Vanillevla zelf maken, dat zal wel moeilijk zijn? Toen mijn dochter me deze vraag stelde, herinnerde ik me dat ik als kind altijd de pan uit mocht likken als mijn oma vanillevla had gemaakt. Heerlijk! Zelf vanillevla maken is leuk. Probeer het eens, en verwonder je over de kleur!

Verwarm voor 1 liter vla 1 liter melk (op ongeveer 3 eetlepels na, die heb je later nodig) in een steelpan. De melk niet laten koken maar tegen de kook aanhouden. Laat een opengesneden vanillestokje ongeveer 15 minuten trekken in de melk. Roer 40 gram maïzena los met 2 eetlepels melk en klop in een ander kommetje 2 eidooiers los met 1 el melk. Haal het vanillestokje uit de melk. De zwarte puntjes die achterblijven laten zien dat je echte vanille gebruikt hebt. Los 125 gram suiker op in de warme melk (minder mag ook als je minder zoete vla wilt). Klop met een garde de opgeloste maïzena door de melk. Laat de melk aan de kook komen en roer goed. De melk gaat nu binden. Draai het vuur laag en schep 2 lepels van de hete vla door de losgeklopte eidooiers. Roer het goed door en schenk al roerende dit mengsel bij de vla. Blijf roeren en laat de vla niet meer koken. De vla wordt nu nog wat dikker en romig van kleur.

Haal de vla van het vuur en laat deze met een deksel op de pan (anders krijg je een vel) afkoelen. Dit gaat sneller als je de pan in een bak met koud water zet. Verdeel de afgekoelde vla over schaaltjes en laat de vla in de koelkast verder afkoelen. (De pan kan je dan uitlikken!)

Recepten voor nagerechten