Wil je het nieuwe jaar in zonder extra kerstkilo’s? Wij hebben de 5 beste tips voor je:

1.Ga voor een groen(t)e kerst

Eet ook met de kerstdagen lekker veel groen (groenten). Groenten vullen de maag en daarmee krijg je weinig calorieën binnen maar wel veel vitamines en gezonde energie. Geniet dus bijvoorbeeld van een paddenstoelensoep of broccolisoep, serveer gegrilde groente als voorgerecht, wok spruitjes of maak een knolselderijpuree, en serveer lekker veel groenten op de borrelplank. Kijk bij onze kerstrecepten voor inspiratie.

2. Vier het maar 2 dagen

Kerst duurt geen week maar 2 dagen. Oké, dan komt er ook nog een oudjaarsavond. Maar hou het daarbij. Je kunt jezelf voor de gek houden en vanaf de eerste kerstkransjes in de winkel en de eerste oliebollenkraam tot en met nieuwjaarsdag helemaal los gaan. Maar dan weet je zeker dat je weegschaal begin 2022 meer aangeeft.

3. Drink vooral water

Alcohol is echt een instinker bij de feestdagen. Alcohol maakt de remmen los, dat zorgt voor ontspanning maar ook voor teveel eten en bovendien levert alcohol ook aardig wat calorieën. Drink daarom veel water, in ieder geval bij elk glas wijn ook een glas water. Of maak eens alcoholvrije cocktails, glühwein zonder alcohol of haal een van de vele merken alcoholvrije drank in huis.

4. Ga voor smaak

Dit is de lekkerste truc om minder te eten: koop en kook alleen producten en gerechten die “hoog op smaak” zijn en waarvan je niet zo gemakkelijk dooreet. Denk aan het verschil tussen melk- en extra pure chocolade of tussen chips en olijven. Van olijven eet je nou eenmaal minder dan van een zak chips. Kies ook voor producten van goede kwaliteit. Liever één bonbon van de banketbakker dan een doosje zeebanket van de supermarkt. Ja, die bonbons zijn duurder, maar je eet er dan maar één. Als je eten kiest met meer smaak, ben je eerder verzadigd. Breng je eten dus goed op smaak. Dat is niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat je “vanzelf” minder eet.

5. Ga naar buiten

De remedie tegen op de bank hangen en jezelf vol eten? Word actief. Trek een warme jas aan, zet een muts op en maak een wandeling. En dan niet een klein ommetje, nee, een lekker stevige wandeling door duinen, bossen of op het strand. De buitenlucht maakt je hoofd weer fris en zet je spijsvertering aan het werk. Zodat je bij thuiskomst écht trek hebt in dat kerstdiner.

We hebben een leuke feestrecepten-special voor je gemaakt met 10 lekkere recepten die een gezond streepje voor hebben. Je kunt deze download hier gratis aanschaffen.