kom boerenkoolsalade

Wist je dat boerenkool niet alleen een lekkere Hollandse wintergroente is, maar ook zo gezond is dat je het wel superfood kunt noemen? Lees deze 7 gezonde feiten.

1. Boerenkool wordt echt lekkerder van vorst 

Het lijkt een volksmythe, maar is echt waar: boerenkool krijgt meer smaak als de vorst er overheen is geweest. Het zetmeel in de bladeren wordt bij vrieskou omgezet in suikers, waardoor de boerenkool een beetje zoeter smaakt. Toch helpt het niet om een zak boerenkool uit de supermarkt thuis in de vriezer te leggen. Het bevriezen moet geleidelijk gaan om de verzoeting te bereiken. Vriezers zijn doorgaans erg koud, waardoor de groente te snel bevriest. 

2. Boerenkool groeit ook in de zomer 

Van oorsprong is boerenkool een traditioneel winters gewas. Bij koude temperaturen is de plant in zijn nopjes en groeit hij prima. Door de groeiende populariteit van boerenkool, wordt de kool tegenwoordig al veel vroeger geplant en kun je er ook in de zomermaanden van genieten. In tegenstelling tot het winterse boerenkoolblad, zijn de jonge zomerbladeren mals en ideaal om rauw te eten. Winterse boerenkool kun beter even koken om het goed verteerbaar te maken.  

3. Boerenkool is superfood

Boerenkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Naast lekker veel vezels, heeft de kool een hoog gehalte aan ijzer en calcium, en veel vitamine A, C en K. Daarnaast bevat boerenkool ALA-omega 3 en luteïne. Van dat laatste wordt gezegd dat het de gezondheid van de ogen versterkt.  

4. Verse boerenkool maak je eenvoudig zelf schoon 

Ondanks de enorme populariteit, weten veel mensen niet hoe verse boerenkool eruitziet. De meeste mensen kopen boerenkool namelijk voorgesneden in een zak. Boerenkool groeit met grote krullende bladeren aan een hoge struik. Je kunt verse boerenkool prima zelf schoonmaken, in deze video zie je hoe je dat doet. 

5. Kleur staat voor kwaliteit 

Let bij het kopen van verse boerenkool goed op de kleur. Zijn de bladeren egaal heldergroen, dan kun je ervan uitgaan dat de kool vers is. Als de gekrulde randen lichtjes geel beginnen te verkleuren, zal de kwaliteit snel achteruit gaan en zitten er minder vitamines in.  

6. Boerenkool is lekker veelzijdig  

Natuurlijk kun je boerenkool heerlijk verwerken in een stamppot. Maar je kunt de kool ook prima stomen, wokken, stoven, garen in de oven of er chips van maken. Of maak er bijvoorbeeld deze lekkere pesto van. De zomerse blaadjes lenen zich ook prima voor een rauwkost. 

7. Boerenkool kun je lang bewaren 

Een verse stronk boerenkool kun je maximaal een week in de koelkast bewaren. Als je de kool rauw wilt invriezen, is het beter om de kool eerst een drietal minuten te blancheren. Hierdoor blijft boerenkool tot wel 12 maanden lekker. Ook bereid kan je de groente prima enkele maanden in de vriezer bewaren.  

Veel groenten eten is een van de basisprincipes van PuurGezond eten. In ons boek "Eet Meer, lekker in je vel met PuurGezond" lees je er meer over.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .