dezelfde boterham en dezelfde kaas?

Nee, de voedingswaarde van de gewone dubbele boterham of de tosti is hetzelfde. Tijdens het roosteren verdwijnt er wel een heel klein beetje water uit het brood....

Lees meer
minder of helemaal geen brood

Waar moet ik op letten als ik minder of helemaal geen brood eet?

Steeds meer mensen laten brood staan of eten er veel minder van dan voorheen. Bijvoorbeeld als je koolhydraatarm eet of als je een glutenovergevoeligheid hebt. Ook bij PuurGezond adviseren we geen hele grote hoeveelheden brood. Op zich kan dat prima, maar je moet wel een aantal zaken goed in de...

Lees meer
Groente en fruit als broodbeleg

Groente en fruit als broodbeleg

Kies groente of fruit als broodbeleg. Dat levert je weinig calorieën, meer vezels en extra vitamines. Maak een tosti met plakken tomaat met pizzakruiden, of met een banaan met kaneelpoeder. Of beleg een broodje met een mengsel van hüttenkäse met geprakte aardbeien en wat pistachenootjes. Ook een...

Lees meer
Gazpacho koude tomatensoep

Gazpacho de tomates

voorgerecht
4 personen
bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
tomatenbrood

Hoe maak je pan tostado con tomate?

Een homemade tomatenrecept, omdat we het niet kunnen laten. Deze keer uit Spanje. Dit voorafje of hapje is heel geschikt voor restjes brood. 

Lees meer
Mary Stottelaar

Is glutenvrij gezond?

In de tijd dat ik mijn opleiding als diëtist deed, was het heel zielig als je glutenvrij moest gaan eten. Een complete inbreuk op je eetgewoonten en die van het hele gezin. Geen brood, geen pasta en geen koekjes van gewone tarwe. En heel erg oppassen met boodschappen doen, omdat overal gluten in kan...

Lees meer
Brunchbrood met asperges & ei

Brunchbrood met asperges & ei

4-6 personen
bereidingstijd 30 minuten (inclusief marineren)

Lees meer
Hoe maak je rozijnenbrood (voor het Paasontbijt)?

Hoe maak je rozijnenbrood (voor het Paasontbijt)?

Als je wat tijd hebt, is er niets leukers dan zelf je brood bakken. En met de Paasdagen voor de deur is een rozijnenbrood wel heel erg lekker. Je kunt het zelfs vullen met amandelspijs voor een zelfgemaakte Paasstol. Laat de Paashaas maar komen!

Lees meer
Oud brood quiche

Oud-broodquiche uit Lekker koken met restjes

Het nieuwe boek van kliekjeskoningin Daisy Scholte over koken met restjes past perfect bij ons ‘No-waste’ thema van dit jaar. Gemiddeld gooien we 50 kilo voedsel weg per jaar! Maar Daisy bewijst met haar boek dat dit echt niet nodig is. Ze geeft recepten voor alle mogelijke restjes in de keuken. Wat...

Lees meer
Brood

Wat is het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood?

Volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel. Wanneer de hele graankorrel (inclusief bijvoorbeeld het vliesje dat om de korrel zit) vermalen wordt, ontstaat volkorenmeel. Dit meel bevat veel vitamines, mineralen én vezels.
Bruinbrood wordt gemaakt van een

combinatie van volkorenmeel en bloem. Dit... Lees meer
Brood

Video: het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel

 

Deze video van brood.net legt heel begrijpelijk uit waarom een donker brood niet altijd gezonder is dan een licht brood. En hoe herken je nu de beste keuze?

 

Lees meer
Kruidentoast met avocado

Kruidentoast met avocado

1 persoon
bereidingstijd: 8-10 minuten

Lees meer
Hoe maak je gekruid paneermeel?

No waste: hoe maak je gekruid paneermeel?

Kookboeken lezen is niet alleen leuk je leert er ook veel van. Zo leerde ik van Antonio Carluccio – een van de leermeesters van Jamie- een heel lekker paneermeel maken. Hij schrijft dat in het arme Sicilië heel vaak een broodkruimmengsel wordt gebruikt als vervanging van geraspte Parmezaanse kaas...

Lees meer