Olijfolie

"Olijfolie" op je boodschappenlijstje, maar sta je voor het schap dan word je overdonderd met opties. Van mild, original, vierge tot extra vierge. Wat is nu eigenlijk het verschil?

Oorsprong
Olijfolie is een van de weinige oliën met een Europese herkomst. De meeste olijfolie die we in Nederland gebruiken komt uit Italië, Spanje en Griekenland.

Productie
Een gemiddelde olijfboom produceert zo'n 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor ongeveer 1 tot 2 liter olijfolie. De olijven worden geoogst en 24 uur later geperst. Veel mensen denken dat alleen in de olijven zelf olie zit, maar uit de pitten komt ook olie, zo’n 5%. De vruchten bestaan voor 30 tot 50% uit olie. In een olijfolieperserij maakt men olijfolie op verschillende manieren en van verschillende zuiverheid en kwaliteit. Eerst worden de olijven en pitten geperst, hierdoor ontstaat er een olijfpasta. Als men deze kneedt, komt er olie uit. Deze olie gaat dan naar een centrifuge die de olie van het water scheidt. De overgebleven olijfolie kan nu worden gefiltreerd en gaat de flessen in.

Geraffineerde olijfolie
Geraffineerde olijfolie is de naam voor olijfolie die door bewerking gezuiverd is. Tijdens deze zuivering wordt de olijfolie flink verhit en afgekoeld. Hierbij gaat, naast de onzuiverheden, ook een deel van de smaak verloren.

Original olijfolie
De "gewone" olijfolie die we in Nederland veel gebruiken, is een mengsel van geraffineerde en vierge olijfolie. Deze gewone olijfolie is uitstekend om mee te bakken, braden en zelfs frituren. Maar deze olijfolie is ook prima te gebruiken in koude gerechten.

Vierge olijfolie
Deze olijfolie wordt ook wel van de eerste persing genoemd. Bij deze olijfolie is er sprake van een mechanische methode, wat eigenlijk gewoon wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Bij deze bewerking gebruikt men geen hitte en gaat er dus ook geen smaak verloren. In deze olie kun je bakken, braden en het leent zich geweldig voor dressings en andere koude gerechten. Verhit deze olie echter niet boven de 160 graden, dan kunnen er namelijk schadelijke stoffen ontstaan. De vierge olijfolie is dan ook niet geschikt om in te frituren.

Extra vierge olijfolie
Dit is de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Olijfolie mag alleen extra vierge genoemd worden als de olijfolie afkomstig is van de eerste persing en het een erg laag gehalte aan vrije vetzuren bevat. Deze zuren spelen een rol in de zuurtegraad van de olijfolie. Gebruik deze olie vooral in koude gerechten en dressings als je van de smaak wilt genieten. Door verhitting gaat namelijk de smaak verloren.

Gezond? 
Olijfolie is een gezonde keuze. Het bestaat namelijk voor ongeveer 70 procent uit gezonde onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan het in vet oplosbare vitamine E. Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 gram vetten of oliën nodig. Het maakt niet uit welke soort olijfolie je neemt. Tussen de verschillende soorten olijfolie is er in voedingswaarde nauwelijks verschil.

Bij PuurGezond maken we in onze recepten graag gebruik van olijfolie en natuurlijk helemaal in het "mediterrane maandmenu" dat we voor je hebben samengesteld. Dit menu bevat eetsuggsties en recepten voor 28 dagen: 28 dagen slank, mediterraan en PuurGezond eten.Te koop in onze webshop voor € 7,50.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .