illustratie van iemand met eten om zich heen

Voortdurend kleine beetjes eten zorgt voor onrust. We leggen je uit hoe dat komt.

We leven in een maatschappij waarin er de hele dag door eten beschikbaar en te koop is. In de supermarkten met hun ruime openingstijden, door thuisbezorgservices en flitsbezorgers, op stations en benzinestations, in nachtwinkels en horeca, tijdens een traktatie op het werk. Waarschijnlijk ligt er in jouw kastjes thuis ook altijd wel wat koekjes, snoep of snacks voor “als er visite komt” (maar vaak is het dan al op). Als je wilt, kun je altijd eten. Veel mensen hebben hierdoor een “grazend” eetpatroon ontwikkeld. Ze gaan van ontbijt naar tienuurtje, van lunch naar middagsnack, ze nemen een drankje en hapje voor of tijdens het koken, gaan dan door naar het avondeten, naar een koekje bij de koffie tot pinda’s of chips tijdens het televisiekijken. En dan zijn er nog de vele momenten dat je onbewust iets in je mond stopt. De dropjes tussendoor, het pepermuntje in de auto, het kapje van het verse brood, de taart op verjaardagen, de cappuccino in een café… We eten rommeliger dan onze voorouders vroeger ooit deden, met veel meer eetmomenten. Ook onze kinderen hebben veel kleine eetmomenten op de dag, zelfs op school. Al dat eten zorgt voor onrust. In je hoofd, in je buik in je lijf! Eet-onrust dus.

Voortdurend kleine beetjes eten zorgt voor onrust, en dat merk je in:

Je hoofd
Om te beginnen voor ons hoofd: we zijn de hele dag bezig met beslissingen nemen over voedsel. Maar liefst 200 keer per dag beslissen we of we wel of niet iets eten, en wat we dan eten!

Je buik
Verder is een rommelig eetpatroon ook “rommelig” voor je spijsvertering. Die staat de hele dag aan om het eten uit je maag te halen en in je darmen te verteren. Je alvleesklier maakt voortdurend insuline aan om je bloedsuikers te reguleren en de verzadigingshormonen krijgen nauwelijks de tijd om “te landen” in je brein.

Je gewicht
Een onregelmatig eetpatroon heeft ook gevolgen voor je gewicht. Je eet gemakkelijker te veel als je de hele dag door eet. Bovendien wordt het hormoon insuline voortdurend aangemaakt, en dat heeft een negatief effect op je vetverbranding. Sterker nog, insuline zorgt ervoor dat je snel nieuwe vetvoorraad opslaat. Als je gebruik wilt maken van je vetvoorraden (oftewel je lichaamsvet wilt aanspreken), dan lukt dat niet goed als er veel insuline wordt aangemaakt. Afvallen wordt daardoor moeilijker.

Eetrust is een eetpatroon dat leidt tot rust in je hoofd en in je buik. Bovendien helpt Eetrust mee bij het behalen of behouden van een gewicht dat bij je past. Het is een manier van eten waarbij je jezelf goed voedt. In deze korte cursus leggen we je er alles over uit. Je koopt de PuurGezond cursus Eetrust voor € 9,50 in onze webshop.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .