Of de kroket nu een Nederlands product is of niet, veel mensen zijn er dol op. En zelfgemaakt natuurlijk het lekkerst. We geven je het recept van de bekendste banketbakker van Nederland: Cees Holtkamp.

Zet voor 12 stuks 400 gram kalfsvlees met 1 theelepel gekneusde peperkorrels en 1 theelepel zout op in 650 gram water en breng het aan de kook. Schuim af als het water kookt en doe een bouquet garni (bosje gemengde kruiden) erbij. Draai als het vlees gaar is het vuur uit en laat de bouillon afkoelen met het vlees erin. Haal na enige uren het vlees eruit en snij dit in kleine blokjes. Zeef de bouillon (er is nu een halve liter over).

Week 6 gram blaadjes gelatine in koud water.

Smelt voor de roux 80 gram roomboter in een pan met dikke bodem. Laat de boter bruisen, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer met een garde 100 gram bloem er door. Laat 1 à 2 minuten doorgaren tot het goudgelig van kleur is en de massa loslaat van de pan. Giet geleidelijk de bouillon bij de roux, steeds wat toevoegend als de vorige hoeveelheid is opgenomen. Laat de ragout al roerend 2 à 3 minuten doorkoken, tot de bloem gaar is. Proef, en haal de pan van het vuur als de roux glanst en niet meer melig smaakt.

Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor en daarna 50 gram slagroom, 2 eidooiers, 1 theelepel maggi en 1 theelepel mosterd. Maak de ragout op smaak af met nootmuskaat, peper en zout. Roer de blokjes vlees erdoor en tot slot 1 eetlepel gehakte peterselie.

Laat de ragout afgedekt in de koelkast helemaal afkoelen.

Schep met een ijsbolletjestang bollen ragout van ongeveer 75 gram. Rol ze door fijn paneermeel tot een kroketje. Klop 5 eiwitten los en roer 10 gram bloem  erdoor. Haal de kroketten door het eiwit, en rol ze door grof paneermeel.

Frituur de kroketten 4 minuten in zonnebloemolie van 180<sup"> 0</sup">C.

Dit recept is overgenomen uit Het krokettenboek van Johannes van Dam.

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met vlees