Denk je aan borrelhapjes dan denk je misschien niet meteen aan bonenspreads. Toch zou je ze eens moeten proberen. Verrassend lekker en nog gezond ook! 

Er is steeds meer aandacht voor plantaardig eten en plantaardige spreads van peulvruchten passen goed in die trend. Of het nu een spread is van kikkererwten, witte bonen of linzen, ze doen meetal niet onder voor een pate van vlees of vis. En ze zijn ook nog eens supergezond want peulvruchten zijn namelijk rijk aan vezels, die belangrijk zijn voor een goede darmfunctie. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, bevatten ze veel B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Weet je wat ook fijn is, peulvruchten zijn ze ook nog eens lekker goedkoop. Het leven is duur genoeg toch?

Serveer daarom eens naast de olijven, kaas en nootjes ook bonenspreads. Lekker op brood of toast of dippen met een soepstengel of rauwkost. Natuurlijk kun je zo'n peulvruchtenspread ook als smeersel voor op brood gebruiken of wat dacht je van een wrap besmeerd met peulvruchtenspread en dan belegd met sla, komkommer, avocado? Smullen maar!

Er bestaan honderden verschillende soorten peulvruchten, dus je kunt volop varieren. Al ligt het voor de hand om aan de slag te gaan met de meest gebruikelijke zoals witte bonen, kindneybonen, erwten, linzen en kikkererwten. 

Enkele lekkere voorbeelden

  • Erwtenspread van doperwten en huttenkase en peterselie. Heerlijk fris: ook op een boterham
  • Hummus van kikkererwten super met rauwkost of als smeersel in een tortilla
  • Spread van kidneybonen, gemengd met cherrytomaatjes in stukjes en pittig gerookt paprikapoeder
  • Linzenspread van zwarte linzen met bosui, kappertjes en cirtoenrasp

Voor het maken van de recepten is een keukenmachine of een goede staafmixer handig, maar je kunt ook de gare peulvurchten fijn prakken met een vork of een pureestamper. Bewaar de spreads die je maakt, goed afgesloten in de koelkast. Ze blijven wel een dag of 3-4 goed. En worden ze wat droog? Roer er een beetje olijfolie door!

 

Vaker peulvurchten op het menu dat is een de belangrijke pijlers van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,-