Geen duur sportschool-abonnement, maar een stevig paar wandelschoenen! Waarom wandelen gezonder is dan je misschien denkt.

Weg met de sportschool?

Sporten is toch dé oplossing als je wilt afvallen of gewoon gezonder wil leven? Ja en nee. Natuurlijk is het goed om te sporten. Vooral krachttraining waarmee je je spieren traint is goed voor je. Maar er is een andere oplossing om jezelf fitter te maken: wandelen!

Wandel je fit!

Uit onderzoek is gebleken dat het contact van je voeten met de grond voor een betere doorstroming zorgt. Ook pept wandelen de doorbloeding in de hersenen op. Dat betekent voor jou meer zuurstof naar je hersenen en dat betekent weer een betere concentratie. Op de langere termijn helpt een goede bloedtoevoer naar je hersenen voor een goed geheugen en verlaagt het de kans op beroertes.

Een wandeling van 3-5 minuten helpt al om de bloedsomloop te stimuleren. Je hoeft dus geen uren te lopen of te gaan hardlopen om dit effect te bereiken. Het beste is wel om je wandeling minimaal een half uur te laten duren.

400 minuten per week!

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat matig intensief bewegen, zoals wandelen, erg gunstig is. Wandel het liefst 60 minuten per dag, bij voorkeur in periodes van een half uur achter elkaar. Het zit zo: 30 minuten bewegen activeert het immuunsysteem. Dat betekent een verhoogde weerstand. Het beste resultaat is te zien bij mensen die 60 minuten per dag matig intensief bewegen. Dat komt neer op ongeveer 400 minuten per week.

Probeer een stappenteller

Een handig hulpmiddel om je beweging in de gaten te houden is een stappenteller. Gemiddeld zetten wij Nederlanders zo een 6.000 stappen per dag. Neem voor jezelf een doel in gedachten en werk daar naar toe. Zo kun je iedere dag meer stappen gaan zetten. Probeer eens 10.000 stappen per dag te halen. Meer mag natuurlijk altijd!

Natuur

En natuurlijk is het voor lichaam én geest goed om regelmatig buiten te komen. Je hebt de natuur nodig!

 

Minder zitten is een van de 7 inzichten uit het PuurGezond boek ‘7 inzichten voor een blijvend goed gewicht’. Je koopt dit boek, waarin ook 100 PuurGezonde recepten staan, voor €21,-in onze webshop.