4 personen
bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

1 kilo aardappels
600 gram raapstelen
2 grote of 4 kleine gerookte haringen (bokking)
50 ml melk
2 eetlepels boter

Bereiden

  • Schil de aardappels. Snij ze in stukken en breng ze met weinig water aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snij ondertussen de raapstelen (blad en stelen) in stukjes van 1 cm breed. Was de raapstelen goed en laat ze uitlekken. Maak de haring schoon, verwijder het vel en de graat.
  • Leg de filets onder aluminiumfolie ongeveer 10 minuten in een warme oven. Giet de aardappels af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Roer de melk en de boter erdoor tot een vrij droge puree ontstaat.
  • Schep nu, terwijl je de puree blijft verhitten, de raapstelen in gedeeltes door de aardappels heen. Goed doorscheppen maar niet te lang verhitten, de raapstelen moeten knapperig blijven.
  • Maak op smaak met peper en eventueel wat zout. Server de stamppot met de gerookte haring. 

Recepten voor hoofdgerechten