Hoe maak je rozijnenbrood (voor het Paasontbijt)?

Hoe maak je rozijnenbrood (voor het Paasontbijt)?

Als je wat tijd hebt, is er niets leukers dan zelf je brood bakken. En met de Paasdagen voor de deur is een rozijnenbrood wel heel erg lekker. Je kunt het zelfs vullen met amandelspijs voor een zelfgemaakte Paasstol. Laat de Paashaas maar komen!

Lees meer
Kerststol

Hoe maak je Kerststol?

Het is best veel werk, maar wel heel leuk werk. En met een zelfgebakken kerststol wordt het kerstontbijt natuurlijk nog lekkerder!

Lees meer
Mary Stottelaar

Het wordt een groene Kerst dit jaar

Kalkoen, wildzwijn, ree of varkenshaas? Rollade, rosbief of entrecote? Waarom moet het bij het kerstdiner altijd draaien om het vlees? Het is veel leuker om groenten de hoofdrol te geven: pompoen, pastinaak, spruitjes en spinazie dus. Dat is nog eens een challenge! Afgelopen weekend heb ik eens...

Lees meer

Feestelijk bewegen

Om 11.00 uur aan de koffie met gebak en de hele dag binnen zitten (en eten)? Dat kan anders! Spreek deze kerstdagen af in de bossen en maak samen eerst een heerlijke winterwandeling. Of bind de ijzers onder en schaats wat rondjes op 1 van de vele ijsbanen die deze dagen aangelegd zijn. Na zo’n...

Lees meer
Kerstdiner

Kerstdiner

Als je aan kerstavond denkt, denk je waarschijnlijk een aan mooi gedekte tafel, lekker eten en gezelligheid. Zo maak je het ook voor je kinderen extra gezellig:

  • Blader samen met je kinderen door een kookboek en kies samen de recepten uit. Zoek eventueel eerst zelf een paar recepten uit waar je ze...
Lees meer
Angela Severs

Flappie

Een paar keer heb ik het gedaan. Een jaar of 6 à 7 was ik. De naam van de eerste weet ik nog: Darteltje. In het voorjaar mocht ik haar uitkiezen uit een nestje bij opa. De hele zomer speelde en knuffelde ik met haar. Ze werd vertroeteld met hooi, vers gras en paardenbloemen die ik in de berm ging...

Lees meer

Beweeg met een (kerst)doel

Het duurste aan de kerstkaarten? De postzegels. Bespaar geld én verbruik calorieën door de kaarten zoveel mogelijk zelf rond te brengen bij mensen die redelijk in de buurt wonen. Te voet of op de fiets. Plan de komende dagen iedere dag een bezorgrondje.

Lees meer
wildzwijnragout

Hoe maak je wildzwijnragout?

Zet deze Kerst eens wild op het menu. Dan zet je niet alleen iets lekker, maar ook iets duurzaams op tafel. Bijvoorbeeld heerlijk mals wildzwijn. Want die zijn er meer dan voldoende in Nederland.

Lees meer

Hebben jullie ideeën voor een vegetarisch kerstmenu?

Begin bijvoorbeeld met deze bietencarpaccio of pastinaaksoep met gepofte knoflook.
Als hoofdgerecht is deze vegetarische risotto met courgette en munt niet te versmaden, of maak deze pasta met gorgonzola en pistachenootjes.
Perensoep met citroen en munt is een lekkere afsluiter, net als dit

supersimpe... Lees meer
Karine Hoenderdos

Laat die tafel maar uitpuilen!

Toe maar, sléép maar met die boodschappen. Sloof je uit, sta geduldig in de lange rijen in de winkel, geef veel te veel geld uit. Speur naar recepten, verwen je gasten, dek de tafel, steek de kaarsen aan.

Het is elk jaar weer een gekkenhuis, maar ach, het is ook best een leuk gekkenhuis. Als je de...

Lees meer
Gerrit Jan Groothedde

Kerstnostalgie op bestelling

Eén van de leukste telkens terugkerende klussen die ik heb, is het schrijven van een Engelstalige column in een blad voor expats van Nederlandse komaf in de VS en Canada. Mijn thema is de Nederlandse eetcultuur—en geef toe, daar valt heel wat over te zeggen.

Voor het kerstnummer leek het ze wel...

Lees meer
Hoe maak je kerstkransjes?

Hoe maak je kerstkransjes?

Heb jij de kerstboom al opgetuigd met lichtjes, ballen en een piek? Vergeet de homemade kerstkransjes niet. Maak ze samen met je kinderen (of gewoon alleen) en hang ze met grote strikken in de boom.

Lees meer
Hoe maak je bavarois?

Hoe maak je bavarois?

Heerlijk luchtig en romig, zo moet een bavarois smaken. Deze homemade bavarois krijgt die luchtigheid en romigheid van slagroom en eiwit. Een bavarois uit de supermarkt bevat vaak aardig wat hulpstoffen en heeft veel minder smaak. Maak het daarom gewoon zelf. Het is ontzettend leuk om te doen. Als...

Lees meer
latte art

Latte art: kerstboom

Je hebt nog een paar dagen om te oefenen. Serveer jij je gasten deze kerst ook zo'n prachtige latte?

Lees meer
kerst menu

Hoe maak je een kerstmenu?

Het grote ”Kerstopwarmen” is begonnen. De supermarkten puilen weer uit van de kant-en-klaar gerechten. Ga  liever lekker zelf aan de slag met pure ingrediënten! Wij hebben een o zo lekker homemade kerstmenu voor je samengesteld, waarmee je je gasten eenvoudig iets heerlijks voorschotelt. 

Lees meer